Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dlaczego nie mam odliczonej ulgi na dzieci i internet? A moze 270 plus ulga na dzieci i internet?

Ostatnia edycja:
TaxTex napisał:
Napisał/a dynamiks
jaki pit powinienem uzupełnić jeżeli wzbogaciłem się na sprzedaży produktu który sam zrobiłem.
Mam fakturę na materiał który był mi potrzebny do stworzenia produktu.
Jestem pełnoletni i nie posiadam swojej działalności.

Z góry dziękuje za odpowiedź

ODP. pit-36.

Dziękuję za odpowiedź ale czy czasami PIT 36 nie jest tylko dla osób posiadających zarejestrowaną działalność gospodarcza?

Ostatnia edycja:
Witam
mam takie pytanie odnosnie rozliczenia pitu za 2012 :
od stycznia do lipca pracowalem w polsce i pracodawca potracał mi spesji podatek .
od sierpnia do grudnia pracowałem w angli , ale pracodawca potracal mi podatek tylko za grudzien . jak w tej sytuacji sie rozliczyc ?? proszę o pomoc z gory dziękuje

miomao napisał:
A moze 270 plus ulga na dzieci i internet?
A może łaskawie wypełnisz PIT-37 bez internetu i ulgi prorodzinnej?
Liczyła 2 razy. Zwrot 270 zł.

DynamikS napisał:
ale czy czasami PIT 36 nie jest tylko dla osób posiadających zarejestrowaną działalność gospodarcza?
Nie tylko.

A dlaczego mam wypelnic bez internetu i ulgi prorodzinnej?

Prosze o pomoc obliczenia podatku-zwrotu.
A wiec odliczenie na dziecko urodzone 21,08,2012.Koszty za internet 708zł.
przychód 56,828,92.Kooszty uzyskania dochodu 1,335,00.Dochód55,493,92.Zaliczka pobrana 4,357.Składki na ubezpieczenie społeczne7,603,60.Składki na ubezpieczenia zdrowotne 3,708,90. Czekam na odpowiedz i dziekuje.

Ale ja prosilam o wyliczenie z ulga prorodzinna i z internetem.

No i dostałaś. I najwyraźniej Ci nie pasuje. Ostatni raz to piszę: Z ulgą prorodzinną i internetową zwrot wyniesie 270 zł (słownie: dwieście siedemdziesiąt zł).

Czyli mialam duze braki w podatku i to co dostalabym na dzieci poszlo na zalegly podatek?

Ojjjjjj a dlaczego taki mały zwrot?Tylko 129zł.z czego ta suma wyszła? Z góry dziekuje za wyjasnienie.

[(dochód-KUP-składki społeczne - internet) po zaokrągleniu do pełnych złotych]*18%-556,02 (zaokrąglone do pełnych zł)= podatek
podatek - skł. zdrowotne - 5*92,67 = podatek należny.

Podatek należny - odprowadzone zaliczki = napłata/ niedopłata.

Zawsze dostawalam na dzieci ok 2 000zl stad moje zaskoczenie.

Mam pytanie, przejrzałam jakieś 10 stron tego wątku, ale odpowiedzi na pytanie nie znalazłam. Jeśli taka była - z góry przepraszam. :)
W grudniu 2011 pracowałam na umowę zlecenie, rachunek i pieniądze otrzymałam w lutym 2012, więc jak już się na tym forum kiedyś dowiedziałam, z tego dochodu rozliczać się powinnam dopiero teraz. Z tym że do tej pory nie otrzymałam od pracodawcy żadnego PIT a jedynie rachunek, w którym wypełnione są: kwora brutto, koszt uzyskania 20%, do opodatkowania, podatek 18%. Oprócz tego składki na ubezp. zdrowotne, rentowe, chorobowe i emerytalne - 0 zł.

Pytanie brzmi, czy te dane wystarczą mi do rozliczenia? Czy jednak powinnam się upomnieć o pit od poprzedniego pracodawcy?

Proszę o pomoc. ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót