Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

Lisy napisał:
Ale dlaczego do zapłaty 30 zł jak jeden i drugi PIT licząc osobno daje mi plus i to spory
PIT-ów się nie rozlicza osobno, tylko razem, bo kwota zmniejszająca podatek przysługuje jedna. Gdy próbujesz rozliczać je osobno, w każdym rozliczeniu liczysz należny podatek pomniejszając go o tę właśnie ulgę. A z rozliczenia rocznego wychodzi Ci do zapłaty, ponieważ obaj pracodawcy przy obliczaniu miesięcznej zaliczki na podatek zastosowali kwotę zmniejszającą podatek.

pogodno napisał:

Jak daję pobierz UPO, to:

Weryfikacja negatywna-dokument nie zgodny ze schematem xsd.

Natomiast, gdy daję PODGLĄD UPO:
Dokument w trakcie przetwarzania, sprawdź wynik następnej weryfikacji dokumentu.
Deklaracja nie została przyjęta.

Ale jest tam podany nr referencyjny.

Jak się rozliczyć - ona - do czerwca 2012 roku była matką samotnie wychowującą dziecko, oraz była i jest na rencie i dostacje z ZUS PIT 40A, natomiast on - rozliczał się do tej pory indywidualnie wypełniając PIT37. Od czerwca 2012 są małżeństwem. Wiem, że nie mogą się wspólnie rozliczyć za 2012 rok, tylko indywidualnie. To znaczy, że ona tak jak wcześniej wypełnia PIT 37 na podstawie rozliczenia z ZUS i nadal jako matka samotnie wychowująca dziecko? Mimo, że przez pół roku ( od czerwca 2012 roku ) oboje wychowywali to dziecko? A on tak jak do tej pory też rozlicza się za ten 2012 rok indywidualnie? I dopiero w przyszłym roku będą mogli rozliczyć sie. razem?

nr referencyjny jest nadawany dla kazdego zeznania, sprawdz całe zeznanie i poszukaj błedu

Witam, potrzebuję pomocy.
W zeszłym roku pracowałam sześć miesięcy na pełny etat (1500 brutto) i sześć na pół (750 brutto). Czy jest możliwe, że po uwzględnieniu ulgi na internet (480,48) mogło mi wyjść 250 zł dopłaty? No lekki szok dla mnie, bo spodziewałam się niewielkiego zwrotu.
A oto moje zaliczki/składki
przychód - 13 500
koszty u.przych. - 1 335
dochód - 12 165
zaliczka pobrana przez płatnika - 396
składki na ub. społ - 1850,88
zdrowotne - 902,76
internet - 480,48

Witam. Mam do Państwa pytanie i byłbym wdzięczny za odpowiedź, gdyż nie za bardzo orientuję się w tej tematyce. Otóż jestem studentem i nie mam stałej pracy oraz gram amatorsko w klubie sportowym. W zeszłym roku pracowałem na umowę-zlecenie oraz otrzymałem "Nagrodę za wyniki sportowe" na PIT-8C (wpisane w części D pozycja 34).

1. Czy rozliczając się z US tę nagrodę mogę wpisać w części C PIT-37 w pozycji 55 (inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 4)? Jeśli nie tam, to gdzie powinienem to uwzględnić lub który rodzaj formularza wybrać?

Ostatnia edycja:

Witam,
Do listopada 2012 pracowałem w oparciu o umowę o pracę i mam z tej firmy PIT-11, natomiast listopad, grudzień, pracuję w firmie hiszpańskiej, w zasadzie mam na papierze umowę o pracę ale w Polsce nie ma jeszcze formy prawnej tej firmy (polskiego oddziału, regonu etc..) Otrzymuję wynagrodzenie przez firmę księgową, która płaci za nas wszelkie składki zdrowotne i podatkowe.
(więc teoretycznie jakbym był na samozatrudnieniu, tylko że wszystko opłaca firma księgowa - nie mam załozonej działalności)
Nie dostaliśmy PIT-11 z tej firmy, tylko kilka liczb: przychody, zaliczka, KUP, etc... do wypełnienia PIT-36.

Który PIT powinienem wypałnić? Czy 37 z jakimś załącznikiem czy PIT-36?

Z góry dziękuję za pomoc

karol199102 napisał:
Witam. Mam do Państwa pytanie i byłbym wdzięczny za odpowiedź, gdyż nie za bardzo orientuję się w tej tematyce. Otóż jestem studentem i nie mam stałej pracy oraz gram amatorsko w klubie sportowym. W zeszłym roku pracowałem na umowę-zlecenie oraz otrzymałem "Nagrodę za wyniki sportowe" na PIT-8C (wpisane w części D pozycja 34).

1. Czy rozliczając się z US tę nagrodę mogę wpisać w części C PIT-37 w pozycji 55 (inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 4)? Jeśli nie tam, to gdzie powinienem to uwzględnić lub który rodzaj formularza wybrać?

Tak, inne źródła w pit-37

bhoy77 napisał:
Witam,
Do listopada 2012 pracowałem w oparciu o umowę o pracę i mam z tej firmy PIT-11, natomiast listopad, grudzień, pracuję w firmie hiszpańskiej, w zasadzie mam na papierze umowę o pracę ale w Polsce nie ma jeszcze formy prawnej tej firmy (polskiego oddziału, regonu etc..) Otrzymuję wynagrodzenie przez firmę księgową, która płaci za nas wszelkie składki zdrowotne i podatkowe.
(więc teoretycznie jakbym był na samozatrudnieniu, tylko że wszystko opłaca firma księgowa - nie mam załozonej działalności)
Nie dostaliśmy PIT-11 z tej firmy, tylko kilka liczb: przychody, zaliczka, KUP, etc... do wypełnienia PIT-36.

Który PIT powinienem wypałnić? Czy 37 z jakimś załącznikiem czy PIT-36?

Z góry dziękuję za pomoc
PIT-36 i załącznik ZG

Witam,
chciałbym się podpiąc do tematu:
mam 3 Pity-11:

1: Umowa zlecenie:
Przychód: 23033,33
Koszty uzysk. przych.: 4606,67
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3317

2: Umowa zlecenie:
Przychód: 4266,00
Koszty uzysk. przych.: 853,20
Zaliczka pobrana przez płatnika: 409
Składki na ubezp. zdrowotne: 205,92 (nie wiem dlaczego tutaj została odprowadzona ta składka, ponieważ posiadam status studenta..)

3: Umowa o pracę
Przychód: 7630,41
Koszty uzysk. przych.: 309,94
Zaliczka pobrana przez płatnika: 583
Składki na ubezp. społeczne: 931,34
Składki na ubezp. zdrowotne: 474,61

Prośba o podanie wysokości zwrotu podatku.
Dzięki z góry :)

Dane :
PRZYCHÓD 17213,71
KUP 1390,60
DOCHÓD 15823,11
DOCHÓD ZWOLNIONY(POZ 38 ) 380,00
ZALICZKI 887

SKŁADKI SPOŁECZNE 2281,45
SKŁADKI ZDROWOTNE 1086,75

Witam mam pit 11 i nie wiem do końca jak rozliczyć na jakim druku i gdzie wpisać poz.38 ? I CZY wyjdzie zwrot?

Jabbar napisał:
Prośba o podanie wysokości zwrotu podatku.

Nadpłata 464 zł.

asiairafal napisał:
...nie wiem do końca jak rozliczyć na jakim druku i gdzie wpisać poz.38 ?

Wypełniasz PIT-37. Nie do końca rozumiem skąd wyszła strata w poz.38 PIt-11.

Nadpłata 92 zł.

Ostatnia edycja:

Siisii napisał:
Wypełniasz PIT-37. Nie do końca rozumiem skąd wyszła strata w poz.38 PIt-11.

Nadpłata 92 zł.

No własnie tez nie wiem skąd ta kwota tam pisze "dochód zwolniony od podatku" jest to pit z ZOZ koleżanki pielęgniarki.

A gdzie wpisać tą poz. 38 ??

Ostatnia edycja:
RE: Pity 2012 jak się rozliczyć ?

Witam.
Proszę o pomoc a jestem pierwszy raz na forum,więc może coś robię nie tak.
Problem jest z rozliczeniem PIT 37.Dochód jest z emerytury przez częśc roku z KRUSa część z ZUS(2 PIT-11A)
KRUS
_dohód-3999,55
-zaliczka na podatek-179
-składku na ubezp.społ-309,95
-prawa autorskie(o co chodzi?)-889,15
-zaliczka pobrana przez płatnika-160

ZUS
-przychód -11102,98
-kwota zwrotu nieuwzględniona przy poborze zaliczek-odliczenie od dochodu-3803,02
(i ztym największy problem,do której rubryki w pit 37 to wpisać?)

Żadnych ulg,odliczeń,podałam wszystkie kwoty wyszczegulnione w obu pitach
Błagam ,pomocy!

A z ZUS nie było potrącanych składek zdrowotnych i zaliczek?
Z ZUS to też emerytura?
Krolowka2007 napisał:
składku na ubezp.społ-309,95
Napewno społeczne?

Ostatnia edycja:

Witam

Mam do was prośbę, spróbowałam sama wyliczyć PIT, wyszło mi 1220,10 zł zwrotu. Czy możecie mi sprawdzić,czy dobrze to obliczyłam.
Mam też taki problem, że jak wpisywałam dane do kreatora, to nie wiem, czy dobrze uzupełniłam w zakładkach jeśli chodzi o składki ZUS.
Najpierw pierwsza zakładka o nazwie "Ubezpieczenia społeczne i zdrowotne" - tutaj wpisałam takie kwoty:
ubezp.społeczne - 222,28 zł
ubezp.zdrowotne - 438,39 zł
Jak wzięłam dalej, była następna zakładka "Zaliczki z działalności gospodarczej
Należne zaliczki z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej " - i tutaj wpisałam kwotę za ubezp. społeczne (za październik 78.72, za listopad 143,56)
Jak wzięłam dalej, była następna zakładka "Zapłacone zaliczki z działalności gospodarczej
Zapłacone zaliczki na podatek dochodowy z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej" - i tutaj wpisałam kwotę za ubezp. zdrowotne (za październik 264,55, za listopad 254,55).
Tylko tak naprawdę nie wiem, czy powinnam je uzupełniać czy wystarczy tylko ta pierwsza zakładka?

Bardzo proszę o pomoc ????

Maż
PIT11
Przychód - 56742,72
Koszty uzyskania przychodu - 1335,00
Dochód - 55407,72
Zaliczka pobrana przez płatnika - 5841,00
Ubezpieczenie zdrowotne - 3574,73

Ja(PIT11 -2 sztuki + działalność gospodarcza)
PIT11 - umowa o pracę (od stycznia do lipca)
Przychód - 23392,81
Koszty uzyskania przychodu - 778,75
Dochód - 22614,06
Zaliczka pobrana przez płatnika - 1607
Ubezpieczeni społeczne - 3207,11
Ubezpieczenie zdrowotne - 1564,40
PIT11 - umowa zlecenie
Przychód - 385,00
Koszty uzyskania przychodu - 192,50
Dochód -192,50
Zaliczka pobrana przez płatnika - 35
Działalność gospodarcza (od października)
Koszty - 1833,96
Ubezpieczenie społeczne
za październik - 78,72
za listopad - 143,56
Ubezpieczenie zdrowotne
za październik - 254,55
za listopad -254,55

Witam!
Mam problem. W otrzymanym picie 11 ze stosunku pracy w rubryce dochód zwolniony od podatku znajduje się kwota na minusie -184 zł. Czy jest to jakiś błąd w picie? Czy może być to kwota za delegacje? Dziwi mnie, że ta kwota jest na minusie. Ktoś wie może o co może chodzić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót