PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, czy jeżeli w poz. 107 i 108 wyskakuje mi 0, mimo że chce wpisać składki oraz mam też ulgę na dzieci, to w poz. 116 i 117 mogę sobie dodać te niewpisane kwoty składek?

tak. W części H wpisujesz sumę wszystkich składek społecznych i zdrowotnych.

Cześć, mam pytanie, a jestem zielony w tym, zawsze miałem przez cały rok jedną umowę i było wszystko ok, rozliczałem się online, w 2018 roku byłem zatrudniony jak w roku poprzednim cały rok na umowie zlecenie w firmie x (z dochodem 25 949,82, przychodem 31 475,14) podczas trwania tej umowy wpadła jedna "fuszka" jednodniowa za 200 zł netto również z umową zlecenie, teraz pytanie, jak ja mam wypełnić pit 37 ?

Dzięki za pomoc i odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Proszę o sprawdzenie czy mam jakiś zwrot, posiadam dwa pity:
umowa o prace, brak dzieci:

Pit1:

Przychód: 1418,22
Koszty uzyskania przychodów: 111,25
Dochód: 1306,97
Zaliczka pobrana przez płatnika: 59
Składki społeczne: 194zl 44gr
Składki zdrowotne: 94zl 84gr

pit2:

Przychód: 50480,55
Koszty uzyskania przychodów: 1335,00
Dochód: 49145,55
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3713
Składki społeczne: 6856,48
Składki zdrowotne: 3344,44

d_arek napisał:
Cześć, mam pytanie, a jestem zielony w tym, zawsze miałem przez cały rok jedną umowę i było wszystko ok, rozliczałem się online, w 2018 roku byłem zatrudniony jak w roku poprzednim cały rok na umowie zlecenie w firmie x (z dochodem 25 949,82, przychodem 31 475,14) podczas trwania tej umowy wpadła jedna "fuszka" jednodniowa za 200 zł netto również z umową zlecenie, teraz pytanie, jak ja mam wypełnić pit 37 ?

Dzięki za pomoc i odpowiedź.
dochód z umowy zlecenia będziesz miał na PIT-11 w osobnym wierszu i przepisujesz ta kwotę do analogicznego wiersza PIT-37. Reszta tak samo jak przy umowie o prace.

martakruk6969 napisał:
Proszę o sprawdzenie czy mam jakiś zwrot, posiadam dwa pity:
umowa o prace, brak dzieci:

Pit1:

Przychód: 1418,22
Koszty uzyskania przychodów: 111,25
Dochód: 1306,97
Zaliczka pobrana przez płatnika: 59
Składki społeczne: 194zl 44gr
Składki zdrowotne: 94zl 84gr

pit2:

Przychód: 50480,55
Koszty uzyskania przychodów: 1335,00
Dochód: 49145,55
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3713
Składki społeczne: 6856,48
Składki zdrowotne: 3344,44

rozumiem, że są to PITy od 2 różnych pracodawców? Czy pracowałaś jednocześnie chociaż 1 dzień u obu czy np. jedna umowa się skończyła i następnego dnia rozpoczęła się nowa?

najpierw była to agencja pracy, następnie gdy już nie mogłam pracować dłużej na agencje dostałam umowę od firmy dla której wcześniej pracowałam na agencje :)

Wirusisko napisał:
dochód z umowy zlecenia będziesz miał na PIT-11 w osobnym wierszu i przepisujesz ta kwotę do analogicznego wiersza PIT-37. Reszta tak samo jak przy umowie o prace.

Dzięki za odpowiedź, jednak chyba niezrozumiale napisałem, chodziło mi o to, że umowy są od innych pracodawców i obydwie umowy są umowami zlecenie z czego ta jednorazowa na 200 zł netto nachodzi na okres pracy tamtej umowy z pracy w której pracowałem cały rok.

martakruk6969 napisał:
najpierw była to agencja pracy, następnie gdy już nie mogłam pracować dłużej na agencje dostałam umowę od firmy dla której wcześniej pracowałam na agencje :)
w takim razie wychodzi do zapłaty 65zł

d_arek napisał:
Dzięki za odpowiedź, jednak chyba niezrozumiale napisałem, chodziło mi o to, że umowy są od innych pracodawców i obydwie umowy są umowami zlecenie z czego ta jednorazowa na 200 zł netto nachodzi na okres pracy tamtej umowy z pracy w której pracowałem cały rok.
rozumiem. Sumujesz po prostu te dwa PITy-11 które dostałeś (lub dostaniesz do końca lutego) od zleceniodawców i wpisujesz sumy w PIT-37
Dla ułatwienia to jutro na portalu podatkowym ministerstwa finansów będziesz mógł się zalogować i tam Twoje zeznanie powinno być już przygotowane.

Ostatnia edycja:
Wirusisko napisał:
rozumiem. Sumujesz po prostu te dwa PITy-11 które dostałeś (lub dostaniesz do końca lutego) od zleceniodawców i wpisujesz sumy w PIT-37
Dla ułatwienia to jutro na portalu podatkowym ministerstwa finansów będziesz mógł się zalogować i tam Twoje zeznanie powinno być już przygotowane.

Dziękuję Tobie bardzo dobry człowieku. Pozdrawiam !

Wirusisko napisał:
w takim razie wychodzi do zapłaty 65zł

Przepraszam bo ja taka nie rozumna, ja mam im dopłacić czy oni mi to 65zl.

Witam,
Mam problem z rozliczeniem zrewaloryzowanej partycypacji. Otrzymałam PIT-11 od TBS'ow, w punkcie F poz.75 widnieje "Rewaloryzacja partycypacji" i w poz. 76 jest podana kwota przychodu. Moje pytanie jest takie - jak mam to rozliczyć? Naszukalam się tyle i nigdzie konkretnej odpowiedzi.

Pozdrawiam

PIT-37 inne źródła. Pozostałe dochody analogicznie w odpowiednich wierszach.

Wirusisko napisał:
PIT-37 inne źródła. Pozostałe dochody analogicznie w odpowiednich wierszach.

Nawet, jeśli mam tylko podany przychód? Bez kosztów uzyskania przychodu i zaliczki.

Dowiedziałam się tylko tyle, że od tej kwoty muszę zapłacić 18%, ale nie wiem w jakim dokumencie to ująć.

dokładnie. Podajesz tylko przychód w innych źródłach i wyjdzie Ci z tego 18% podatku do zapłaty.

Ok, dziękuję za pomoc. Zobaczę co z tego wyjdzie 🙂

Mam pytanie odnośnie "Zaliczka pobrana przez płatnika". Co to dokładnie oznacza? Pytam, ponieważ w kolumnie "Różnica między podatkiem należnym a sumą zaliczek pobranych przez płatników DO ZAPŁATY" mam 544 zł. To znaczy że pracodawca pobierał ode mnie za mało zaliczek? Za mało pieniędzy odprowadzał i ja mam to teraz wyrównać? Czy skąd się wzięło to 544 zł do zapłaty?
No a jeżeli chodzi o pracodawcę w 2018 roku... Miałem ich 4, zmieniałem kilka razy pracę akurat :P

dokładnie. Płaciłeś w ciągu roku za mało zaliczek (czyt. za dużo zarabiałeś) i teraz w rozliczeniu rocznym wyszła niedopłata. Przy częstej zmianie pracodawców czasami takie rzeczy wychodzą. Miałeś jakieś świadczenie z ZUSu? Renta rodzinna itp.

Jak podasz swoje kwoty z PITów to sprawdzimy czy na pewno dobrze wypełniłeś i kwota jest poprawna.

Mam rentę socjalną z ZUSu. A taka suma wyszła na ePIT, na stronie internetowej portalu podatkowego, jak mi napiszesz które dokładnie sumy podać, to je przepiszę tu, jak mi się uda znowu zalogować :P

Powrót