PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Anna.Smol napisał:
Witam,
Mam pytanie, może głupie.., jeśli w 2018 roku od października do końca roku byłam osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku, to czy powinnam dostać PIT-11 z Urzędu Pracy? (Zasiłek otrzymuję teraz od stycznia 2019).

jeżeli nie dostałaś żadnych pieniędzy od UP w 2018 to żadnego dochodu z tego tytułu nie osiągnęłaś więc PITa nie będzie.

Proszę o sprawdzenie:

PIT-36
Rozliczenie wspólnie z małżonką (chyba można razem?).
Podatnik ma zawieszoną działalność gospodarczą.
Dziecko przysposobione od lipca 2018.

Podatnik
Przychód: 76006,89
Koszty: 1335
Dochód 74671,89
Zaliczka: 7051
Skł. społ. 9011,58
Skł. zdr. 4767,39

Rozliczenie za krew: 201,50

Małżonka:
Przychód: 51237
Koszty: 1668,72
Dochód: 49568,28
Zaliczka 4586
Skł. społ. 5587,38
Skł. zdr. 2775,40

Rozliczenie za krew: 175,50
Zwrot: 1180 zł
1% = 104,50
Jeżeli dziecko posiada stopień niepełnosprawności to jest jakaś dodatkowa ulga?

Jestem rozwódką od 2016 roku w wyroku mam powierzoną władzę rodzicielską mam dwie córki jedna studiuje zaocznie i ma dochody powyżej 3080 druga ma chodzi do szkoły podstawowej . w 2018 roku osiągnęłam dochód przekraczający 112 tys. zł więc w rozliczeniu za 2018 rok nie skorzystałam z ulgi na dzieci ponieważ jedna córka przekroczyła dochód 3089 zł a na drugą córkę nie skorzystałam ze względu na przekroczenie limitu 112 tys. Natomiast skorzystałam z preferencyjnej formy rozliczenia czyli rozliczyłam się razem z młodszą córką dzięki temu moje dochody zostały podzielona na dwie osoby, wykorzystałam również kwotę pomniejszająca podatek 556,02. Urzędniczka zakwestionowała moje rozliczenie uzasadniając że poprzez przekroczenie limitu 112 tys. tracę statut samotnie wychowującej dziecko i nie mogę się rozliczać jako samotnie wychowująca i jestem zmuszona zrobić korektę. Proszę o podpowiedź czy mam prawo korzystać z preferencyjnej formy rozliczenia i czy zrobić korektę mojego rozliczenia.

Gilba napisał:
Jestem rozwódką od 2016 roku w wyroku mam powierzoną władzę rodzicielską mam dwie córki jedna studiuje zaocznie i ma dochody powyżej 3080 druga ma chodzi do szkoły podstawowej . w 2018 roku osiągnęłam dochód przekraczający 112 tys. zł więc w rozliczeniu za 2018 rok nie skorzystałam z ulgi na dzieci ponieważ jedna córka przekroczyła dochód 3089 zł a na drugą córkę nie skorzystałam ze względu na przekroczenie limitu 112 tys. Natomiast skorzystałam z preferencyjnej formy rozliczenia czyli rozliczyłam się razem z młodszą córką dzięki temu moje dochody zostały podzielona na dwie osoby, wykorzystałam również kwotę pomniejszająca podatek 556,02. Urzędniczka zakwestionowała moje rozliczenie uzasadniając że poprzez przekroczenie limitu 112 tys. tracę statut samotnie wychowującej dziecko i nie mogę się rozliczać jako samotnie wychowująca i jestem zmuszona zrobić korektę. Proszę o podpowiedź czy mam prawo korzystać z preferencyjnej formy rozliczenia i czy zrobić korektę mojego rozliczenia.
Limit dochodów 112.000 dotyczy tylko ulgi prorodzinnej na 1 dziecko. Nie ma żadnego wpływu na możliwość preferencyjnego rozliczenia jako samotnie wychowująca. Poproś urzędniczkę o pisemne uzasadnienie takiego twierdzenia.

Witam, jestem nowa na tym forum.
Mam pytanie, które nie daje mi spokoju.
Pracowałam w 2018r w Holandii i tylko tam osiągałam dochody. Również 2018r otrzymałam zwrot z podatku z Holandii za rok 2017. Moje pytanie- czy muszę ten zwrot uwzględnić w tegorocznym rozliczeniu PIT? Jeśli tak, to w jakiej rubryce i czy mogę normalnie skorzystać z ulgi abolicyjnej?
Rozliczyć się muszę z polskim fiskusem, bo potrzebuję zaświadczenie do przedłożenia w holenderskim urzędzie.
Pomóżcie

Przy dochodach uzyskanych w NL jest obowiązek rozliczenia w PL - jeśli jesteś rezydentem podatkowym PL.
Podatek zwrócony musisz wykazać w rozliczeniu za rok w którym go otrzymałaś.
Podatek wpisujemy w PIT-36 do rubryki 'doliczenia do podatku' poz. 203

Podatek obliczasz:
kwota wykazana w PIT/ZG za rok zwrotu podatku-kwota odliczona.
Jeśli kwota podatku zwróconego jest większa od tej różnicy, to wykazujesz tę różnicę w PIT-36.

Możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej od dochodów z pracy-stosunek pracy.

juhas56 napisał:
Przy dochodach uzyskanych w NL jest obowiązek rozliczenia w PL - jeśli jesteś rezydentem podatkowym PL.
Podatek zwrócony musisz wykazać w rozliczeniu za rok w którym go otrzymałaś.
Podatek wpisujemy w PIT-36 do rubryki 'doliczenia do podatku' poz. 203

Podatek obliczasz:
kwota wykazana w PIT/ZG za rok zwrotu podatku-kwota odliczona.
Jeśli kwota podatku zwróconego jest większa od tej różnicy, to wykazujesz tę różnicę w PIT-36.

Możesz skorzystać z ulgi abolicyjnej od dochodów z pracy-stosunek pracy.

Dziękuję za wskazówki, pozdrawiam :)

Dwa pytania mam, dwie sprawy.

1. Żona chce odliczyć ulgę za internet, płacimy 49,99 zł miesięcznie, więc można odliczyć dużo. Na stronie rządowej epit.podatnik wykazuje jej w deklaracji, że jej podatek za rok 2018 wynosi 165 zł. No to mówię, że nie może odliczyć więcej niż ma podatku, więc wpisuje 165 zł w uldze za internet. I wtedy na deklaracji jej pokazuje że ma 106,50 zł podatku :P Jak wpisuje 265 zł ulgi, to podatek wynosi 80 zł z kawałkiem. Więc ile może odliczyć za internet? Musimy policzyć tak żeby na równe zero wyszło w podatku, czy musi być tam np. złotówka, czy po prostu wpisać max - 760 zł(Internet mamy ponad dwa lata, umowa podpisana jest, a jak można odliczyć opłaty z dwóch lat, no to za dwa lata wychodzi 1199,76 zł)?

2. Druga rzecz, ja mam na epit.podatkik pokazane że mam dopłacić 544 zł. Chciałem sprawdzić czy nie ma jakiejś pomyłki, po to spora kwota, więc może jest za wysoka. Wypełniłem pity w programie epity, na podstawie pit-11 od pracodawcy i podstawie pit-41a - mam rentę socjalną. No i w programie wyszło mi 481 zł do zapłaty. Różnica pojawia się w polu 99 - na stronie to pole jest puste, w programie jest 353 zł - jest to pole "Odliczenia - wykazane w części B załącznika PIT/0". Załącznika PIT/0 nie wypełniałem, a ta kwota 353 zł jest taka sama jak "Zaliczka pobrana przez płatnika" przy "Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia , o których mowa w art.34 ust. 7 ustawy". No i w związku z tym pojawiającym się odliczeniem 353zł pojawiają się różnice w dochodzie po odliczeniach, podstawie obliczenia podatku itd. aż po podatek należny. Czy możliwe że coś źle wypełnili na stronie epit.podatnik i do zapłaty mam 481 zł a nie 544 zł ? Albo ja coś źle wypełniłem w programie... Podać tu jakieś dane z pit11 i pit40a, żeby ktoś mógł mi to powiedzieć?

Witam
Jestem zatrudniony na etacie, moja żona również. Od kilku lat rozliczamy sie razem. Za caly poprzedni rok mielismy tylko jedno zrodlo dochodu od jednego pracodawcy. Wyszlo, ze mam do zaplaty prawie 4000zl podatku, z czego to wynika? Dodam, ze u pracodawcy zlozylem formularz w ktorym wskazuje ze rozliczam sie z zona, ktora nie przekracza 1go progu podatkowego.

Tutaj mozna podejrzec nasz pit 37
https://drive.google.com/file/d/1oI1easAVWgLXP_37JQ8HbfOgrE_dqFrM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Ce09W5frc-NfTokfy01mUPjhjvbjQF2p/view?usp=sharing

z gory dziekuje za pomoc

filip133 napisał:
Dwa pytania mam, dwie sprawy.

ad 1. Ulga internetowa jest odliczeniem od dochodu a nie podatku dlatego tak się dzieje. Zmniejszacie po prostu kwotę swojego dochodu która dopiero po odliczeniach ulega opodatkowaniu. Odliczyć możecie tylko te kwoty które zostały zapłacone w 2018r. Nie możecie sumować 2 lat.

ad 2. poinformowałeś pracodawcę, że otrzymujesz rentę aby pracodawca nie odliczał Ci kwoty wolnej? Wszystko wskazuje, że zarówno pracodawca jak i ZUS odliczał Ci kwotę wolną w związku z czym wyszła taka niedopłata. Pewność będziemy mieli jak podasz kwoty w PITów, nr pozycji i kwota.

dzelek napisał:
Witam
Jestem zatrudniony na etacie, moja żona również. Od kilku lat rozliczamy sie razem. Za caly poprzedni rok mielismy tylko jedno zrodlo dochodu od jednego pracodawcy. Wyszlo, ze mam do zaplaty prawie 4000zl podatku, z czego to wynika? Dodam, ze u pracodawcy zlozylem formularz w ktorym wskazuje ze rozliczam sie z zona, ktora nie przekracza 1go progu podatkowego.

Wygląda na to, że problem jest po Twojej stronie gdyż przy rozliczeniu indywidualnym masz do zapłaty prawie 10.000zł Rozliczenie wspólnie z żoną Cię troszkę ratuje i kwota spada do tych niecałych 4000. Prawdopodobnie Twój pracodawca zabierał Ci z wynagrodzenia za małe zaliczki na podatek i po przekroczeniu przez Ciebie 2 progu wystąpiła taka sytuacja jaką widać. Miałeś w 2018 stałą pensję co miesiąc czy to przekroczenie było spowodowane jakąś premią, jubileuszem itp. czym pracodawca nie mógł przewidzieć, że przekroczysz 2 próg?

Ostatnia edycja:
Wirusisko napisał:
ad 2. poinformowałeś pracodawcę, że otrzymujesz rentę aby pracodawca nie odliczał Ci kwoty wolnej? Wszystko wskazuje, że zarówno pracodawca jak i ZUS odliczał Ci kwotę wolną w związku z czym wyszła taka niedopłata. Pewność będziemy mieli jak podasz kwoty w PITów, nr pozycji i kwota.

Byłem dzisiaj właśnie u pracodawcy i okazało się, że nie mieli w systemie zaznaczonego że pobieram rentę. Tylko teraz pytanie czy mam zapłacić te 544 zł które są na epit.podatki czy to 481 zł które mi wyszło w programie epity? Które Ci pola podać z pitów, żebyś mógł podpowiedzieć?

te w których są jakiekolwiek kwoty. Dane osobowe mnie nie interesują ;)
Zerknij na epit w odliczenia od dochodu co Ci tam wkleili w tą poz. 99. Jakaś darowizna na fundację? oddanie krwi? ulga internetowa lub rehabilitacyjna?

Ostatnia edycja:
Na stronie epit mam pustą pozycję 99, nic tam nie dali.
https://ifotos.pl/z/qwaqenx
https://ifotos.pl/z/qwaqena
https://ifotos.pl/z/qwaqeep
To są screeny z polami gdzie są kwoty, pierwszy z pit 11, drugi i trzeci z pit 41a

I jeszcze jedno pytanie, żona próbuje zaakceptować rozliczenie na epit.podatki, ale jej wyskakuje błąd - że w polu "Kwota pobranych lub wpłaconych składek" ma tam wpisane z PIT-11 664,84 zł, a wyskakuje na czerwono że maksymalna kwota może być 615,83 zł. To co teraz, jak na pit 11 ma większą niż maksymalna? Korektę jakąś trzeba robić?

W 2018r miałem okazje wykonać dwa zlecenia zagraniczne z jednego kraju z przekazaniem praw autorskich co widnieje w anglojęzycznej umowie.

Podatki zostały opłacone do 20 dnia miesiąca nastepującego po miesiąciu w którym otrzymałem przelew - automatycznie przeliczony na złotówki bo konta walutowego nie posiadam. Oba wynagrodzenia otrzymane zostały w różnych miesiącach.

Szukałem rozwiązania na swój problem i znalazłem go na pierwszej stronie tego tematu ale również w innych miejscach, ale mam wątpliwości i małą zagwozdkę co do wszystkiego.

Wiem że zamiast PIT-37 muszę uzupełnić PIT-36 oraz dołączyć załącznik PIT/ZG w którym wpiszę sume wszystkich moich dochodów w sekcji "Prawa autorskie (21)" czyli gołe przelewy które utrzymałem na konto bankowe. Nie wiem natomiast gdzie mam wpisać opłacone podatki, które zostały opłacone przelewem bankowym do US?

---- Przykład który bardziej to wyjaśni----
Załóżmy że otrzymałem dwa przelewy w wysokości 2000zł. Jeden w marcu drugi w listopadzie.
Obliczam podatek:
2000zł - 50% = 1000zł
18% z 1000zł = 180zł
(obliczam według wskazówek doradcy podatkowego z którym rozmawiałem rok temu)

Suma dochodu za zlecenia:
4000zł
Suma opłaconego podatku:
360zł

Wiem gdzie wpisać 4000zł, nie wiem natomiast gdzie wpisać 360zł. Skąd US ma wiedzieć o tym że podatki za te zlecenia zostały opłacone? Całość chce ostatecznie wysłać przez e-Deklaracje.

Kraj uzyskania dochodu z praw autorskich ..?
Czy zleceniodawca pobrał podatek za granicą /raczej nie/.
Jeśli podatek nie był pobrany za granicą to wg mnie nie wykazuje się takiego dochodu na ZG - nie ma zastosowania umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania /nie ma podatku zapłaconego za granicą/.

Jeśli zapłaciłeś podatek /jak piszesz / w PL - rozlicz to na PIT-36 w wierszu 7
"prawa autorskie".... jako umowę o dzieło.

Jeśli były inne dochody, to także je wpisz do PIT-36 oraz należne ulgi
i odliczenia.

Ostatnia edycja:
filip133 napisał:
Na stronie epit mam pustą pozycję 99, nic tam nie dali.
https://ifotos.pl/z/qwaqenx
https://ifotos.pl/z/qwaqena
https://ifotos.pl/z/qwaqeep
To są screeny z polami gdzie są kwoty, pierwszy z pit 11, drugi i trzeci z pit 41a

I jeszcze jedno pytanie, żona próbuje zaakceptować rozliczenie na epit.podatki, ale jej wyskakuje błąd - że w polu "Kwota pobranych lub wpłaconych składek" ma tam wpisane z PIT-11 664,84 zł, a wyskakuje na czerwono że maksymalna kwota może być 615,83 zł. To co teraz, jak na pit 11 ma większą niż maksymalna? Korektę jakąś trzeba robić?
Na epit jest prawidłowo. Do zapłaty 544zł. Jeżeli nie masz żadnych odliczeń to pozycja 99 powinna być pusta, Dodatkowo marcowa emerytura zostanie powiększona o kwotę 359zł więc tylko 195zł jesteś do tyłu.

Co do rozliczenia żony to składki zdrowotne są odliczeniem od podatku i można wpisywać je tylko do wysokości w której spowodują wyzerowanie podatku. Prawdopodobnie u żony podatek został właśnie wyzerowany więc program nie pozwala wpisywać już więcej. To nie jest żaden błąd.

Wirusisko napisał:
adki zdrowotne są odliczeniem od podatku i można wpisywać je tylko do wysokości w której spowodują wyzerowanie podatku. Prawdopodobnie u żony podatek został właśnie wyzerowany więc program nie pozwala wpisywać już więcej. To nie jest żaden błąd.

Ale skoro tam jest napisane, żeby wpisać kwotę z pit 11, a potem wyskakuje że jest ona większa niż maksimum. To po prostu ma zmienić to na tą kwotę maksimum, a nie tą kwotę z pit 11? A może ta kwota jest za wysoka przez odliczenie za internet?

w pit-11 masz po prostu wpisaną kwotę jakie składki zdrowotne zostały zapłacone. Nie ma obowiązku odliczenia tych kwot w pełnej wysokości a w tym przypadku nawet nie możesz bo spowodowałbyś to, że podatek wyszedłby na minusie a tak nie może wyjść.
Jeżeli w poz. 111 PIT-37 masz 0zł to wszystko jest ok. Wpisz tyle ile Ci pozwala program i dzięki temu masz nadpłatę wszystkich zaliczek na podatek.

Ostatnia edycja:
Witam! Czy jest ktoś w stanie pomóć!?
Posiadam pit za 2017 oraz 2018 i nie wiem skąd mam wziąć kwotę nadpłaty/podatku do zapłaty z deklaracji za 2017 rok? Do rozliczenia potrzebna jest ta kwota...

Powrót