Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity 2012 jak się rozliczyć ?

Ag_Maz napisał:
Dotyczy praw autorskich?

Na Pit11 z Krus jest taki dochód w poz.63 chociaz jest to zwykła emerytura,ale pobierana z krus tylko przez miesiąc a dalej była renta rodzinna z zus(po zmarłym inwalidzie wojennym)

RE: Pity za 2012 rok cz. II

Możesz wrzucić zdjęcie/ skan tych PITów bez danych?

Ag_Maz napisał:
Możesz wrzucić zdjęcie/ skan tych PITów bez danych?

Przykro mi nie mam w tej chwili takiej możliwości,może pózniej,ale może jeszcze raz podać wszystkie dane liczbowe?

Ok. Ale z numerami rubryk i opisami.

Krolowka2007 napisał:
Na Pit11 z Krus jest taki dochód w poz.63
W druku PIT 40a/11a (wystawiane rencistom i emerytom przez ZUS i KRUS), nie ma takiej pozycji.
Na PIT-11 poz. 63 to przychód z praw autorskich.

Janusz M. napisał:
W druku PIT 40a/11a (wystawiane rencistom i emerytom przez ZUS i KRUS), nie ma takiej pozycji.
Na PIT-11 poz. 63 to przychód z praw autorskich.

Dla mnie też jest to jakieś dziwne ,ale przytaczam jeszcze raz wpisy liczbowe :
KRUS
-poz.33-3999,55(emerytura)
-poz.34-179,00(zaliczka)
-poz.38309,95(ubezp.zdrowotne)
-poz.63-889,15(prawa autorskie)-ale nie wiem jakie
-poz.65-889,15
-poz.66-160,00(zaliczka)

ZUS
-poz.33-0,00(emerytury....)
_poz.37-3803,02(kwota dokonanego zawrotu o którym mowa w art .34 ust.10-10b ustawy,nieuwzględniona przy poborze zaliczek przez organ rentoawy-odliczenie od dochodu
-poz.38i39-0,00
-poz.40-11102,98zł.(przychód zwolniony od podatku na podst.art.21 ust1.pkt.2,75 i 100ustawy,np.renty przyznawanena podst.odrębnych przepisów o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych orzaz ich rodzin,
Może to rozjaśni sytuację

Mam umowę o pracę, z autorskimi kosztami uzyskania przychodu na poziomie ok 88%. Z tego powodu koszty uzyskania przychodów mam w pit11 (od pracodawcy) wysokie bo ok 17tys. zł, zaś dochód widnieje ok 25tys. Program do rozliczenia pit37 pozwala mi jednak podać wartość kosztów uzyskania przychodu na 1668,72zł - niby zgodnie z ustawą. Przez to obliczony dochód w pit37 wynosi blisko 43tys zł. Czy tak powinno być?

Przy tym wszystkim zaliczka pobrana przez płatnika wyniosła w sumie zaledwie 260zł. Podatek obliczony przez program to ok 2900zł. Jednym słowem do zapłaty mam ponad 2600zł. Czy to jest logiczne? Czy nie powinienem gdzieś odliczyć tych kosztów uzyskania przychodu z tytułu praw autorskich?

Proszę dobrze się przyjrzeć programowi (kup) i przeczytać instrukcję. Na pewno można podać te zwiększone. Jeśli nie ma takiej możliwości, to proszę ten program wyrzucić na śmietnik.

Co jeśli rodzicie skorzystali z ulgi za mnie przy rozliczeniu a ja teraz chciałbym sam się rozliczyć ze swoich zarobków? Co teraz należy zrobić, żeby uniknąć problemów?

Janusz M. napisał:
Proszę dobrze się przyjrzeć programowi (kup) i przeczytać instrukcję. Na pewno można podać te zwiększone. Jeśli nie ma takiej możliwości, to proszę ten program wyrzucić na śmietnik.

Masz rację!
Dla potomnych: przy wpisywaniu KUP wyskoczyło mi okienko, w którym na samym dole była opcja do podania "kosztów nielimitowanych np. z tytułu praw autorskich".
Wszystko pięknie się policzyło. Dzięki!

earner napisał:
Ponad 20 000zł.

Ty musisz się rozliczyć, rodzice muszą złożyć korektę zeznania bez ulgi na dziecko.
Zakładam że masz 18 lat.

Tak mam skończone 18 lat.
Czyli ja mogę normalnie się teraz rozliczyć a rodzice mają w najbliższym czasie wprowadzić korektę?

Radzę jak najszybciej zrobić korektę, zanim ten błąd wychwyci US.
Do korekty należy dołączyć wyjaśnienie.

Witam.
Próbowałem właśnie rozliczyć się przez internet i wyskoczył komunikat, ze zaliczka pobrana przez płatnika nie jest zaokrąglona do pełnych złotówek. Na jedynym druku PIT-11, jaki dostałem, ta kwota (E-6, pole 58 ) jest równa 1066,71 zł. Czy mam sam ją zaokrąglić do 1067 złotych w rozliczeniu?

Witam! Chciałem się dowiedzieć ile dostanę zwrotu za miesiąc pracy przez wakacje.

przychód 1353,60
koszt uzyskania przychodu 111,25
dochód 1242,35
zaliczka pobrana 100
Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przypisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu 185,57
Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przypisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatki 90,52

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót