Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
amidalia
Kobieta.gif
- Apeluję, aby przed zadaniem pytania, zaznajomić się z ogólnie dostępnymi instrukcjami wydanymi przez Ministerstwo Finansów.

Ten art. updof nie pozostawia złudzeń:
Przepis prawny:

4. Od dochodów rodzica lub opiekuna prawnego, podlegającego obowiązkowi podatkowemu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, będącego panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów, lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności, jeżeli ten rodzic lub opiekun w roku podatkowym samotnie wychowuje dzieci:

1) małoletnie,

2) bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,

3) do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej

— podatek może być określony, z zastrzeżeniem ust. 8, na wniosek wyrażony w rocznym zeznaniu podatkowym, w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów osoby samotnie wychowującej dzieci, z uwzględnieniem art. 7, z tym że do sumy tych dochodów nie wlicza się dochodów (przychodów) opodatkowanych w sposób zryczałtowany na zasadach określonych w tej ustawie.

no dobrze a jeśli jest taka sytuacja, że dziecko będące na wychowaniu matki, nie jest dzieckiem jej obecnego partnera?

Witam
mam takie pytanie odnosnie rozliczenia pitu za 2012 :
od stycznia do lipca pracowalem w polsce i pracodawca potracał mi spesji podatek .
od sierpnia do grudnia pracowałem w angli , ale pracodawca potracal mi podatek tylko za grudzien . jak w tej sytuacji sie rozliczyc ?? proszę o pomoc z gory dziękuje:)

Witam!
Otrzymałam 2 pit-11.
Pracowałam u dwóch różnych pracodawców w tym samym czasie.
1)przychód-1201,06
koszt uzysk. przychodów- 222,50
dochód- 978,56
zaliczka pobrana-76
skł. na ubezp społ- 164,68
zdrowotne- 72,96

2)
przychód-24000
koszt uzysk. przychodu- 1335
dochód 22665
zaliczka pobrana-1332
ubezpieczenie społ- 3290,40
zdrowotne- 1605

Czy dodaję i sumuję wszystko razem?
Czy z jednego stosunku pracy czy z dwóch zaznaczam?
Na obu pitach mam zaznaczona, że z jednego stosunku pracy.
Proszę o pomoc i dziękuję

Jaki PIT powinienem uzupełnić jeżeli wzbogaciłem się na sprzedaży produktu który sam zrobiłem.
Mam fakturę na materiał który był mi potrzebny do stworzenia produktu.
Jestem pełnoletni i nie posiadam swojej działalności.

Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

Witam.

Dostałam od pracodawcy niepoprawnie wypełniony PIT 11, mianowicie firma zaniżyła moje dochody. Pracowałam w 2012 r na umowę zlecenie, zarobiłam łącznie około 800 zł a pracodawca w PIT 11 wykazał przychody w wysokości 57,50 PLN, koszty uzyskania przychodów 11,50 PLN i dochód 46 PLN. Zaliczka pobrana przez płatnika to 8 zł. Chciałabym się dowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji? Dlaczego tak bardzo zaniżyli moje dochody? Czy postraszyć ich Skarbówką za podawanie błędnych danych na niekorzyść pracownika? Na pewno nie jest to błąd z ich strony, gdyż firma zatrudniała ponad 300 osób i każdemu zaniżyli znacznie dochód.

Proszę zapytać zleceniodawcy skąd takie kwoty w pit-11. Czy posiadasz kopie rachunków do umowy zlecenia?

dynamiks napisał:
jaki pit powinienem uzupełnić jeżeli wzbogaciłem się na sprzedaży produktu który sam zrobiłem.
Mam fakturę na materiał który był mi potrzebny do stworzenia produktu.
Jestem pełnoletni i nie posiadam swojej działalności.

Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

pit-36.

@Ona-1988 - Zwróć się do zleceniodawcy o korektę PIT-11.

parasoll.ka napisał:
Proszę zapytać zleceniodawcy skąd takie kwoty w pit-11. Czy posiadasz kopie rachunków do umowy zlecenia?

Posiadam jedynie umowy, rachunków do umowy nie dostawałam, jedynym potwierdzeniem jaki miałam dochód to przelewy bankowe. Mogą mi posłużyć jako pomoc w wyjaśnianiu sprawy?

Dziękuję, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie :)

Rozpiczenie PIT za 2012 z siostrą - rodzina zastępcza

Jestem (sama) rodziną zastępczą i opiekunem prawnym dla mojej małoletniej siostry i wychowuję ją sama. Jestem panną. Mam na to postanowienie sądowe, a ojciec siostry ma odebrane prawa rodzicielskie (ojców miałyśmy innych). Wiem że przy rozliczeniu PIT-37 mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej ale czy mam odliczać całą jej wysokość 1112....z groszami czy tylko połowę z uwagi na to ze jestem jedynym opiekunem"rodzicem" siostry. I jeszcze jedno pytanie... Czy jako osoba samotnie wychowująca moją siostrę to czy mam prawo rozliczać się jako osoba samotnie wychowująca dziecko?? Teoretycznie jestem panną....Trochę sie w tym pogmatwałam jak czytałam...Siostra nie dostaje zadnych rent po mamie a jedyna pomoc to pieniądze z PCPR za rodzinę zastępczą. Proszę o DOBRĄ odpowiedź:)Pozdrawiam

greegor5 napisał:
Dziękuję, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie :)

I teraz wszyscy pędzą patrzeć jakie było Twoje pytanie. Raczyłeś przeczytać reguły tego wątku?
Poza tym przypominam, że to forum wolontariuszy i nikt nie ma obowiązku odpowiadania.

Do 31 stycznia musze zaplacic zwrot do US. Czy moge to zrobic na poczcie? Jesli tak to na jaki nr konta?

miomao napisał:
Czy moge to zrobic na poczcie? Jesli tak to na jaki nr konta?
Tak, na numer konta US. Zapewne znajdziesz go na stronie www swojego US. I pamiętaj, żeby zrobić to na specjalnym druku dla przelewów do ZUS i US.
plumek6 napisał:
Jestem (sama) rodziną zastępczą i opiekunem prawnym dla mojej małoletniej siostry i wychowuję ją sama. Jestem panną. Mam na to postanowienie sądowe, a ojciec siostry ma odebrane prawa rodzicielskie (ojców miałyśmy innych). Wiem że przy rozliczeniu PIT-37 mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej ale czy mam odliczać całą jej wysokość 1112....z groszami czy tylko połowę z uwagi na to ze jestem jedynym opiekunem"rodzicem" siostry. I jeszcze jedno pytanie... Czy jako osoba samotnie wychowująca moją siostrę to czy mam prawo rozliczać się jako osoba samotnie wychowująca dziecko?? Teoretycznie jestem panną....
Wg poniższej interpretacji, tak.
http://interpretacje-podatkowe.org/maloletni/iusipd1-415-27-05

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót