Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

kubstero napisał:
Witam. Mam taki problemik z rozliczeniem pit 37:
do 25 września 2012r bylem zatrudniony na umowie o prace, a dziś obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Otrzymalłem pit11 od urzędu i od pracodawcy. Czy te pity sumuje, czy rozliczam oddzielnie?
Sumujesz i rozliczasz razem.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. W PIT 36 w dziale N.1. wpisuję zaliczki do US po odliczeniu skladki zdrowotnej (czyli te zaplacone do US), czy bez odliczenia?

Zapłacone.

Witam,
Próbuję rozliczyć PIT37 siostrze, która dała mi do tego fakturę na "usługę pośrednictwa w nieruchomościach" (chodzi o ogłoszenie w biurze nieruchomości o mieszkaniu do wynajęcia) i twierdzi, że powinienem ją uwzględnić przy rozliczaniu. Moje pytanie jest takie, czy faktycznie mogę to uwzględnić w rozliczeniu, a jeśli tak, to w którym konkretnie miejscu?

To rozliczenie przychodu z tytułu wynajmu nieruchomości?

nie, to jest po prostu rachunek, który siostra zapłaciła owemu biurowi za to, że szukało jej klienta.

Ale czy ona wynajmowała to mieszkanie? Osiągnęła z tego tytułu przychód?

hmm, z tego co wiem, to wynająć udało się dopiero w tym roku, w poprzednim raczej nie, więc nie miała z tego tytułu przychodu.

no dobrze - PIT-36, ale w 2012 roku najmu nie było, był tylko rachunek z biura i to właśnie o niego jest pytanie. Bo to nie jest dochód z tytułu najmu, tylko wydatek (strata?).

Uważam, że tego wydatku nie można rozliczyć.

Jeszcze pytanie, czy najem jest rozliczany ryczałtem, czy na zasadach ogólnych.

Tym się będę martwił za rok, lub ktoś inny, bo nie wiem czy sam się podejmę żeby to jej rozliczyć. Ale tak teraz strzelę, że na zasadach ogólnych - czasowo nie mogę się skontaktować z siostrą, żeby się upewnić. W każdym razie trzymam się tego, że tej "usługi pośrednictwa" na chwilę obecną rozliczyć nie można.

Wielkie dzięki za pomoc.

Witam.

Dziwne pytanie może ale już sam się zamotałem: dla kosztów uzyskania przychodów z umów cywilnoprawnych tj. umowy zlecenia i o dzieło zastosowano limit w wysokości 20% przychodu (pomniejszonego o składki). A teraz problem - w zapisie ustawowym mowa jest o rozliczeniu miesięcznym, czyli jeśli miałem dwie umowy wykonywane niejednocześnie: zlecenie i o dzieło (ta druga na 100zł) i do obu dostałem PIT-11 z określonymi przez płatnika kosztami uzyskania dochodu, to zwyczajnie kwoty te sumuję i wpisuję do PIT-a w rubryczkę nic nie przeliczając dodatkowo?

Pytam, bo jak policzyłem ile wynoszą sumarycznie koszty uzyskania przychodu w skali roku w stosunku do przychodu wyszło mi 21,6%, czyli więcej niż "limit"? Ale z drugiej strony te kwoty w PIT-11 nie wzięły się z księżyca, tylko zapewne z obliczeń miesięcznych... Powiem szczerze że nie wiem który tok rozumowania jest właściwy - poprawiać do 20% czy zostawić?

Uzupełnienie danymi:
Przychód - składki = podstawa do 20%?
9831,38 - (650,76+1334,19) = 7846,43

Suma koszów z PIT-11 = 1699,42 czyli 21,66% z 7846,43

Ostatnia edycja:

Witam. Mam spory problem odnośnie rozliczenia Pit. Mam 2 Pit 11 do rozliczenia, jak obliczam osobno to na jednym i drugim mam zwrot ( jeden to około 370zł, drugi to ponad 100 zł), a jak obliczam razem to muszę jeszcze płacić:(
Pierwszy pit do: umowa o prace:
Przychód 12315,79
Koszty 1001,25
Pobrana Zaliczka 528
Składki na ub społeczne 1688,50
Składki na ub zdrowotne 802,48

Drugi pit do: Służba przygotowawcza wojskowa:
Przychód 5030,00
Koszty 445,00
Pobrana Zaliczka 641
Tu składek nie ma, ponieważ słyszałem, że Mon jest zwolniony od składek.
Znajomi jak się rozliczali tylko z Służby przygotowawczej bo nie mieli innego zatrudnienia to dostawali około 370 zł.
Proszę o pomoc, może ja coś zle licze. Proszę o odpowiedź ****
Dziękuje i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Do zapłaty 30 zł.

Wysłałem pit przez net. Gdzie mogę sprawdzić czy dotarł do US? Mam nr referencyjny.

Ale dlaczego do zapłaty 30 zł jak jeden i drugi PIT licząc osobno daje mi plus i to spory :( Wszyscy co tylko jeden mają pit ze szkółki przygotowawczej to mają zwrot. tu może chodzi o te składki bo na tym picie nie ma ich, ale według prawa są swolnieni ze składek więc nie mogą mi przez to odjac sumujac z pitem z umowy o prace.

Ag_Maz napisał:
Do zapłaty 30 zł.

Ale dlaczego do zapłaty 30 zł jak jeden i drugi PIT licząc osobno daje mi plus i to spory Wszyscy co tylko jeden mają pit ze szkółki przygotowawczej to mają zwrot. tu może chodzi o te składki bo na tym picie nie ma ich, ale według prawa są swolnieni ze składek więc nie mogą mi przez to odjac sumujac z pitem z umowy o prace.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót