Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

nicolems napisał:
Najpierw pierwsza zakładka o nazwie "Ubezpieczenia społeczne i zdrowotne" - tutaj wpisałam takie kwoty:
ubezp.społeczne - 222,28 zł
ubezp.zdrowotne - 438,39 zł
Jak wzięłam dalej, była następna zakładka "Zaliczki z działalności gospodarczej
Należne zaliczki z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej " - i tutaj wpisałam kwotę za ubezp. społeczne (za październik 78.72, za listopad 143,56)
Jak wzięłam dalej, była następna zakładka "Zapłacone zaliczki z działalności gospodarczej
Zapłacone zaliczki na podatek dochodowy z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej" - i tutaj wpisałam kwotę za ubezp. zdrowotne (za październik 264,55, za listopad 254,55).
Czy ujmowałaś składki na ub. społeczne w kosztach? Nie miałaś żadnych przychodów?
Napewno składki ZUS to nie zaliczki na podatek dochodowy.

nicolems napisał:
Ubezpieczenie zdrowotne za październik - 254,55 za listopad -254,55
Źle. Powinno być po 219,19.

Plus inne błędy.

krystyna75 napisał:
Witam!
Mam problem. W otrzymanym picie 11 ze stosunku pracy w rubryce dochód zwolniony od podatku znajduje się kwota na minusie -184 zł. Czy jest to jakiś błąd w picie? Czy może być to kwota za delegacje? Dziwi mnie, że ta kwota jest na minusie. Ktoś wie może o co może chodzić?

Nie wiemy. Najlepiej zapytaj osoby/pracodawcy wystawiającego PIT-11.

asiairafal napisał:
No własnie tez nie wiem skąd ta kwota tam pisze "dochód zwolniony od podatku" jest to pit z ZOZ koleżanki pielęgniarki.

A gdzie wpisać tą poz. 38 ??

???

Skoro to dochód zwolniony z podatku- to nigdzie.

Ag_Maz napisał:
Czy ujmowałaś składki na ub. społeczne w kosztach? Nie miałaś żadnych przychodów?
Napewno składki ZUS to nie zaliczki na podatek dochodowy.

A ja nie miałam żadnych przychodów, a jeżeli koszty to tylko zakup towaru (ciuszki dla dzieci) + koperty.

Może ktoś by mi rozliczył ten pit, ja zapłacę, bo jak mam błędy porobić i później US ma się Mnie czepiać :(

nicolems napisał:
A mąż to ten PIT dostał za umowę zlecenie? Nie były odprowadzone składki społeczne?

nicolems napisał:
Może ktoś by mi rozliczył ten pit, ja zapłacę, bo jak mam błędy porobić i później US ma się Mnie czepiać :(

To proszę się udać do biura rachunkowego. My tak nie działamy.

Mąż ma umowę o pracę, a pracuje w Policji.

Janusz M. napisał:
Źle. Powinno być po 219,19.

Plus inne błędy.

A jakie są inne błędy ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jeśli rozliczycie się wspólnie, do zwrotu 711 zł. W składki zdrowotne (swoje) wpisujesz 219,19+219,19+1564,4. Społeczne sumujesz.
Kosztów nie możesz odliczyć.

Jeśli rozliczycie się osobno.
Mąż ma do zapłaty 2 zł.
Ty- zwrot 713 zł.

Witam
Mam kilka pytań dotyczących rozliczenia pieniędzy zarobionych przez internet (upload plików)
W roku 2012 zarobiłem ok. 20 000zł i chciałbym odprowadzić od tej kwoty podatek.
Wiem, że muszę zapłacić 18% od tej kwoty, ale gdzie i jak to zrobić? Jaki pit muszę wypełnić? Czy mogę rozliczyć się przez internet, jeśli to tak to przez jaką stronę najlepiej to zrobić? Nie mam żadnej umowy o pracę, czy jest to jakiś problem jeśli zechcę się rozliczyć?

Ag_Maz napisał:
Jeśli rozliczycie się wspólnie, do zwrotu 711 zł. W składki zdrowotne (swoje) wpisujesz 219,19+219,19+1564,4. Społeczne sumujesz.
Kosztów nie możesz odliczyć.

Jeśli rozliczycie się osobno.
Mąż ma do zapłaty 2 zł.
Ty- zwrot 713 zł.

Super, bardzo dziękuję za pomoc :)
Dzięki waszej pomocy, udało mi się rozliczyć PIT :)

Witam, Mam takie pytanie, rozliczałam mamę i zapomniałam w rubryce o załącznikach wpisać liczby 1, że jest dodany PIT 0, czy trzeba będzie złożyć korekte zeznania?

Dokonałam rozliczenia rocznego drogą tradycyjną (papierową) otrzymałam zwrot nadpłaty podatku na konto które US miał w swojej bazie, jednak po kilku dniach otrzymałam jeszcze jeden pit 11 i muszę dokonać korekty pit-u. Zwiększy się kwota nadpłaty podatku jaką US powinien mi zwrócic. Czy jeśli wyślę korektę Pit-37 e-deklaracją to zwrot wpłynie na to samo konto?

-Oczywiscie ub.zdrowotne
-wg.pit11A z zus nie było składek zdrowotnych.
z zus emerytura i przepisałam wszystkie dane

Dzięki za zacytowanie swojego postu- ułatwiłaś zadanie..
Nie odpowiedziałaś
Ag_Maz napisał:
Z ZUS to też emerytura?
Domyślam się, że nie, więc podaj kwotę z pozycji 34 lub 36 PIT-11A

-poz.34 -179,00(pit 11A z KRUS),natomiast w PIT11A z ZUS nie ma żadnych zaliczek tylko wymianione wczesniej pozycje

Krolowka2007 napisał:
-poz.34 -179,00(pit 11A z KRUS),natomiast w PIT11A z ZUS nie ma żadnych zaliczek tylko wymianione wczesniej pozycje

I przepraszam za niedogodności,uczę się dopiero korzystania z forum;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót