Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
betterofalone92 napisał:
Za poświęcenie czasu
Na przeczytanie?
Regułą jest to, że zadaje się pytanie.
To, że rozwiązujemy Wasze zagadki nie oznacza, że można traktować nas przedmiotowo. A takim jest rzucenie cyferkami i nie określenie czego się od nas chce.
555 zł zwrotu.

betterofalone92 napisał:
Czy mogłabym prosić o odpowiedź ? :) Ponieważ rozliczałam się pierwszy raz i nie bardzo wiem czy dobrze . Pozdrawiam:)

Witam, proszę zerknąć o jedną stronę wstecz, pytałam grzecznie i prosiłam :) Cóż więcej mogłam zrobić? Moja prośba była ignorowana dlatego skorzystałam z innego sposobu , który podpatrzyłam u innych użytkowników. Po prostu napisałam cyferki . Dziękuję ogromnie za pomoc i poświęcenie czasu !:)

betterofalone92 napisał:
proszę zerknąć o jedną stronę wstecz, pytałam grzecznie i prosiłam
Trzeba było się zastosować do moich wskazówek z postu #1. Na tyle postów, jakiś może umknąć...

Witam! Przychód 14 757,00 / koszty uzyskania przychodów 445,00/ dochód 14 312,00/dochód zwolniony od podatku 0,00/ zaliczka pobrana przez platnika 1040/skladkina ubezpieczenie spoleczne 2 023,19/skladki na ubezpieczenie zdrowotne 986,87/ .Czy ktoś udzieli mi informacji jaki będę mieć zwrot.

Dziękuje za odpowiedz mam jeszcze pytanie czy ulga na dziecko przysluguje po przepracowaniu calego roku,czy jak w moim przypadku po przepracowaniu trzech miesięcy ta ulga mi przysluguje.

Skorzystanie z ulgi prorodzinnej nie jest uwarunkowane okresem zatrudnienia.

k.kociecka napisał:
Witam serdecznie,
od 12 lutego do 11 sierpnia córka (21 l.) studiująca zaocznie była na stażu ze środków unijnych - Kapitał Ludzki, natomiast od 12 sierpnia do 11 listopada 2013 r. pracowała na umowę zlecenie (od 12.08 - 9,65 zł/h, a od 30.08 - 9,00 zł/h brutto), dodatkowo otrzymywała zasiłek pielęgnacyjny - 153 zł. netto, oraz od listopada stypendium specjalne dla os. niepełnosprawnych w kwocie 230 zł. netto. Czy należy mi się ulga z tytułu wychowywania dzieci?

Córka właśnie otrzymała PIT-11
Przychód: 4 104,80
Koszty przychodów: 820,96
Dochód: 3 283,84
Zaliczka pobrana: 591
Składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne nie było - umowa zlecenie.

Otrzymałem PIT 8C - jako dopłata do odsetek od kredytu preferencyjnego udzielonego przez Bank Ochrony Środowiska.
W której pozycji w ramach rozliczenia PIT 36 powinienem umieścić wskazaną kwotę w Pit 8C?

Dzięki za szybką reakcję !
Ale dla pewności: w pozycji 79 czy 81 PIT 36 ?

k.kociecka napisał:
Witam serdecznie,
od 12 lutego do 11 sierpnia córka (21 l.) studiująca zaocznie była na stażu ze środków unijnych - Kapitał Ludzki, natomiast od 12 sierpnia do 11 listopada 2013 r. pracowała na umowę zlecenie (od 12.08 - 9,65 zł/h, a od 30.08 - 9,00 zł/h brutto), dodatkowo otrzymywała zasiłek pielęgnacyjny - 153 zł. netto, oraz od listopada stypendium specjalne dla os. niepełnosprawnych w kwocie 230 zł. netto. Czy należy mi się ulga z tytułu wychowywania dzieci?

Ag_Maz napisał:
Cytat:
Napisał/a k.kociecka
Czy należy mi się ulga z tytułu wychowywania dzieci?
A skąd wiemy czy ile miała dochodu?

Córka właśnie otrzymała PIT-11
Przychód: 4 104,80
Koszty przychodów: 820,96
Dochód: 3 283,84
Zaliczka pobrana: 591
Składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne nie było - umowa zlecenie.
Czy jej dochód przekroczył kwotę wolną od podatku?

Tak, przekroczyła. Musi się rozliczyć samodzielnie, będzie miała podatek do zwrotu 556 zł. Ulga prorodzinna nie należy się.

parasoll.ka napisał:
Tak, przekroczyła. Musi się rozliczyć samodzielnie, będzie miała podatek do zwrotu 556 zł. Ulga prorodzinna nie należy się.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Mam jeszcze pytanie dotyczące wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych. Tak jak wspomniałam wcześniej córka posiada II stopień niepełnosprawności i jest współwłaścicielem samochodu, którym dojeżdżała na zabiegi rehabilitacyjne odbywające się w mieście, którym mieszkamy. Posiada zaświadczenie o odbytych zabiegach. Czy może to również uwzględnić przy rozliczaniu się? Jeżeli tak, to w jaki sposób musi udokumentować poniesiony wydatek i jaką kwotę może odliczyć?

Proszę o rozliczenie:
Przychód: 146,48
KUP:0
Dochód: 146,48
Zaliczka: 26
oraz
Przychód: 12276
KUP: 2118,61
Dochód: 10157,39
Zaliczka: 706
Składki na ub. społeczne: 1683,07
Składki na ub. zdrowotne: 820,94