Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Ulga budowlana po raz pierwszy

TaxTex napisał:
Ad. 1. Nie ma ulgi budowlanej. Natomiast można odzyskać część VAT od niektórych materiałów budowlanych.

Ad. 2. Tak, w formularzu zaznacza się wówczas, od których pozycji faktury możemy odzyskać VAT.

Ad. 3. Jeśli oba adresy są poprawne (dla danej daty wystawienia faktury), to faktury były wystawione prawidłowo, zatem nie mogą być kwestionowane.

Ad. 4. Tak.

Ad. 5. I te i te. Przy czym wniosek można złożyć tylko raz w ciągu roku.

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze 1 pytanie, czy aby ubiegać się o odzyskanie części VATu od materiałów budowlanych, muszę być właścicielem lub współwłaścicielem mieszkania lub wystarczy, że jestem w nim zameldowany?

Witam, mam nieco pokręconą sytuację:
Ja:
- od 1.01.2012 -3.02.2012 - umowa o pracę, zakończona z dniem porodu (czyli 3.02,2012). W styczniu bieżącego roku ten pracodawca ogłosił upadłość.
-3.02.2012 do lipiec (nie pamietam który) - urlop macierzyński, wypłącany przez ZUS
- od sierpnia do końca roku bezrobocie z zasiłkiem

Mąż
- własna działalność gospodarcza

Mamy dziecko, urodzone 3.02.2012

MOje pytania brzmią:
- czy zus i urzad pracy przesyłają pity? Jeśli nie, jak mam/czy w ogóle mogę rozliczyć macierzyński i zasiłek bezrobotnego
- czy lepiej rozliczyć się z mężem czy osobno
- komu lepiej będzie rozliczyć ulgę na dzieko, mi czy mężowi?

Pozdrawiam i góry dziękuję za odpowiedź

Witam, mam nieco pokręconą sytuację:
Ja:
- od 1.01.2012 -3.02.2012 - umowa o pracę, zakończona z dniem porodu (czyli 3.02,2012). W styczniu bieżącego roku ten pracodawca ogłosił upadłość.
-3.02.2012 do lipiec (nie pamietam który) - urlop macierzyński, wypłącany przez ZUS
- od sierpnia do końca roku bezrobocie z zasiłkiem

Mąż
- własna działalność gospodarcza

Mamy dziecko, urodzone 3.02.2012

MOje pytania brzmią:
- czy zus i urzad pracy przesyłają pity? Jeśli nie, jak mam/czy w ogóle mogę rozliczyć macierzyński i zasiłek bezrobotnego
- czy lepiej rozliczyć się z mężem czy osobno
- komu lepiej będzie rozliczyć ulgę na dzieko, mi czy mężowi?

Pozdrawiam i góry dziękuję za odpowiedź
Powinnaś dostać PIT-11 z zakladu pracy, ZUS i UP.
Jeśli jesteście małżeństwem pełny rok podatkowy , nie macie rozdzielnosci majątkowej i mąż ma działalność gospodarczą opodatkowaną nie w sposób ryczałtowy lub liniowy to możecie rozliczyć się razem.

Gorus napisał:
czy lepiej rozliczyć się z mężem czy osobno
Trzeba usiąść i policzyć. Nie mamy danych... Ale zapewne będzie się opłacać wspólnie.

W ubiegłym roku byłam na stażu z urzędu pracy a potem pracowałam na umowę o pracę. Teraz muszę się rozliczyć z dwóch pitów 11. Gdybym rozliczała się z każdego oddzielnie to zwrócili by całe zaliczki (razem ok 500 zł) ale rozliczając obydwa razem zwrotu podatku wychodzi mi tylko 50 zł. Na pewno ma na to wpływ to że na picie z urzędu pracy nie mam wartości składek na ubezpieczenie społeczne. Czy w takim przypadku jakoś można to inaczej rozliczyć by nie odpadło mi aż tyle zwrotu??

kaka442 napisał:
Czy w takim przypadku jakoś można to inaczej rozliczyć by nie odpadło mi aż tyle zwrotu??
Nie.
Wiem, że nie piszę tego ostatni raz, ale.
Kwota zmniejszająca podatek (556,02 zł) jest jedna dla wszystkich źródeł dochodu opodatkowanych wg skali podatkowej. Stąd taka mała kwota zwrotu.
Być może możesz skorzystać np. z ulgi internetowej?

Ulga prorodzinna

Jestem matka samotnie wychowujaca dziecko. W zeszlym roku pracowalam przez 5 miesiecy na 7/8 etatu. Czy moge liczyc na ulge prorodzinna, jesli tak to w jakiej orientacyjnie kwocie?

RE: Ulga prorodzinna

miomao napisał:
. Czy moge liczyc na ulge prorodzinna, jesli tak to w jakiej orientacyjnie kwocie?
To zależy ile zarabiałaś. Jeśli minimalne wynagrodzenie (lub jego 7/8)- nie starczy zaliczek, z których miałby nastąpić zwrot.

Ostatnia edycja:
ulga prorodzinna w zwizku bez slubu

Witam .Obecnie jestem na macierzynskim do 04 lutego 2013.Pracowałam na 1\2 etatu.Umowa o prace skonczyla mi sie w grudniu 2012.Wiec bede na bezrobotnym bez prawa do zasiłku.Córke urodzilam w sierpniu 2012 i moje pytanie brzmi czy mój partner moze oliczyc ulge na córke?Mieszkamy razem.Dodam ze mam syna z pierwszego małzenstwa i co roku to ja odliczałam ulge ale w tym roku po pracy na 1\2 etatu to raczej nie mam szans no odliczenie ulgi.

RE: ulga prorodzinna w zwizku bez slubu

ewelka0925 napisał:
.Córke urodzilam w sierpniu 2012 i moje pytanie brzmi czy mój partner moze oliczyc ulge na córke?
Może.

RE: ulga prorodzinna w zwizku bez slubu

Dziekuje za odpowiedz.Ale w związku z tym ,ze moze to czy przy rozliczeniu jakos zaznacza sie okres od czasu narodzin?Tzn.jak tą ulge obliczyc?

W załączniku PIT/O jest miejsce na wpisanie daty urodzenia dziecka.

No faktycznie jest....wiec przy rozliczniu przy pomocy formularzu w internecie program sam wyliczy zwrot?
Jeszcze raz dziekuj i pozdrawiam.

Dziekuje bardzo.Niestety jeszcze nie mam PIT-a 11 partnera. Jesli juz go bede miała i i bede miec problem z rozliczeniem to apewno sie tu odezwe:)

RE: Zwrot podatku (PIT-11)

To była umowa na zlecenie

Przychód: 6.033
Koszty uzyskania przychodów: 1206,60
Dochód: 4826,40
Zaliczka pobrana przez płatnika 869,00

Prosilbym o podanie kwoty zwrotu ;)

RE: Zwrot podatku (PIT-11)

Do zwrotu 556 zł.

Proszę o pomoc w następującym problemie.
Wystawiam PIT-y pracownikom (mam w tym zakresie dość małą wiedzę, w dodatku w firmie nikt nie jest w stanie mi pomóc). Umowy zlecenie i dzieło już zrobiłam - w tym miejscu nie miałam żadnych kłopotów, choć proszę jeszcze o potwierdzenie poniższego przykładu:
Łączna suma dochodów wg list płac: 3 871 zł netto
Na druku PIT-11:
Przychód: 4522,00
Koszty uzyskania: 904,40
Dochód: 3617,60
Pobrana zaliczka: 651,00
I ja wywnioskowałam, że jak dodam dochód z listy płac i pobraną zaliczkę, to musi wyjść mi przychód (czyli: 3 871 + 651 = 4522 zł)

Prawdziwy problem pojawia się dopiero w przypadku osób, za które odprowadzaliśmy składki do ZUS. Na listach płac wszystko się się zgadza (pensja brutto i netto, księgowa twierdziła, że wysokość składek jest w porządku), a na PIT-11 coś chyba nie gra, bo nie działa zasada, którą opisałam powyżej. Proszę jednak o komentarz.
Łączna suma dochodów wg list płac: 17 513,76 zł netto (brutto 24 000)
Na druku PIT-11:
Przychód: 23386,00
Koszty uzyskania: 1335,00
Dochód: 22051,00
Pobrana zaliczka: 1277,00

Może ktoś jest w stanie mi pomóc?

Kwota brutto: 12397,5 Koszty uzyskania przychodu: 2244,5 Zaliczka: 1633 Jaka bedzie kwota do zwrotu?

miomao napisał:
Kwota brutto: 12397,5 Koszty uzyskania przychodu: 2244,5 Zaliczka: 1633 Jaka bedzie kwota do zwrotu?

Bez składek ZUS? To umowa zlecenie/ o dzieło?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót