PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

Proszę o pomoc w rozliczeniu z Urzędem Skarbowy.
Chciałbym rozliczyć się razem z żoną i nie wiem na jakim formularzu mam to zrobić. Ja jestem zatrudniony na umowie o pracę - pełen etat, umowa na czas nie określony. Od mojego pracodawcy dostałem Pit 11. Moja żona pracuje jako niania na umowie uaktywniającej. Czy mam to zrobić na formularzu Pit 37 czy Pit 36.

Proszę o pomoc

Czyli jak zawsze się rozliczałem na formularzu Pit 37 to teraz nie będzie problemu jak się rozliczę na Pit 36.

Witam czy moge odliczyc ulge na dziecko 19 lat ktoro uczy sie i pracuje . zarobiło w 2019 r przychód 8660 zł który został zwolniony jako ulga dla mlodych ? Syn juz jest rozliczony .?

Labadek242 napisał:
zarobiło w 2019 r przychód 8660 zł który został zwolniony jako ulga dla mlodych

Nie możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej
- dochód zwolniony także liczy się do limitu ulgi...

Labadek242 napisał:
Syn juz jest rozliczony .?

Tak, w usłudze TeP.

Mam pytanie.
Od stycznia do grudnia w 2019 roku pracowałam na umowie zlecenie odnawianej co 3 miesiące.
W podatki.gov.pl miałam w dokumentach źrodłowych jeden pit-11 od pracodawcy. Po tygodniu dostałam list z dwoma pitami-11 z jednego stosunku pracy, żaden z nich nie jest korektą. Kontaktowałam się z pracodawcą, który powiedział, że mam rozliczyć się z obu. Jednak moja księgowa powiedziała, że i tak ten drugi pit powinien być w systemie na stronie podatki gov. Kwota zwrotu jest większa o prawie 700zł.
Powinnam się rozliczyć z tych dwóch pitów czy z jednego?

A ja mam takie banalne pytanie. Bo wiem, że rok temu te rozliczenia szły automatycznie i można było wejść internetowo, podejrzeć dane i zaakceptować, ale jeśli się tego nie zrobiło, to system automatycznie uznał to za zaakceptowane. Jak jest w tym roku? Czy coś się zmieniło?

juhas56 napisał:
Jeżeli dziecko uzyskało dochody większe od 3089,00 po osiągnięciu pełnoletności
ulga prorodzinna na to dziecko nie należy się - całkowicie przepada.

Dochód dziecka do limitu liczymy przychód-KUP = dochód do limitu.

A wg mnie - i tu zalecam zaprzestać uznawania tej ulgi jako rocznej, przecież ona się należy za poszczególne miesiące danego roku - za miesiące do osiągnięcia pełnoletności (z tym miesiącem włącznie) ulga w wysokości 92,67zł/mc (dla pierwsze i drugie dziecko) się należy.+

EDIT
Dodam więcej - choć to nie dotyczy naszego pytania.
Gdy przekroczy dochód/przychód te 3089zł jako niepełnoletni, a później już jako pełnoletni nic nie zarobi (i spełni resztę warunków) to można ulgę za cały rok odliczyć. Dlatego gdy dziecko w roku uzyskania pełnoletności ma przekroczony limit trzeba zbadać w jakim okresie zarobiło pieniądze by móc określić czy ulga się należy. Sam PIT to za mało.

Ostatnia edycja:
Labadek242 napisał:
Witam czy moge odliczyc ulge na dziecko 19 lat ktoro uczy sie i pracuje . zarobiło w 2019 r przychód 8660 zł który został zwolniony jako ulga dla mlodych ? Syn juz jest rozliczony .?
juhas56 napisał:
Nie możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej
- dochód zwolniony także liczy się do limitu ulgi...

Nie dochód - a przychód zwolniony dla <26 lat.

Cytat:
"do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkole, (…), jeżeli w roku podatkowym nie uzyskało dochodów podlegających opodatkowaniu (..) lub uzyskały przychody, [zwolnione dla<26lat] (…), w łącznej wysokości przekraczającej kwotę 3 089 zł,"

Dzień dobry,

Jestem studentką, w 2019 r. uzyskałam następujące dochody w Polsce:
• umowa zlecenie (styczeń-czerwiec)
- przychód: 4279,50
- kup: 855,90
- dochód: 3423,60
- pobrana zal. PIT: 616
• umowa zlecenie (październik-grudzień – złożone oświadczenie o zwolnienie z PIT dla młodych)
- przychód: 4836,30

• uzyskałam także dochody z Niemiec w wysokości 7950,01 zł (po odliczeniu diet i kup)

Przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją wychodzi mi inna kwota podatku do zwrotu niż obliczona w programie e-pity. Tzn. w programie wychodzi 259 zł, natomiast obliczona "ręcznie" wynosi 124 zł.

Czy ma ktoś pomysł skąd ta różnica? Jak powinno być poprawnie?
Przy obliczaniu stopy procentowej uwzględniłam także dochody (=przychodom) zwolnione z PIT - tutaj kolejne pytanie: czy powinnam dochód obliczyć jako przychód - 20% przychodu?

Pan_robotnik napisał:
Napisał/a Labadek242 Zobacz post
Witam czy moge odliczyc ulge na dziecko 19 lat ktoro uczy sie i pracuje

Przyjąłem, że dziecko cały rok było pełnoletnie....

Przychód/dochód - oczywiście masz rację.

Ulgę prorodzinną można rozliczać nawet za każdy dzień ::)).

Ma4 napisał:
Jak powinno być poprawnie?

Poprawna kwota = 259

podstawa obliczenia podatku = 3424,00
stopa procentowa = 10,44 %
Obliczony podatek =~357,00
nadpłata podatku = 259

Przychód zwolniony wpisujemy do poz. 61 - nie uwzględniamy
do obliczania stopy procentowej...

Dorostka napisał:
1. PITy 11 i ulga na internet - rozlicza się je na PIT-37, a ulgę na internet w PIT-O, który należy dołączyć do PIT-37. Ulgę na internet można odliczyć tylko, jeśli w danym roku odlicza się ją po raz pierwszy lub po raz pierwszy rozliczało się ją w roku ubiegłym. Ponieważ ulgę tę można rozliczyć tylko w dwóch następujących po sobie kolejno latach.

2. Rozliczenie biletów miesięcznych - bilety te można uwzględnić jako koszt uzyskania przychodu. Ich kwotę wykazuję się właśnie w kolumnie "koszty uzyskania przychodu" w np. PIT-37. Warto jednak sprawdzić, czy rozliczenie ustawowych kosztów nie będzie korzystniejsze (jest tak, jeśli koszty biletów były niższe niż ustawowe koszty).

3. przekazanie darowizny - tutaj to rodzina powinna się z tego rozliczyć lub powiadomić us, temat jest szerszy, ale nie ma to nic wspólnego z rocznym rozliczeniem podatku.

Pierwszy raz w życiu skorzystam z ulgi internetowej - to się sumuję przez cały rok czy wskazuję ile płaciłam miesięcznie?

W PIt - 37 tak? miesięcznie opłacałam 99 zł to się cały rok sumuję?

Rozumiem :) czyli tutaj nic nie robię

Lyte napisał:
Pierwszy raz w życiu skorzystam z ulgi internetowej - to się sumuję przez cały rok czy wskazuję ile płaciłam miesięcznie?

W PIt - 37 tak? miesięcznie opłacałam 99 zł to się cały rok sumuję?

Rozumiem :) czyli tutaj nic nie robię

99,00 zł miesięcznie (?) za sam Internet? Dosyć drogi.
W PIT-O wpisujesz sumę wydatków poniesionych w trakcie roku w jednej kwocie, nie więcej jak 760zł.

Dzień dobry :)
Czy mogę prosić o pomoc?

Jestem osobą fizyczną, pracuję na umowę o pracę i w tym roku byłam wykonawcą pierwszej umowy o dzieło i nie bardzo wiem jak to (umowę o dzieło) rozliczyć w PIT-37. Logika mówi, że powinnam to wypełnić w pozycjach D1.1.3, czyli 'Działalność wykonywana osobiście', ale gdzieś w Internecie było napisane, że skoro to jest umowa pomiędzy dużą firmą (spółka z.o.o) a osobą fizyczną to może być też w 'inne źródła'.

Umowa o dzieło była na kwotę 1230zł brutto, bez praw autorskich, z 20% kosztami uzyskania przychodu (czyli 246zł kosztów uzyskania przychodu chyba).

Pytania:
a) czy przychód z umowy o dzieło pomiędzy firmą a osobą fizyczną powinien być w polach 50, 51 i 54 czy 64, 65 i 68?
b) co to jest zaliczka pobrana przez płatnika? I ile wynosi? Nic nie płaciłam, czy tamta firma powinna?
c) czy w związku z umową o dzieło powinnam wypełnić jeszcze jakieś pola w PIT-37?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia :)

Witajcie, moja córka ma 20 lat, pracuje i uczy się. Czy mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej jeżeli osiągnęła takie dochody? Załączam pit 11.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Pan_robotnik napisał:
99,00 zł miesięcznie (?) za sam Internet? Dosyć drogi.
W PIT-O wpisujesz sumę wydatków poniesionych w trakcie roku w jednej kwocie, nie więcej jak 760zł.

@Pan_robotnik Kwotę 99 zł miesięcznie wydaje na bilet imienny normalny

Natomiast internet opłacam w abonamencie z telefonem (abonament telefoniczny, internet mobilny domowy na jednej fakturze) razem 190 zł , choć zdarza się , że dostaje na skrzynkę emaliową faktury na inne kwoty :? miesięcznie (razem z mamą)

Powrót