PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
najlepiej jakbyś z PITów od pracodawców i ZUSu podał ale zakładam, że jak z ePIT to powinno być ok.

Zgłaszałeś u pracodawców, że pobierasz rentę aby nie odliczali Ci kwoty wolnej? Prawdopodobnie zarówno ZUS jak i pracodawcy odliczali kwotę wolną 556zł w związku z czym wyszła Ci taka niedopłata.

Chyba każdy pracodawca wiedział o rencie. Nie pamiętam teraz na 100% :P I jak to teraz wygląda, muszę te 544zł przelać na konto odpowiedniego urzędu skarbowego? Jakoś z tytułem przelewu dopłata do PIT za 2018 rok? Czy to zgłosić do urzędu żeby mi dali odpowiednie dane do przelewu?

po złożeniu zeznania masz czas do 30 kwietnia na zapłatę.

W bankowościach internetowych banki mają osobne formularze do przelewów skarbowych. Wybierasz właściwy urząd, symbol formularza: PIT37, okres: 18R i po sprawie.

W zeszłym roku kończąc pracę u jednego pracodawcy byłem na zwolnieniu lekarskim. W związku z tym po zakończeniu umowy o pracę zasiłek chorobowy za jeszcze kilka dni zwolnienia wypłacił mi bezpośrednio ZUS. Z tego co czytam powinienem dostać z ZUSu PIT-11A i uwzględnić ten zasiłek w rozliczeniu rocznym. Póki co nie dostałem żadnego PITu z ZUSu. Przed chwilą zalogowałem się do tego nowego systemu epit, żeby zobaczyć rozliczenie wyliczone przez urząd skarbowy i na liście dokumentów uwzględnionych w rozliczeniu nie ma nic odnośnie tego zasiłku i PITu z ZUSu.
Co teraz zrobić w związku z tym? Wiem, że ZUS ma czas chyba do końca lutego żeby przysłać mi PIT-11A, ale przecież Urząd Skarbowy powinien mieć informację, że taka wypłata zasiłku miała miejsce i został od niej odprowadzony podatek, więc powinno to już być uwzględnione w tym wyliczeniu na platformie. Dzwonić do ZUSu albo US i pytać o co chodzi czy akceptować to rozliczenie tak jak jest?

Witam,

rozliczenie wspólne z małżonkiem
dwójka dzieci - do ulgi za cały rok

Przychod 1. osoby 74747,09
Koszt 1251,54
Zaliczka 7974
Inne zrodla 257,36 (bez zaliczki)
Małżonek bez dochodu

Do rozliczenia także wydatki na cele rehabilitacyjne jednego dziecka w poprzednim roku wpisane w PIT-O 2 pozycji B-19 2280,00zł

Proszę o informacje o kwocie do zwrotu podatku oraz czy można coś jeszcze uzsykać z ulg poza kwota zwrotu podatku.

janstar, jakieś składki społeczne, zdrowotne?

Społeczne 6304,96
Zdrowotne 3565,13
Z góry dzięki

W systemie epit pokazuje 2728zł, reszta jak będzie zwrócona?
Czy + jeszcze ulga na dzieci, w ubieglym roku dane podobne ale zwrot byl z tego co wiem wyzszy znacznie.

Ostatnia edycja:
sprawdź czy w zeznaniu na ePIT masz takie same liczby jak podałeś na forum. Wg tego co podałeś wychodzi 3191.

Sprawdź czy na ePIT masz uwzględnioną ulgę rehabilitacyjną i 2x prorodzinną.

Dzień dobry, potrzebuję pomocy przy odliczeniu ulgi za internet. Umowa z dostawcą jest od kilku lat przedłużana przez męża w październiku, który dwukrotnie odliczał już sobie internet. Od 01.2018 faktury były już wystawiane na mnie, przy czym kwota miesięczna to 60zł, ale dostajemy jakieś rabaty (opłacamy zawsze z góry gotówką). Faktury przychodzą na maila na kwotę 60 zł, ale na fv z września i października 2018 mam wpisane: Zapłacono: 0, do zapłaty 60, a na fv z listopada: zapłacono 1, do zapłaty 59. W grudniu jest już normalnie. Nie wiem jak to ugryźć, te miesiące do sierpnia były opłacone z góry wcześniej, natomiast ostatni rachunek kp mam z października 2018 na 660 zł z dopiskiem: opłata od 09.2018 - 08.2019.

Uprzejmie proszę o podpowiedź.

liczy się faktycznie poniesiony koszt więc zsumuj sobie przelewy wykonywane w 2018. Oczywiście w tytule musi być informacja, że to opłata za internet lub nr faktury aby US nie miał wątpliwości, że jest to wydatek na internet a nie na TV czy coś innego.

Wirusisko napisał:
sprawdź czy w zeznaniu na ePIT masz takie same liczby jak podałeś na forum. Wg tego co podałeś wychodzi 3191.

Sprawdź czy na ePIT masz uwzględnioną ulgę rehabilitacyjną i 2x prorodzinną.

Ajj mój błąd:
inne źródła 2575,36 (bez zaliczki)

pozostałe jak wcześniej:

rozliczenie wspólne z małżonkiem
dwójka dzieci - do ulgi za cały rok

Przychod 1. osoby 74747,09
Koszt 1251,54
Zaliczka 7974

Małżonek bez dochodu

Do rozliczenia także wydatki na cele rehabilitacyjne jednego dziecka w poprzednim roku wpisane w PIT-O 2 pozycji B-19 2280,00zł

Przelicz proszę ponownie

Ostatnia edycja:
teraz nadpłata 2728 czyli zgodnie z ePIT

Proszę o sprawdzenie. Małżonkowie razem:
Podatnik:
Emerytury:
Przychód: 68247,32
Zaliczka: 6434
Kwota składki na ubezpieczenia zdrowotne, o której mowa w art 27b.: 5289,16

Małżonek:
Emerytury:
Przychód: 8089,36
Zaliczka: 272
Kwota składki na ubezpieczenia zdrowotne, o której mowa w art 27b.: 626,96

Nadpłata 0 zł
1% 67,10

do zapłaty 6zł

kwota 1% się zgadza

Zakładam, że zaliczki na podatek przepisujesz z poz. 50 PIT-40A

Cześć,

szukam podpowiedzi.
Mam 17letnią córkę, która w 2018 roku zaczęła praktyki i dostała pit. Czy rozliczając się, odliczam ją od siebie normalnie czy dodaje rownież tez pit córki? Czy muszę ją oddzielnie i siebie oddzielnie?

Z góry dziękuję za podpowiedz

Pozdrawiam

córka musi złożyć swój osobny PIT rozliczając praktyki. Jako, że jest niepełnoletnia to zeznanie podpisuje rodzic.

A ja mogę jeszcze rozliczyć ulgę na dziecko?

Powrót