PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Studenci pracujący na umowę zlecenie nie podlegają ubezpieczeniu społecznemu oraz ubezpieczeniu zdrowotnemu do ukończenia 26 roku życia.

Witam

Pytanie na wstępie.
MOja żona pobierala do kwietnia 2018 "kosiniakowe". nawet jesli bedziemy sie rozliczac razem to i tak tego zasilku nie uwzgledniac w pit bo nie jest opodatkowany? czyli mogłbym tylko ja sie rozliczyc i zaznaczyc ulgi ?

Swoich mam 2 pity.

pit 1
przychód 4012,04
k.uz.prz. 222,50
dochod 3789,54
zaliczka 246

skl. zdr 271,88
skl. spol 398,96

pit 2
przychod 34628
k.uz.prz. 1390,60
dochod 33237,40
zaliczka 2353

skl. zdr. 2319,81
skl spol. 4694,89

pit 2 zawiera juz koszty podwyzszone gdyz dojezdzam z innej miejscowosci niz zaklad pracy.

jaki bedzie wynik? i czy zamiast sumy kosztów uzyskania przychodów z dwóch pitów można powiekszyc od razu do 1668 zł czy lepiej wszedzie sumy podawac dochodów, kup, przychodów oraz składek ?

do pitów chce skorzystac z ulgi na 2 dzieci która przyslugiwala caly rok 2018

Ostatnia edycja:
Rozliczenie wspólne z małżonkiem.
Ulga na dwoje dzieci

KUP=1613,10

Nadpłata podatku = 2778,69

juhas56 napisał:
Rozliczenie wspólne z małżonkiem.
Ulga na dwoje dzieci

KUP=1613,10

Nadpłata podatku = 2778,69

Jak z żoną mam się rozliczyć to gdzie co zaznaczyć że pobierała kosiniakowe? Nie miała innego dochodu a kadrowa twierdzi że mogę sam swoje dwa pity zsumować i dwójkę dzieci do ulgi wpisać

Jak z żoną mam się rozliczyć to gdzie co zaznaczyć - zaznaczasz kwadrat 2 w wierszu 6.

Kosiniakowe nie podlega opodatkowaniu - nie wykazujemy go nigdzie w PIT.

Jeśli rozliczysz się sam=będziesz stratny 555,00 zł.

juhas56 napisał:
Jak z żoną mam się rozliczyć to gdzie co zaznaczyć - zaznaczasz kwadrat 2 w wierszu 6.

Kosiniakowe nie podlega opodatkowaniu - nie wykazujemy go nigdzie w PIT.

Jeśli rozliczysz się sam=będziesz stratny 555,00 zł.

I chyba zostanie 555.00 mniej bo kto wystawi pit za kosiniakowe 😛 a w ciągu roku nie miała umowy o pracę. Na zasiłki jest tylko decyzja co innego chociażby kuroniówka

Czyli koniec końców mogę rozliczyć się sam z dwóch umów

Janusz.C.M. napisał:
Nie sam, tylko wspólnie z żoną, która wykaże zerowe przychody za rok 2018.

Wypełniam zawsze w pit pro i tam trzeba zaznaczyć z jakiego tytułu są dochody w pit11. Więc wybrać że rozlicza się z umowy o pracę i wszystkie rubryki wpisać jej na 0?

Żona nie dostanie żadnego PIT-11, więc nie wstawiaj żadnych zer w PIT-37. Wstaw tylko jej dane. Jak mieszkacie razem, to nawet nie wstawiaj adresu żony.

ok. juz ogarnąłem i wszystko sie zgadza. dzieki

Witam, proszę o sprawdzenie
Przychod 19977,28
Koszty(praca poza miejscem zamieszkania) 1668,72
Zaliczka 953
Ub. Społ 2629,59
Ub.zdr 1312,41
Zasilki pień z ubez społ 410,72
zaliczka 74
Indywidualnie,bez ulg, bo męża tej pani juz rozliczylam samego z ulga na jedno dziecko bo tak mi doradziliście że wyjdą lepiej na tym. Jeszcze tego nie rozumie ale próbuję ciągle. Wyszło mi 2 zł do zapłaty. Dobrze? Dzięki!

pytaania napisał:
tak mi doradziliście że wyjdą lepiej na tym.
.....

nie było takiej rady ;
był podany przykład hipotetycznych dochodów męża i żony - interpretacja należała do Ciebie.
W tym przypadku nie ma znaczenia razem czy osobno.

Do zapłaty = 1,00 zł.

Witam, czy jeżeli mam II grupę inwalidzką, stopień umiarkowany od pół roku, to mogę odliczyć ulgę jakąś w pit 37?

Możesz. Poczytaj o uldze rehabilitacyjnej

juhas56 napisał:
.....

nie było takiej rady ;
był podany przykład hipotetycznych dochodów męża i żony - interpretacja należała do Ciebie.
W tym przypadku nie ma znaczenia razem czy osobno.

Do zapłaty = 1,00 zł.
Sorry, źle to ujelam, i tak mi wychodzi 1 zł do zapłaty, dzięki

Witam. Znalazłem jak się liczy czy wyjdzie dopłata czy zwrot ale wyszła mi jakaś dziwna liczba. Czy ktoś mógłby pomóc i napisać czy będzie jakiś zwrot?

Przychód: 16 800
Koszty uzyskania przychodów: 890
Dochód: 15910
Zaliczka pobrana przez płatnika: 952
Składki społeczne: 2303 zł 28 gr
Składki zdrowotne: 1123 zł 52 gr

Sharimsejn napisał:
Witam. Znalazłem jak się liczy czy wyjdzie dopłata czy zwrot ale wyszła mi jakaś dziwna liczba. Czy ktoś mógłby pomóc i napisać czy będzie jakiś zwrot?

Przychód: 16 800
Koszty uzyskania przychodów: 890
Dochód: 15910
Zaliczka pobrana przez płatnika: 952
Składki społeczne: 2303 zł 28 gr
Składki zdrowotne: 1123 zł 52 gr

nadpłata 182zł

Mam pewne pytanie córka otrzymała Pit ponieważ dorywczo pracowała. W tej chwili ma 22 lata i jeszcze studiuje.
Pit wykazany w inne źródla
wysokos przychodu-3182 zl
Dochod - 3182 zł
Zaliczka - 572 zl
Skladki na ub spoleczne i zdrowotne brak.
Czy w tej sytuacji mogę skorzystać z ulgi na dziecko czy jej dochod jest zbyt wysoki? Dodam że jej faktyczna wyplata ogolem nie opiewala na tak wysoka kwote.

nonusia napisał:
Pit wykazany w inne źródla
wysokos przychodu-3182 zl
Dochod - 3182 zł
Zaliczka - 572 zl

popytaj u pracodawcy/zleceniodawcy dlaczego nie ma KUP - byłby dopuszczalny
dochód do ulgi.

Powrót