Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak zaliczki pobrane przez platnika maja sie do zwrotu podatku?

To zależy od wysokości należnego podatku i wysokości odprowadzonych zaliczek.

A jak obliczyc nalezny podatek? I wtedy roznica jest zwrot podatku?

miomao napisał:
Nie ilość zaliczek, lecz kwoty pobrane i odprowadzone jako zaliczki na podatek dochodowy.
Zwrot nie może przekroczyć kwoty zaliczek.

Ale ja nie pytam w swoim imieniu.

Wiec jak obliczyc ten podatek? Nie chodzi zwrot.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podaj kwoty z PIT-11. I czemu termin jest do 31 stycznia?

Do 31 stycznia z racji zeznania rocznego za prowadzenie dzialalnosci gospodarczej. No wlasnie chcaialbym sie dowiedziec JAK sie oblicza ten podatek.

miomao napisał:
Jak zaliczki pobrane przez platnika maja sie do zwrotu podatku?
O to Pani pytała, a nie o rozliczenie PIT-28 z działąlności gospodarczej opodatkowanej ryczałtem.
Niech się Pani zdecyduje o co Pani pyta. My nie mamy czasu na takie pogawędki.

Nie pytam o PIT 28. Odpowiedzialam tylko na pytanie czemu do 31 stycznia. Pytalam jak sie oblicza podatek. Ja nie mam zamiaru prowadzic pogawedek, tylko chcialabym zrozumiec ten schemat. A mysle, ze forum prawne to najlepsze miejsce zeby sie tego dowiedziec. Poza tym bardzo lubie to forum bo tu najszybciej dostaje zawsze odpowiedz na roznej dziedziny zagadnienia.

miomao napisał:
Pytalam jak sie oblicza podatek.
Nie napisałaś jaka forma opodatkowania.
Mamy do wyboru: ryczałt, zasady ogólne wg skali, podatek liniowy...

RE: PIT–37 a umowa zlecenie.

Chciałam zapytać o coś bo jestem kompletnie zielona z tego tematu.. W zeszłym roku pracowałam 1 dzień (!), była to umowa zlecenie, zarobiłam niecałe 30 zł. Teraz przyszedł mi pocztą wypełniony PIT11 od pracodawcy i nie wiem co z nim zrobić, pomożecie mi? :) Muszę go gdzieś składać czy coś?

Skoro otrzymałaś PIT-11 to na jego podstawie wypełnij PIT-37 i do 30.04.2013 złóż w urzędzie skarbowym.

Prosze o pomoc bo straszne glupoty mi wychodza: umowa o prace z jednego stosunku pracy (podwyzszone..) przychod: 10875,13 koszty: 1112,48 zaliczka: 419 ub spol: 1438,93 zdrow: 708,25; umowa zlecenie z jednego stosunku pracy (podwyzszone..) przychod: 12397,5 koszty: 2479,5 zaliczka: 1786,00 bez skladek ZUS; ulga na dwoje dzieci i na internet (468,00)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót