Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

Witam, proszę o pomoc w określeniu kosztów uzyskania przychodów w przypadku gdy w 2012 w styczniu miałam:
1 umowę o pracę od 01-31.01.2012,
2 umowę o pracę od 17.01 do teraz.
Różni pracodawcy, miejsce zamieszkania=miejsce pracy.
Otrzymałam 2 PITy 11, w pierwszym kup 111,25, w drugim kup 1335.
Bardzo proszę o podpowiedź jaka kwota powinna zostać wpisana w PIT37 w pozycji kup?
Pozdrawiam

111,25+1335. Zaznaczasz >1 stosunek pracy.

dziękuję za szybką odpowiedź
chciałabym się jeszcze upewnić, że dobrze robię :)
W systemie do rozliczania PIT, wpisuję sumę kwot kup 1446,25 jednak system w dalszej kolejności wprowadza 1355. Czy to jest poprawne? Czy jakiś błąd systemu?
proszę o odpowiedź

A zaznaczasz, że to więcej niż jeden stosunek pracy?
Może zmień program.

Witam,
mam pytanie, czy zawsze fakturę za wynajem powierzchni (czynsz) w firmie muszę księgować w koszty czy mogę ją pominąć żeby nie generować dużych kosztów?

Witam serdecznie,
Za rok 2012 mam dwa PIT-y 11(od 2 różnych pracodawców).
Próbuję wypełnić formularz (PIT-11_19) ale utknąłem już na pierwszej rubryce. W polu nr 1 należy podać "Identyfikator podatkowy NIP płatnika". Niestety w formularzu jest miejsce tylko na jeden NIP a ja mam dwa NIP-y - no i proszę o informację który numer mam wpisać, sprawdziłem obydwóch nie mogę wpisać bo miejsce jest tylko na jeden.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

a skąd masz dwa nipy ? własne ? na pewno są twoje? jaki formularz próbujesz wypełnic ,na podstawie pit 11 wypełnia się pit37

Ostatnia edycja:

I posługujesz się numerem PESEL, jeśli nie prowadzisz działalności gospodarczej.

tomanonim napisał:
Próbuję wypełnić formularz (PIT-11_19)
Podatnik nie wypełnia tego formularza, jest to informacja dla podatnika od płatnika. :)

Witam serdecznie,
jako syn, mam pytanie odnośnie krwiodawstwa,ulgi rodzinnej dla moich rodziców. Oto moje dane z PIT 11:

a)3.374,72
b)222,50
c)3.152,22
d)zaliczka pobrana przez płatnika - 17zł
e)462,68
f)225,68
h) chciałbym, by moi rodzice mogli skorzystać

Oto moja sprawa:
Pracowałem w wakacje 2012 roku z umową o pracę. Mój zarobek widać powyżej. Zgodnie z progiem ulgi, 3089zł ulga NIE należy sie moim rodzicom. Tutaj moje pytania:
1) Jestem honorowym dawcą krwi. W roku 2012 oddałem 0,9 litra. Znalazłem wiele informacji na temat, iż każdy litr oddanej krwi zmniejsza dochód o 130zł. W moim przypadku wtedy wyniosłoby to 117, co zmniejszyłoby dochód, do 3 035,22. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Dowiadywałem się w moim urzędzie i Pani powiedziała mi tam, iż one biorą kwotę dochodu, przed odliczeniem takiej ulgi z krwi. Czy to jest zgodne z prawem?

2) Jeśli nie moge tego zrobić w sposób przedstawiony powyżej, to czy moge złożyć podanie do naczelnika mojej izby skarbowej, dot. prośby o zmniejszenie progu ulgi, powołująć się na oddaną krew, oraz dosyć trudną sytuacje finansową rodziny(ok 800zł na osobe)

Z góry dziękuję za pomoc.

Wielkie dzięki za pomoc;
Przez jakieś zamieszanie zacząłem wypełniac formularz 11 zamiast 37;
Przez swoją głupotę tylko zawróciłem Wam głowę :)

Umowa o prace, student

przychod - 3695,05
kup - 445
dochod 3250,05
skladki ubezp spol - 506,61
skladki ubezp zdrow 219,40

A zaliczki? I co mamy z tymi danymi robić?

Umowa o prace, student

przychod - 3695,05
kup - 445
dochod 3250,05
zaliczki - 89
skladki ubezp spol - 506,61
skladki ubezp zdrow 219,40

Przepraszam zapomnialem o zaliczkach :p

Zwrot 89 zł.
Składek zdrowotnych nie odliczysz bo nie ma podatku do zapłaty.

Ag_Maz napisał:
Zwrot 89 zł.
Składek zdrowotnych nie odliczysz bo nie ma podatku do zapłaty.

mi wyszlo w programie nadplata 0, jestes przekonany, ze 89zl?

Tak. Jestem przekonana.

Pani w US powiedziała prawdę, ulga krwiodawstwa nie zmniejsza Ci dochodu (bo dochód masz w PIT11) tylko podstawę opodatkowania - stanowi odliczenie.

Rozumiem, ale gdyby do tej obnizonej kwoty opodatkowania dodac składki to wychodzi dochód, również obniżony. Czy tak można wyliczyć kwotę do ulgi? Czy raczej liczy sie ta, ktora jest podana w PIT 11?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót