Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie o rozliczenie wspólne. Załóżmy, że mąż coś zarobił, a żona nic.

Czy w ogóle dopuszczalne jest rozliczenie się wspólne (mam wpisać 0 w miejscach dochodów, zaliczek, itp żony?)?

miomao napisał:
Kwota brutto: 12397,5 Koszty uzyskania przychodu: 2244,5 Zaliczka: 1633 Jaka bedzie kwota do zwrotu?
Zwrot 361.

taki--jeden napisał:
Czy w ogóle dopuszczalne jest rozliczenie się wspólne (mam wpisać 0 w miejscach dochodów, zaliczek, itp żony?)?
Tak. O ile nie masz opodatkowania podatkiem liniowym lub ryczałtem.

Ag_Maz napisał:
Tak. O ile nie masz opodatkowania podatkiem liniowym lub ryczałtem.

Przepraszam, ale chcę być pewny - gdybym nie miał żony i nie zarobił nic to nie muszę składać PITa, a gry rozliczamy się razem to mogę skorzystać na tym, że żona nic nie zarobiła i rozliczyć się wspólnie?

taki--jeden napisał:
gdybym nie miał żony i nie zarobił nic to nie muszę składać PITa, a gry rozliczamy się razem to mogę skorzystać na tym, że żona nic nie zarobiła i rozliczyć się wspólnie?
Tak.

Witam
Czy można rozliczać się jako samotny rodzic, kiedy rodzice nie byli małżeństwem, jeden z rodziców nie utrzymuje kontaktów, ma władzę rodzicielską ale z niej nie korzysta i ma zasądzone alimenty.

Rozliczam sie z mezem wspolnie, ja nie mam dochodow, maz tak. Jeden internet jest na mnie, drugi na meza. Czy moge oba odliczyc w zeznaniu rocznym?

proszę o wyliczenie zwrotu :)
dodam, że zaliczka wydaje mi się dziwnie mała..

Przychód: 2797,79
Koszty uzyskania przychodów: 445
Dochód: 2352,79
Zaliczka pobrana przez płatnika: 26
Składki na ubezpieczenie społeczne: 383,59
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 170,08

pracowałam przez 4 miesiące, pierw przez miesiąc na umowę zlecenie, później przez 3 na umowę o pracę w tym samym miejscu.
z góry dziękuję :roza:

Ostatnia edycja:
Czy ktoś wie dlaczego na stronie Ministerstwa Finansów nie ma interaktywnych druków PIT?. Zapewne można znaleźć gdzie indziej, ale nie każdy daje sobie z tym radę. Czy można taki brak wytknąć P.Rostowskiemu?.
Pozdrawiam

W/w przychód jest z umowy o pracę, zlecenia, czy połączony ?

Siisii napisał:
W/w przychód jest z umowy o pracę, zlecenia, czy połączony ?
dostałam jeden pit-11, a pracowałam na 1/2 etatu, więc patrząc na kwotę wydaje mi się, że połączony.

Nie można wyliczyć prawidłowo jeśli się "coś wydaje".
Sprawdź PIT-11, jeśli pracę wykonywałaś u jednego pracodawcy:
- przychód z umowy o pracę powinien być w kolumnie I
- przychód z umowy zlecenia powinien być w kolumnie VI

Z której kolumny /poz./ podałaś dane ?

Siisii napisał:
Nie można wyliczyć prawidłowo jeśli się "coś wydaje".
Sprawdź PIT-11, jeśli pracę wykonywałaś u jednego pracodawcy:
- przychód z umowy o pracę powinien być w kolumnie I
- przychód z umowy zlecenia powinien być w kolumnie VI

Z której kolumny /poz./ podałaś dane ?
z kolumny I

Andrus_1 napisał:
Czy ktoś wie dlaczego na stronie Ministerstwa Finansów nie ma interaktywnych druków PIT?. Zapewne można znaleźć gdzie indziej, ale nie każdy daje sobie z tym radę. Czy można taki brak wytknąć P.Rostowskiemu?.
Pozdrawiam
Są na platformie e-deklaracje

@borosia - Więc poczekaj jeszcze na PIT-11 z umowy zlecenia. Trzeba wszystko zsumować i dopiero zrobić rozliczenie roczne.

Siisii napisał:
Więc poczekaj jeszcze na PIT-11 z umowy zlecenia. Trzeba wszystko zsumować i dopiero zrobić rozliczenie roczne.
acha, ok, dziękuję :)

a zaliczka może być tak niska przy takiej wysokości przychodu?

Może - dokładne rozliczenie wyjdzie w zeznaniu rocznym.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót