RE: Pity za 2012 rok cz. II
A ja mam bardziej rozbudowane pytanie. Chciałem rozliczyć się wspólnie z żoną, która miała pit 11 i 11a - wspólne wyliczenie dało nam 833 zł zwrotu z tytułu internetu, pobytu w szpitalu żony, która w sierpniu rodziła dziecko oraz ulgi na dziecko liczonej od sierpnia - wszystko byłoby sympatyczne i miłe gdyby nie to, że 17 kwietnia dostaliśmy pit 11 od komornika. Żona sądziła się od trzech lat z byłym pracodawcą o pensję a dokładnie o :
1) 1000 zł które dostawała na rękę z tytułu umowy o pracę za miesiąc od 1 marca 2010r ,
2) 2000 zł na rękę za styczeń i luty - powyższe kwoty były oczywiście netto bo tyle co miesiąc zarabiała na rękę,
3) 604,80 zł z tytułu premii tj 30% od obrotu zrobionego za luty,
4) 483 zł z tytułu premii tj 30% od obrotu zrobionego za marzec,
5) 959,98 zł ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy,
6) 1500 zł za źle wystawione świadectwo pracy, które spowodowało brak możliwości zarejestrowania się w urzędzie pracy przez co nie mogła odbierać zasiłku dla bezrobotnych.
wyżej wymieniona kwota to 6547.78 zł . i tyle komornik ściągnął pod koniec 2012 roku od pracodawcy - i tu zaczyna się problem - komornik wystawił pit 11, który to powoduje w ogólnym rozliczeniu zamiast zwrot w wysokości 833 zł dopłate w wysokości około 350 zł.
I tutaj pojawia się moje pytanie dlaczego tak jest ?
Żona otrzymywała pensję netto 1000 zł i to jest zarobek który dostała na rękę. Czy koszty uzyskania dochodów nie powinien pokrywać pracodawca - mam takie odczucie, że żona została podwójnie opodatkowana - jasno wynika z umowy o pracę że pensja wyrażona jest 1000 zł netto. do pozwu dołączona była umowa o pracę więc powinno to być respektowane - natomiast w wyroku nie ma nic podane o tym czy jest to kwota brutto czy netto.
Komornik wystawił pit 11 z kwotami
35 pozycja pit 11 ----- 6547.78 zł
36 pozycja pit 11 -------111.25 zł
37 pozycja pit 11 ------6436.53 zł
To są wszystkie kwoty jakie znajdują się na tym picie doręczonym listem poleconym 17 kwietnia 2013 r. -kolejne pytanie - Dlaczego tak późno jeżeli obowiązek doręczenia takie pita to 28 luty
Proszę o pilną pomoc bo zbliża się maj a ja nie wiem co mam z tym zrobić
Pozdrawiam