Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

witam, jeśli w latach ubiegłych czyli 2009,2010,2011 korzystałam z ulgi na internet, to czy w tym roku również mogę po raz ostatni? czy coś źle zinterpretowałam? proszę o potwierdzenie.

W tym roku (czyli za 2012) można jeszcze skorzystać z ulgi internetowej.

Witam,
w zeszłym roku w wakacje pracowałem przez okres 33 dni w Dani, zatrudniony na podstawie umowy o prace na czas określony (moje zarobki zmieściły się w kwocie wolnej od podatku w Danii), a po powrocie do Polski pracowałem miesiąc w lokalnej firmie na podstawie umowy-zlecenie. Oczywiście dostałem od tej firmy PITa i teraz pytanie, czy składając PIT muszę również zaznaczać, że pracowałem za granicą, czy nie ma takiej konieczności?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale dodam, że jestem studentem, mam i miałem rok temu ponad 18 lat.

Podatnik rozlicza się z małżonką:
Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia, o których mowa w art.34 ust.7 ustawy:
Przychód (Dochód): 68947,90 zł
Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzana przez płatnika: 5998

Kwota składki na ubezpieczenia zdrowotne, o której mowa w art.27b ustawy, tj. do wysokości 7,75% podstawy jej wymiaru - odliczenie od podatku: 5343 zł 46 gr

Dodatkowo koszt miesięczny internetu to brutto: 64,53 zł.

szymon189 napisał:
Podatnik rozlicza się z małżonką:
No i?
szymon189 napisał:
Dodatkowo koszt miesięczny internetu to brutto: 64,53 zł.
A miesięcy ile?
PS. Dzięki za dodatkowe dane- lubię mnożyć. Bo przecież podanie pełnych danych jest za trudne.

Ale co mamy Ci zrobić z tymi danymi?

Proszę o pomoc w wyliczeniu ile dostaną zwrotu lub ile będą musieli zapłacić.

Zwrot 180 zł.
Należy pamiętać, że maksymalnie można odliczyć 760 zł za internet.

Dzięki. Jeszcze jedno pytanko. Jeżeli internet jest na podatnika, a jego syn który rozlicza się osobno płaci za internet przez konto internetowe ponieważ jego ojciec niema go (podatnik za internet później daje synowi w formie banknotu).. Czy podatnik może rozliczyć sobie internet?

Witam,

Zazwyczaj radziłem sobie z PIT'em, ale tu chodzi jeszcze o PIT znajomej mi osoby i jestem totalnie zagmatwany.

1) - mój PIT

Czytałem o zmianach w uldze internetowej - można odliczyć przez 2 lata jeśli tego się do tej pory nie robiło. A co jeśli już raz skorzystałem z tej ulgi ( w roku 2012 rozliczając się za rok 2011).

Czy jeśli w 2012 (za rok 2011) rozliczyłem sobie internet i był to pierwszy raz gdy skorzystałem z tej ulgi - czy w tym roku (za rok 2012) ponownie mogę skorzystać z tego odliczenia?

Jeśli tak - rozumiem, że za rok 2013 już nie będę mógł korzystać z tej ulgi?

2) PIT znajomej .

Znajoma jest matką samotnie wychowującą 2 nieletnich dzieci i wcześniej korzystała z odliczenia za dzieci.
W sierpniu 2012 otworzyła swoją działalność gospodarczą - ryczałt i uzyskuje przychód w wysokości 2000 netto miesięcznie.

Z tego co wiem ryczałt eliminuje ją z możliwości skorzystania z ulgi za dzieci.

Ale czy może skorzystać z ulgi kalkulując sobie resztę roku przed założeniem działalności gospodarczej (do sierpnia) ?

Przepraszam za brak fachowego języka i brak więcej detali - z resztą sobie poradzę, chodzi mi tylko o powyższe kwestie.

Każda informacja będzie pomocna.

Pozdrawiam

1) Tak. Tak.
2) A z jakiego tytułu uzyskiwała przychody?

Co miesiąc wystawia fakturę VAT.

a przed zalozeniem DG - umowa zlecenie (albo o prace?) .

A przed założeniem działalności?

Wcześniej styczeń - kwiecień - praca na umowę-zlecenie.
Od kwietnia do sierpnia - bezrobotna (nie była na liście).

Od sierpnia - DG.

Wątpię żeby jej starczyło podatku. Ale może skorzystać z ulgi. I tak rozlicza się na PIT-37 za UZ.

Tym bardziej nie wystarczy, jeśli będzie chciała odliczyć internet prawda?

Tak czy inaczej - dziękuję bardzo za pomoc :)

Może liczyć na zwrot wpłaconych zaliczek na podatek ze zleceń.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót