Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Serdecznie

w 2010 roku prowadziłem działalność gospodarczą, która została zawieszona w kwietniu tegoż roku. Od czasu zawieszenia pracuje w innej firmie na umowę o pracę i odprowadzam normalne składki. W chwili obecnej działalność jest w dalszym ciągu zawieszona. W Kwietniu 2012 urodził mi się maluszek. Teraz pytanie czy istnieje możliwość skorzystania w tym przypadku z ulgi na dziecko przy składaniu zeznania za rok 2012 ??

Moja sytuacja jest następująca:
Cały 2012 nie byłem nigdzie zameldowany z powodów nieistotnych dla mojego zapytania.
Od stycznia do czerwca 2012 mieszkałem w miejscowości X. Korzystałem z internetu, umowa była na moje nazwisko. Od lipca mieszkam w miejscowości Y, tutaj także internet jest na moje nazwisko. Do tej pory rozliczałem się w miejscowości Z, gdyż tam pracowałem i nigdzie nie zgłaszałem zmiany miejsca zamieszkania.
Teraz moje pytania - czy grożą mi jakieś konsekwencje, jeżeli teraz rozliczę się w miejscowści Y w której mieszkam i pracuję? Podobno zmianę miejsca zamieszkania należy zgłaszać do skarbówki.
Pytanie drugie - czy będą jakieś problemy ze skorzystaniem z ulgi za internet? Mam wszystkie faktury w formie elektronicznej.

Witam

Mam również pytanie z zakresu ulgi na internet. Żeby było przejrzyście uporządkuję fakty chronologicznie:
- dawno temu - zameldowanie w mieście "B", zawarcie umowy na internet z operatorem "X"
- koniec 2011 - zakup mieszkania w mieście "Z"
- kwiecień 2012 - zawarcie umowy na internet z operatorem "Y" w mieście "Z"
- 29 czerwca - wymeldowanie z miasta "B"
- 2 lipca - zameldowanie w mieście "Z" (zgłoszenie faktu do US w mieście "Z")
- listopad 2012 - kontynuacja umowy z operatorem "X" na "nowym adresie" (miejsce instalacji - miasto "B")

Mam zatem dwie umowy na internet na moje nazwisko. Pierwsza w obecnym miejscu zamieszkania a druga w poprzednim (zostawiłem internet rodzicom). Jestem stroną w tej umowie, ale instalacja jest na poprzedni adres zameldowania. Które zatem faktury mogę brać pod uwagę przy odliczeniu ulgi? Czy tylko te które są związane z miejscem zameldowania (czyli operator X do czerwca a operator Y od lipca)? Czy może wszystkie faktury mogę odliczyć? Kwoty za internet nie są duże (op. "X" - 24,59+5,66vat=30,25, op. "Y" - 36,59+8,41vat=45,00) więc nawet łącznie nie przekroczę limitu 760zł.

PIT - Można rozliczyć usługę niefakturowaną - internet?

Zawsze co roku wypełniam PIT i odliczam sobie ulgę za internet.
Zbieram faktury i potwierdzenia wpłaty w razie kontroli US.
Jeden internet jest radiowy i mam na niego fakturę, natomiast drugi internet to pakiet bluconect w telefonie za 9 zł miesięcznie. Napisałem do T--Mobile aby wysłali mi fakturę za usługi internet za 2012 rok. Otrzymałem odpowiedź, że to zgodnie z zasadami księgowości, to usługa niefakturowana.

To nie wiem? Mogę odliczyć ulgę za ten dodatkowy internet czy nie? Tylko, że nie miałbym potwierdzenia ani faktury dla US w razie kontroli.

RE: Umowa o dzieło i jej rozliczenie

dostałam dzisiaj PIT-11 . Pracowałam 3 ostatnie miesiące zeszłego roku na umowę o dzieło. W działalności wykonywanej osobiście mam:
przychód 4 596,32
koszty uzyskania przychodów 919,26
Dochód 3677,06
Zaliczka pobrana przez płatnika 662

Reszta wszędzie 0. Czy należy mi się zwrot podatki 556, 02 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź

amidalia napisał:
Witam
Czy można rozliczać się jako samotny rodzic, kiedy rodzice nie byli małżeństwem, jeden z rodziców nie utrzymuje kontaktów, ma władzę rodzicielską ale z niej nie korzysta i ma zasądzone alimenty.

Ponawiam pytanie.
pozdrawiam

amidalia napisał:
Ponawiam pytanie.
Z broszury informacyjnej do wypełnienia PIT:
Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której sąd orzekł separację w rozumieniu odrębnych przepisów. Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.

Ag_Maz napisał:
Z broszury informacyjnej do wypełnienia PIT:
dziękuję :)
teraz mam takie pytanie, odnośnie co do tej broszury, czy jeśli ojciec dziecka jest rozwodnikiem a dziecko jest zameldowane tam gdzie on a matka gdzie indziej to czy może rozliczyć się jako samotny ojciec?

A co ma zameldowanie do rzeczy? Skoro dziecko mieszka z nim, to on je wychowuje. Czyż nie?

To jak w końcu jest, bo mieszasz?

jest tak- mieszkają razem ale matka zameldowana gdzie indziej, nie są małżeństwem, on rozwodnik, ona panna, on chce się rozliczyć i skoro wg.broszury samotny rodzic to -panna, kawaler, rozwodnik itp, to czy może tak zrobić?

No czekaj. Wcześniej pytałaś o
amidalia napisał:
Czy można rozliczać się jako samotny rodzic, kiedy rodzice nie byli małżeństwem, jeden z rodziców nie utrzymuje kontaktów, ma władzę rodzicielską ale z niej nie korzysta i ma zasądzone alimenty.

Dalej czytamy broszurkę.
Z wnioskiem o obliczenie podatku w sposób przewidziany dla osoby samotnie wychowującej dzieci może wystąpić osoba podlegająca nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, o której mowa w art. 3 ust. 1 ustawy, jeżeli w roku podatkowym łącznie spełniała warunki określone w art. 6 ust. 4,
5, 8-10 ustawy, tj.:
1) samotnie wychowywała dzieci:
• małoletnie,
• bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek
(dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
• do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach
o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących
system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita
Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających
opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości
przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku,
określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1
ustawy, z wyjątkiem renty rodzinnej,
A tu nie ma mowy o samotnym wychowywaniu dziecka, bo rodzice robią to wspólnie.

tam prosiłam o odpowiedź odnośnie innej sytuacji
a tu pytam o inną, czyli jeśli dziecko jest zameldowane przy ojcu a on jest rozwodnikiem a matka jest zameldowana gdzie indziej ale tak wspólnie wychowują, jak to się ma do rzeczywistości, jest dużo par, które razem wychowują a rozliczają się jako samotni, więc jak to jest?
trochę zamieszałam :)

amidalia napisał:
tam prosiłam o odpowiedź odnośnie innej sytuacji
a tu pytam o inną, czyli jeśli dziecko jest zameldowane przy ojcu a on jest rozwodnikiem a matka jest zameldowana gdzie indziej ale tak wspólnie wychowują, jak to się ma do rzeczywistości, jest dużo par, które razem wychowują a rozliczają się jako samotni, więc jak to jest?
trochę zamieszałam :)

Tak to jest, że nie od dziś część podatników jest nieuczciwa.
Rozliczenie dla osób samotnie wychowujących dzieci przysługuje tylko osobom samotnie wychowującym dzieci, to chyba logiczne?

tak logiczne ale czy istnieje definicja, która mówi o tym, że jeśli jest związek nieformalny to nie mogą rozliczyć się jako samotni- przecież są to:panny, kawalerowie, rozwodnicy ,wdowy itp.
Pytam bo zaciekawił mnie ten temat :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót