Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Musisz zsumować oddzielnie przychody,koszty uzyskania przychodów, dochodów i zaliczki wpłacone przez płatnika. Tutaj PIT 37, ulga przysługuje wtedy, gdy pracodawca nie uwzględnił podwyższonych kosztów uzyskania przychodów z tego tytułu, że pracujesz poza miejscem zamieszkania .
Czy składałaś oświadczenie pracodawcy, aby podwyższył miesięczne koszty uzyskania przychodu?

Ostatnia edycja:
Pinuka napisał:
Czesc

Chciałabym uzyskać "delikatną pomoc" odnoścnie rozliczenia. Od pracodawcy otrzymalam dwa PITy 11:D Jeden ze stosunku pracy zaś drugi umowa zlecenie. Oba wygladaja identycznie:sad: Moje pytanie brzmi:

Czy ja mam podsumowac te same rubryki tak jak wskazuje aplikacja? Czyli rubr 35, 36, 37, 39 itd. Oraz czy mam wybrac rozliczenie jako PIT 36?Aha i pytanie ostatnie.....czy przysluguje mi ulga gdyz mieszkam poza miejscem zamieszkania?

Pilnie oczekuje na pomoc

Przychód ze stosunku pracy wpisujesz w PIT-37 jako przychód ze stosunku pracy, a z umowy zlecenia jako przychód z działalności wykonywanej osobiście.
Nie rozumiem dlaczego 1 pracodawca wysłał Ci 2 PIT-y

Witam.

Rozliczam pit - 37 + załącznik PIT/O. Chce złożyć deklaracje przez internet. Korzystam z programu "pit format 2012".
Zastanawia mnie co z podpisem pitu - 37. E-deklaracje składa się bez podpisu.??
Przy próbbie tworzenia e-deklaracji pojawił mi się taki komunikat:
"W przypadku, gdy za rok 2011 nie zostało złożone żadne z zeznań lub rocznych obliczeń podatku należy wpisać wartość "0":
Podaj kwotę: (okienko do podania kwoty)

Co mam tu wpisać.?? Ile miałem zwrotu za 2011 rok czy co.??

Proszę o odp.

Ok. Powyższe problemy już ogarnąłem.

W domu robiłem remont w 2012 roku. Wymieniałem grzejniki, piec c.o. itp. Mam faktury. Czy mogę odliczyć takie rzeczy.??
Bardzo proszę o odp

Ostatnia edycja:
Ok ale faktury za rury, grzejniki, piec c.o. będę mógł odliczyć czy to nie wlicza się pod materiały bud.??

Musisz sprawdzić PKWiU z faktury jak to jest sklasyfikowane.
Miałem przypadek, że tynk zewnętrzny akrylowy był sklasyfikowany przez sprzedawcę jako powłoka zewnętrzna...jakaś tam i US to wyrzucił.

Ostatnia edycja:
Ja byłem weryfikowany w ten sposób, że pracownik us sprawdzał PKWiU, w przypadku zaś wątpliwości kontaktował się ze sprzedawcą (na fakturach akurat miałem PKWiU).

Jeżeli nie będzie na fakturze PKWiU, jakie kryterium należy przyjąć do potwierdzenia,
że dany materiał jest budowlanym i można ubiegać się o zwrot Vat-u?

Andrus_1 napisał:
Jeżeli nie będzie na fakturze PKWiU, jakie kryterium należy przyjąć do potwierdzenia,
że dany materiał jest budowlanym i można ubiegać się o zwrot Vat-u?

Kryterium jest zawsze takie same: musi to być materiał budowlany, który przed 1 maja 2004 r. objęty był stawką VAT 7%. Nie ma znaczenia PKWiU (choć jest pomocne), nie ma znaczenia, czy materiał jest w wykazie (aczkolwiek on także jest pomocny):
Wykaz materiałów budowlanych - Zwrot VAT - Ulga budowlana

Mam pytanie odnsnie wyslania PIT-a przez internet. Musze podac przychod za zeszly rok jednak nie mam PIT-a z zeszlego roku bo rowniez wysylalam go przez intrnet i nie mam kopii. Skad wziac te dane?

miomao napisał:
Mam pytanie odnsnie wyslania PIT-a przez internet. Musze podac przychod za zeszly rok jednak nie mam PIT-a z zeszlego roku bo rowniez wysylalam go przez intrnet i nie mam kopii. Skad wziac te dane?

Np. z PITów-11 za zeszły rok.

TaxTex napisał:
Nie ma znaczenia PKWiU (choć jest pomocne), nie ma znaczenia, czy materiał jest w wykazie (aczkolwiek on także jest pomocny):
To już teraz nie wiem nic :(, PKWiU tylko pomocne, wykaz materiałów też tylko pomocny,
więc co stanowi podstawę?

Ok. A na jakim picie można odliczyć wydatki na mat. budowlane.?? Trzeba podać po prostu kwotę wydaną na materiały czy jak.??

Janusz M. napisał:
.Na żadnym, trzeba wypełnić wniosek VZM-1.

Czyli nie muszę składać tego wniosku razem z zeznaniem podatkowym.?? Może mi ktoś to objaśnić.??

Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Temat był omawiany.

Dobra, dzięki... Może linka ktoś poda bo w szukaniu nie jestem dobry.

Kiedy przysługuję ulga za internet? Są jakieś progi zarobkowe? Czy może po prostu ulga należy się każdemu kto jest na podatku dochodowym i posiada faktury ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót