PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, rozliczałem się rok temu przez internet, natomiast nie pobrałem pliku.. Można obliczyć jakoś tą kwote?

To oblicz jeszcze raz. Poza tym do obecnego rozliczenia potrzebujesz kwotę przychodu za poprzedni okres rozliczeniowy a nie napdłaty/zwrotu.

karolla0905 napisał:
potrzebujesz kwotę przychodu za poprzedni okres rozliczeniowy
Jeśli chcesz wysłać PIT-a za 2018 elektronicznie.

jeżeli chce skorzystać z usługi e-PIT MF to potrzebuje zarówno kwoty przychodu za 2017 i 2018 jak i kwotę nadpłaty/zwrotu z zeznania za 2017. e-PIT troszkę ewoluował bo nie spełniał zasady poufności.

Wirusisko napisał:
kwoty przychodu za 2017 i 2018 jak i kwotę nadpłaty/zwrotu z zeznania za 2017.

dodam, że jeśli rozliczenie za 2017r na 0,00 to nie zaloguje się do e-pit w ten sposób.

Czyli najlepiej korzystać z dotychczasowych programów do rozliczania PIT-ów :)

No właśnie rozchodzi się o tą nadpłatę...

Janusz.C.M. napisał:
Czyli najlepiej korzystać z dotychczasowych programów do rozliczania PIT-ów :)

Czy mógłbyś jakiś polecić? Może będzie prościej.

Btw. Próbowałem rozliczać się również przez epity - także wymagana jest ta nadpłata. Co zrobić w takim przypadku :o

Nasze Forum nie reklamuje żadnych programów.

Witam jaką kwotę mam wpisać w przychodach za rok 2017 skoro nie miałam żadnych i nie rozliczałam PITu ( Ze względu na bezpieczeństwo, kwota ta musi być różna od 0.)

jeżeli za 2017 nie składałaś zeznania to nie masz możliwości skorzystać z usługi e-PIT ministerstwa finansów. Musisz się rozliczyć normalnie jakimś programem lub na papierze

Męczy mnie pewna sprawa, bo jeszcze nie udało się mi rozliczyć, ponieważ każdy mi mówi co innego i już sama nie wiem co z tym zrobić. A mianowicie...

Mieszkam w kujawsko-pomorskim i tam pracowałam (w umowie podałam ten adres jako korespondencyjny).
Zameldowanie jednak mam w lubuskim (to oczywiście podałam jako meldunek).
Gdy podpisywałam umowę trzeba było podać urząd skarbowy więc z rozmachu wpisałam Zielona Górę, ale okazało się, że moja miejscowość podlega pod inny urząd. (o tym błędzie dowiedziałam się w sumie 2 tygodnie temu).

Po wielkich boleściach w końcu dostałam PIT i tam widnieje adres kujawsko-pomorski i oczywiście urząd w Zielonej Górze. Wchodzę na e-pit (pierwszy raz w tym roku) a tam jest podane mój adres zameldowania (lubuskie) i urząd skarbowy prawidłowy do tego miejsca.

a) księgowa mi mówi, że muszę rozliczyć się z urzędem w kujawsko-pomorskim... a z którym jak jest ich 4 w danej miejscowości oO?
b) kumpel także mieszkający i pracujący poza miejsce zameldowania już się rozliczył (pit wystawiony był jednak na miejsce gdzie mieszka i pracuje - poza lubuskim) i mówi mi, aby rozliczać się z lubuskim, tam gdzie ja i on jest zameldowany.

Co jest błędem? Jak to odkręcić i czy w ogóle? Ktoś może mi napisze, że e-pit wszystko za mnie sam zrobił, ale mam jeszcze pracę zagraniczną do rozliczenia a sama tego nie zrobię.

Sprawa jest bardzo prosta. Rozliczasz się w urzędzie właściwym dla miejsca zamieszkania na dzień 30.12.2018.

karolla0905 napisał:
Sprawa jest bardzo prosta. Rozliczasz się w urzędzie właściwym dla miejsca zamieszkania na dzień 30.12.2018.

Nawet jeśli w umowie jest podany błędny urząd skarbowy?

tak.
i nie 30.12.2018 a 31.12.2018 ;)

Meldunek Urzędu Skarbowego nie interesuje. Bazujesz tylko na adresie zamieszkania i aktualny taki adres wpisujesz w PIT.
W zakładzie pracy również powinnaś zaktualizować swój adres na zamieszkania.

Czyli księgowej daje namiary na kujawsko-pomorskie i kropka.
Dziękuję bardzo za rozwianie moich wątpliwości :)

Dzień dobry

Proszę o pomoc w rozliczeniu
Rozliczenie wspólne z małżonkiem

1.
PIT 11
Koszty uzyskania przychodów 3.z jednego stosunku pracy podwyższone w związku z zamieszkaniem podatnika poza miejscowością w której pracuje

29. Przychód 71 008,31
30. Koszty uzyskania przych 1668,72 zł
31. Dochód 69 339,59
33. Zaliczka pobrana 5 467
70. Skl na ubezp spół 9 630,48
72. Skl na ubezp zdrowotne 4 725,77

2. PIT małżonka (dostał 3 pity)

A)z urzędu pracy - PIT 11 informacja o przychodach z innych źródeł oraz o dochodach pobranych zaliczkach na podatek dochodowy
46.przychod 5 054,30
47. Dochód 5 054,30
48. Zaliczka pobrana 195
72. Skl na ubezp zdrowotne 391. 69
Na odwrocie jest informacja roczny raport składek społecznych i zdrowotnych czyli przerwy w opłacaniu składek społecznych od maja 2018 do grudnia 2018 (nie wiem czy te informacje trzeba uwzględnić w rozliczeniu)

B)PIT 11
Koszty uzyskania przychodów wynikające z 1.jednego stosunku pracy
29. Przychód 2729,32
30. Koszty uzys przych 333,75
31. Dochód 2395,57
33. Zaliczka 119
70. Skl na ubez spół 374,19
72. Skl na ubezp zdrów 140,44

C) PIT 11a z ZUS
40. 1223,10 przychód
41. Zaliczka 220
Reszta pól pusta

W programie w pity do zwrotu wyszło 125 zł
Proszę o pomoc w rozliczeniu ponieważ nie jestem pewna czy wynik jest prawidłowy

Paula

Ostatnia edycja:
Na początku lutego tego roku otrzymałam mandat za jazde bez biletu we Wrocławiu. Zapłaciłam po około 3 tyg, już po rozliczeniu się z PITu. Moje pytanie jest takie czy mogą mi ściągnąć to ze zwrotu jeśli zapłaciłam juz po rozliczeniu się oraz czy w ogóle mogą, bo MPK nie działa przeciez na Skarb Państwa.

Siupciu napisał:
Dzień dobry

Proszę o pomoc w rozliczeniu
Rozliczenie wspólne z małżonkiem

Paula
z podanych danych nadpłata 129zł

lol098765 napisał:
Na początku lutego tego roku otrzymałam mandat za jazde bez biletu we Wrocławiu. Zapłaciłam po około 3 tyg, już po rozliczeniu się z PITu. Moje pytanie jest takie czy mogą mi ściągnąć to ze zwrotu jeśli zapłaciłam juz po rozliczeniu się oraz czy w ogóle mogą, bo MPK nie działa przeciez na Skarb Państwa.
mogą ale 3 tygodnie to za krótko aby sprawa trafiła do sądu i komornika więc z tegorocznego rozliczenia Ci nie pobiorą. Zapłaciłaś więc sprawa zamknięta.

Powrót