Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

Witam ponownie, bardzo proszę o odpowiedź, czy faktura za czynsz musi czy może być zaliczana do kosztów?? Bardzo zależy mi na odpowiedzi...

czyli koniecznie musimy ja zaliczyc?

Witam !
Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu PIT 37 (umowa o pracę i umowa zlecenie)
praca:
przychód 32000.00 ,koszty 1668,72 , dochód 30331,28 , podat.1977,00, ubezp.4387,20
zdrow.2140,03
zlecenie:przychód 13200,00 , koszty 2640,00 dochód 10560,00 , zaliczka 881,00
skł.zdr.1023,00

Zwrot 6 zł.
Czy jeszcze jakiejś pomocy potrzebujesz?

A ja mam bardziej rozbudowane pytanie. Chciałem rozliczyć się wspólnie z żoną, która miała pit 11 i 11a - wspólne wyliczenie dało nam 833 zł zwrotu z tytułu internetu, pobytu w szpitalu żony, która w sierpniu rodziła dziecko oraz ulgi na dziecko liczonej od sierpnia - wszystko byłoby sympatyczne i miłe gdyby nie to, że 17 kwietnia dostaliśmy pit 11 od komornika. Żona sądziła się od trzech lat z byłym pracodawcą o pensję a dokładnie o :
1) 1000 zł które dostawała na rękę z tytułu umowy o pracę za miesiąc od 1 marca 2010r ,
2) 2000 zł na rękę za styczeń i luty - powyższe kwoty były oczywiście netto bo tyle co miesiąc zarabiała na rękę,
3) 604,80 zł z tytułu premii tj 30% od obrotu zrobionego za luty,
4) 483 zł z tytułu premii tj 30% od obrotu zrobionego za marzec,
5) 959,98 zł ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy,
6) 1500 zł za źle wystawione świadectwo pracy, które spowodowało brak możliwości zarejestrowania się w urzędzie pracy przez co nie mogła odbierać zasiłku dla bezrobotnych.
wyżej wymieniona kwota to 6547.78 zł . i tyle komornik ściągnął pod koniec 2012 roku od pracodawcy - i tu zaczyna się problem - komornik wystawił pit 11, który to powoduje w ogólnym rozliczeniu zamiast zwrot w wysokości 833 zł dopłate w wysokości około 350 zł.
I tutaj pojawia się moje pytanie dlaczego tak jest ?
Żona otrzymywała pensję netto 1000 zł i to jest zarobek który dostała na rękę. Czy koszty uzyskania dochodów nie powinien pokrywać pracodawca - mam takie odczucie, że żona została podwójnie opodatkowana - jasno wynika z umowy o pracę że pensja wyrażona jest 1000 zł netto. do pozwu dołączona była umowa o pracę więc powinno to być respektowane - natomiast w wyroku nie ma nic podane o tym czy jest to kwota brutto czy netto.
Komornik wystawił pit 11 z kwotami
35 pozycja pit 11 ----- 6547.78 zł
36 pozycja pit 11 -------111.25 zł
37 pozycja pit 11 ------6436.53 zł
To są wszystkie kwoty jakie znajdują się na tym picie doręczonym listem poleconym 17 kwietnia 2013 r. -kolejne pytanie - Dlaczego tak późno jeżeli obowiązek doręczenia takie pita to 28 luty
Proszę o pilną pomoc bo zbliża się maj a ja nie wiem co mam z tym zrobić
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Kiedy otrzymano wynagrodzenie które komornik uwzględnił w PIT-11?

parasoll.ka napisał:
Kiedy otrzymano wynagrodzenie które komornik uwzględnił w PIT-11?

w grudniu 2012 roku komornik przelał jej na konto pieniążki a sprawa toczy się od 2010 roku - wtedy te pieniądze powinny być wypłacone przez pracodawcę

Wszystko zrozumiałbym ale nie to że pieniądze które dostawała na rękę w kwocie 1000 zł teoretycznie dwukrotnie są opodatkowane - jak dla mnie podatek w 2010 roku z tego tytułu powinien opłacić pracodawca - a teraz pit powinien być wystawiony na zero przez komornika ale znam się na prawie skarbowym jak każdy szary człowiek wiec moge się mylić

a lekką przesadą jest to , ze razem rozliczyliśmy pit i wyszło mi 833 zł - a teraz jak robię korektę muszę jeszcze dopłacić - 350 zł

Ostatnia edycja:

Sk1lls24 napisał:
Rozumiem, ale gdyby do tej obnizonej kwoty opodatkowania dodac składki to wychodzi dochód, również obniżony. Czy tak można wyliczyć kwotę do ulgi? Czy raczej liczy sie ta, ktora jest podana w PIT 11?

Proszę Pana wiem że utrata ulgi prorodzinnej jest bolesna, ale przepisy ustawy o podatku dochodowym mówią że ulga przysługuje m.in na dzieci do ukończenia przez nie 25 roku życia pod warunkiem że:
- uczą się w szkołach oraz:
- nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu (inne moga uzyskać) na zasadach określonych w art.27 (wg skali) lub art.30b (podatek liniowy) w łacznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określionych w pierwszym przedziale skali podatkowej (wyjątek renta rodzinna).
556,02/18% = 3.089,00
Dochodem u Pana jest przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu.
To, że potem od podstawy opodatkowania odejmuje Pan przysługujace ulgi nie ma wpływu na zmniejszenie dochodu tylko podstawy opodatkowania, a to dwie różne rzeczy.

@timex80:
Jeśli wynagrodzenia wpłynęło w grudniu 2012 to jest to przychód roku 2012. Proszę skontaktować się z komornikiem i zapytać o tak późno przesłany PIT oraz o kwestie podatkowe. Może nie cała kwota została przelana przez komornika i dlatego nie zgadzaja wam się kwoty netto/brutto.

parasoll.ka napisał:
@timex80:
Jeśli wynagrodzenia wpłynęło w grudniu 2012 to jest to przychód roku 2012. Proszę skontaktować się z komornikiem i zapytać o tak późno przesłany PIT oraz o kwestie podatkowe. Może nie cała kwota została przelana przez komornika i dlatego nie zgadzaja wam się kwoty netto/brutto.

W jakimś poradniku przeczytałem , ze komornik rozlicza pit jeżeli chodzi o świadczenia brutto - w przypadku mojej żony jasno wynika z umowy o pracę, że kwota o którą walczyla w Sądzie to pensja ktora otrzymywała do ręki - dlatego tego nie rozumiem - jak może być tak ze człowiek walczy o pieniądzę ktore mu się należą i które dostawal do ręki a teraz jeszcze z tych pieniędzy w picie wychodzi że musi dopłacać 1166 zł - bo tyle mi wyszło po rozliczeniu samego tego pita

@timex80 rozumiem twoje żale, ale może są bezzasadne - skontaktuj sie z komornikiem i wyjaśnij sprawę. Trudno jest mi zająć stanowisko w tej sprawie ponieważ:
- nie znam wyroku sądowego
- nie mam wiedzy co do PIT-u 11 wysłanego przez komornika (dlaczego tak późno, co w nim jest, co z podatkiem?)
Jeden telefon do komornika powinien rozświetlić sprawę.

timex80 napisał:
w wyroku nie ma nic podane o tym czy jest to kwota brutto czy netto.
Jeśli w wyroku nie jest powiedziane, że to kwota netto, to przyjmuje się, że jest to kwota brutto.
Sąd pracy, zasądzając wynagrodzenie za pracę, nie odlicza od tego wynagrodzenia zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składek na ubezpieczenie społeczne.
Por. np. uzasadnienie uchwały składu siedmiu sędziów z dnia 16 kwietnia 1977 r., III CZP 14/77, OSNCP, 1977, z. 7, poz. 106; NP, 1978, nr 7-8, s. 1208 z glosą M. Sychowicza. Z tego punktu widzenia nie ma więc też przeszkód, aby w wyroku zaznaczyć, że zasądzono wynagrodzenie "brutto", choć jest to niekonieczne, skoro, jak wyżej wskazano, zawsze jeżeli zasądzamy wynagrodzenie za pracę, to oznacza, że zasądzamy je bez odliczeń.

Witam,
Rozliczam się wsólnie z małżonkiem, mój dochód (zasiłek) nie podlega opodatkowaniu. Czy obliczony podatek (w zeznaniu PIT 37) powinien więc być pomnożony przez dwa? Tak wyliczył mi program do wypełniania pitów, natomiast księgowe sugerują, że nie powinien.

Ag_Maz bardzo Ci dziękuję , też mi tak wychodzi jak liczę na piechotę , ale program wykazuje 54 zł do zapłaty i zwątpiłam ...
Czyli wszystko wpisuję i dodaję jak leci z dwóch pitów-11 i obliczam ;nie ma żadnego jakby tu rzec ...innego sposobu obliczania umowy zlecenia ?

mariatr napisał:
natomiast księgowe sugerują
Może te księgowe kończyły jakiś magiczne szkoły. Powinny zająć się sprzątaniem ulic.
Wystarczy przeczytać opis do rubryki 105. W formularzu!
@hanaana: może zmień program. Innego sposobu nie ma.

dziękuję. Czyli mimo braku mojego dochodu podatek mnożę, tak? dodam, że te sugerujące księgowe tak mi "pomogły" wczoraj, w zorganizowanym punkcie pomocy w rozliczniu pitów!

Podstawowe pytanie - czy wybrałaś opcję wspólnego rozliczenia małżonków?

opodatkowannie wspólnie z małżonkiem, ja nie mam żadnego dochodu. Podatek mnożę ponieważ w rubryce 105 (PIT 37) mam istrukcję, że mam pomnożyć przez 2.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót