Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Enigma1990 napisał:
Czy jednak powinnam się upomnieć o pit od poprzedniego pracodawcy?
Upomnij się, jeśli nie przyjdzie do końca lutego. I nie pracodawcy, a zleceniodawcy.
@DynamikS: nie dość, że dostałeś odpowiedź tutaj, to jeszcze zamieszczasz posty z niezgodne z naszym regulaminem.

Witam społeczność.

Przepraszam, że nie piszę posta wedle wzoru podanego w pierwszej wypowiedzi, jednakże wpierw pragnąłbym wyjaśnić kilka niejasności. Prowadziłem działalność przez listopad oraz grudzień 2012 (później działalność została zawieszona). Rozliczałem się co miesiąc na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Działalność jaką prowadziłem jest opodatkowana stawką 3%. Jeszcze nie składałem PIT-u za 2012 rok, ze względu na sytuację zdrowotną (dzisiaj wyszedłem ze szpitala). Jeżeli zapłaciłem już pełną kwotę podatku za działalność w 2012 roku (w grudniu za listopad i w styczniu 2013 za grudzień 2012), to dlaczego mam wypełniać PIT 28 z załącznikiem PIT 28-A i płacić podatek 3% jeszcze raz?

Pozdrawiam i przepraszam, jeżeli zgłosiłem swoją wątpliwość w niewłaściwym temacie.

No tak zleceniodawcy. A jeśli go nie dostanę, to istnieje jakaś możliwość rozliczenia się na podstawie danych z rachunku, który mam?

A skąd będziesz wiedzieć, w jakiej wysokości odprowadził zaliczki?
roben88 napisał:
to dlaczego mam wypełniać PIT 28 z załącznikiem PIT 28-A i płacić podatek 3% jeszcze raz?
Przecież ujmujesz już zapłacony podatek...

Ostatnia edycja:
Ag_Maz napisał:
Upomnij się, jeśli nie przyjdzie do końca lutego. I nie pracodawcy, a zleceniodawcy.
@DynamikS: nie dość, że dostałeś odpowiedź tutaj, to jeszcze zamieszczasz posty z niezgodne z naszym regulaminem.

Na innym forum znalazłam informację następującej treści:

"PIT-11 a przychód ze zlecenia do wartości 200 zł
W przypadku drobnych zleceń, jeżeli kwota należna wynikająca z umowy zawartej z podatnikiem nie będącym pracownikiem podatnika nie przekracza 200 zł – podatek pobiera się ryczałtowo w wysokości 18 % przychodu (bez rozliczania kosztów). W takim przypadku płatnik nie musi wystawiać PIT-11! Płaci podatek ryczałtowo ." źródło: pit-11

I na moim rachunku widnieje ta kwota 18%. I sam rachunek opiewa na kwotę 167, a więc rzeczonych 200 zł nie przekracza. Czy mimo to agencja pracy tymczasowej - zleceniodawca, ma mi wysłać ten pit?

Ostatnia edycja:
Ag_Maz napisał:
Wybacz, szklana kula nie podała tej informacji....

Czyli nie musi mi wysyłać? Generalnie od tej samej firmy otrzymałam dwa rachunki na 167 i na 120 zł. Ale rozumiem, że się nie sumuje? I skoro żadna nie przekracza 200 zł to nie będzie tego pitu?

A w pierwszym moim poście napisałam, co widnieje na ruchu tj ten podatek 18%.

Witam Serdecznie

w 2010 roku prowadziłem działalność gospodarczą, która została zawieszona w kwietniu tegoż roku. Od czasu zawieszenia pracuje w innej firmie na umowę o pracę i odprowadzam normalne składki. W chwili obecnej działalność jest w dalszym ciągu zawieszona. W Kwietniu 2012 urodził mi się maluszek. Teraz pytanie czy istnieje możliwość skorzystania w tym przypadku z ulgi na dziecko przy składaniu zeznania za rok 2012 ??

Ponawiam pytanie

Anymen napisał:
Witam Serdecznie

w 2010 roku prowadziłem działalność gospodarczą, która została zawieszona w kwietniu tegoż roku. Od czasu zawieszenia pracuje w innej firmie na umowę o pracę i odprowadzam normalne składki. W chwili obecnej działalność jest w dalszym ciągu zawieszona. W Kwietniu 2012 urodził mi się maluszek. Teraz pytanie czy istnieje możliwość skorzystania w tym przypadku z ulgi na dziecko przy składaniu zeznania za rok 2012 ??
Nie napisałeś jakie opodatkowanie miałeś z tej działalności.
Jeśli spełniasz kryteria ulgi- tak.
BTW. Nie minął Ci maksymalny okres zawieszenia przypadkiem?

Ostatnia edycja:
Rozliczenie 2012

Witam, interesuje mnie jaki zwrot podatku dostane:
Mianowicie: Jestem studentem, pracowalem 4 miesiące.
3 miesiace - umowa zlecenie
1 miesiac - umowa o dzielo

Suma dochodu brutto: 6462 zł
Suma dochodu netto: 5170 zł
Suma KUP: 1046 zł
Suma Podatku pobranego: 755 zł.

Nie mam pojecia jak to obliczyc.
Prosze o pomoc i jesli to mozliwe o konkretna kwote.

RE: Rozliczenie 2012

Sakusek napisał:
Nie mam pojecia jak to obliczyc.
Prosze o pomoc i jesli to mozliwe o konkretna kwote.
Ale to nie są dane z PIT-11, prawda?

RE: Rozliczenie 2012

Ag_Maz napisał:
Ale to nie są dane z PIT-11, prawda?

Nie, Te dane sa z zaswiadczenia o dochodach od pracodawcy. Ale sadze ze na ich podstawie mozna by wyliczyc podatek prawda?

Przepraszam, wyzej jest pomylka - Podatek pobrany to 1100 zł.
Natomiast KUP to 1480 zł

Nie pracodawcy, a zleceniodawcy.
Wychodzi ponad 300 zł zwrotu.
Ale czekaj na PIT-11.

Enigma1990 napisał:
Czyli nie musi mi wysyłać? Generalnie od tej samej firmy otrzymałam dwa rachunki na 167 i na 120 zł. Ale rozumiem, że się nie sumuje? I skoro żadna nie przekracza 200 zł to nie będzie tego pitu?

Odnalazłam te dwie umowy, które zwarłam ze zleceniodawcą. Nie ma w nich mowy o wysokości wynagrodzenia, a jedynie stawka godzinowa. Czyli te dwie kwoty - każda poniżej 200 zł, nie wynikają z zawartych umów tylko z rachunków, które otrzymałam.
W związku z tym muszę się jednak z tego rozliczyć? A zleceniodawca ma obowiązek wysłać mi pit-11?

Enigma1990 napisał:
W związku z tym muszę się jednak z tego rozliczyć? A zleceniodawca ma obowiązek wysłać mi pit-11?
Jeśli nie dostaniesz PIT (mimo wszystko zleceniodawcy czasem przesyłają, mimo, że umowa jest <200 zł) to musisz się rozliczyć. Jeśli nie dostaniesz- nie musisz. Teraz zrozumiale?
Bo więcej nie zamierzam się powtarzać.

Witam
5170x18%-556,02=374,58
755-375=380 do zwrotu

Nic nie piszesz o odliczonej składce na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Tak się oblicza na podstawie danych które podałeś wcześniej.

Ostatnia edycja:
Ag_Maz napisał:
No nie pisze bo:
Cytat:
Napisał/a Sakusek
Jestem studentem, pracowałem 4 miesiące.
Z umowy zlecenia nie było konieczności odprowadzenia składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne?.
Tak, później doczytałem :(, że była pomyłka w pobranym podatku i KUP. Płatnik ma czas do końca lutego z wysłaniem PIT 11,
z którego będą wynikać wszystkie dane do zeznania rocznego., - także jeszcze trochę poczekaj :) .

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót