Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Czy wie ktoś jak się rozliczyć z umowy o dzieło, do której nie ma wystawionego rachunku?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam.
Czy po przekroczeniu kwoty 3000zł~ przy umowie o dzieło należy mi się jakikolwiek zwrot podatku??

Umowa o dzieło.
Przychód:6674
Koszty uzyskania przychodów:1334
Dochód:5339
Zaliczka pobrana przez podatnika:962

Jak mogę to samemu obliczyć, poszukam jeszcze sam.

dziekujedobranoc.

Przychód - KUP -> zaokrąglone do pełnych zł to podstawa opodatkowania.
6674−1334=5340
5340*18%-556,02= 405,18
405-962==- 557.
Czyli zwrot= 557 zł.

Mam pytanie-jaki druk PIT wybrać i czy w ogóle się rozliczać? Prowadziłem działalnośc gospodarczą jednoosobową-w ubiegłym roku była zawieszona a w listopadzie ubiegłego roku została wyrejestrowana. Nie osiągnąłem dochodu ani przychodu i jestem kawalerem. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedz.
Marek

Czyli składasz PIT-36 z załącznikiem PIT-B. Wpisujesz zera.

witam mam 17 lat i dostałem dziś pit 11 i nie wiem czy należy mi się jakikolwiek zwrot a jak tak to o jakiej kwocie mówimy
przychód 507.55 koszty uzyskania przychodu 333,75 dochód 173,80 składka na ubezpieczenia społeczne 67,76 składka na ubezpieczenia zdrowotne 12,42
i jeszcze jedno pytanie czy opłacalne było by dla mnie rozliczać się z którymś z rodziców
z góry dziękuję za odpowiedź

Witam.

Zastanawiam się czy rozliczać się w tym roku z żoną czy nie.
Zona była na macierzyńskim i Jej PIT wygląda:
przychód 25 739
koszty uzyskania: 0
dochód 25 739
zaliczka pobrana przez podatnika 4076

Mamy 1 dziecko urodzone w lutym 2013 w związku z czym odliczeniu podlega 11 mcy chyba po 92 zł.

Ja jeszcze mojego PIT nie dostałem ale przepracowałem cały rok - po najniższej krajowej. Do zapłaty będę miał dochodowy ponieważ "zarobiłem na aucie" - ale to jaką drobną kwotę - przyjmijmy że 100zł.

Czy żona ma do czego zastosować odliczenie czy nie ?
Lepiej razem czy osobno?

Z gór wielkie dzięki za pomoc.

yampik napisał:
Czy żona ma do czego zastosować odliczenie czy nie ?
??
Żona może też skorzystać z ulgi prorodzinnej.
yampik napisał:
Lepiej razem czy osobno?
Na ogół korzystniej wypada razem, zwłaszcza przy dysproporcji przychodów. Ale trzeba przeliczyć.

irokez1997 napisał:
czy należy mi się jakikolwiek zwrot a jak tak to o jakiej kwocie mówimy

A w pozycji zaliczka na podatek dochodowy jest 0?
Jeśli tak, to zwrotu nie będzie.
Rozliczasz się sam, zeznanie podpisuje rodzic.

Szczerze to nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości ale żona była na macierzyńskim - i słyszałem że nie będzie miała od czego odpisać ulgi.

yampik napisał:
Zona była na macierzyńskim i Jej PIT wygląda:
przychód 25 739
koszty uzyskania: 0
dochód 25 739
zaliczka pobrana przez podatnika 4076
Skąd te dane? Wynika z nich, że był pobrany podatek, więc jest z czego odpisać ulgę na dziecko.

Czyli wychodzi na to że na macierzyńskim też jest pobierany podatek. Dzięki za info - w zasadzie i tak zaniosę papiery do księgowej - tylko chciałem wiedzieć na czym, stoję :)

Pozdrawiam

Proszę tylko pamiętać, że my udzielamy porad na podstawie tego co nam podaje pytający. Nie mamy wglądu w dokumenty. Stąd nasze apele aby dokładnie podawać to, co jest zapisane w PIT-11 na obu stronach, oraz dodatkowe dane jak: wspólnota małżeńska, daty urodzenia dzieci, dokładne okresy zatrudnienia.

Witam

Pytanie odnośnie PITu 11. Moja dziewczyna ma umowę na czas nie określony, na cały etat, za minimalną krajową (1620zł~około). Dostała PIT 11 za rok 2013 cały w zerach (cała rubryka E jest zapełniona zerami)(przepracowała cały rok 2013 u tego pracodawcy).

Pytanie: Czy tu wszystko jest ok? Rozumiem że mogłem podać za mało informacji. W razie co proszę o podpowiedz jakie informację podać lub czy to jest jakiś przekręt pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Squash7 napisał:
Czy tu wszystko jest ok?
Nie. Przecież uzyskała przychód...
Niech skontaktuje się z pracodawcą i wyjaśni tą sprawę. Skąd mamy wiedzieć czemu taki PIT przysłał?

Ag_Maz napisał:
Nie. Przecież uzyskała przychód...

Rozumiem i dziękuję za szybką odpowiedź.
Pracodawca mówi że "tak musi być" więc następne pytanie: Powinna się z tym zgłosić do urzędu skarbowego z umową w celu wyjaśnienia? Czy może najpierw do ZUSu sprawdzić czy składki są odprowadzane. (przepraszam za moją małą wiedzę, jestem jeszcze młody)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót