PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To pisz precyzyjniej - co Wy robicie z tym zaoszczędzonym czasem pisząc tak niechlujnie?
99zł to masz mniej niż najniższe koszty ryczałtowe (kiedyś, a dziś to nawet wielokrotnie mniej - bo ryczałt wynosi 250zł [300zł podwyższony])
A wpisujesz albo albo - co korzystniejsze.

Więc tymi biletami za 99zł przy ustawowym ryczałcie 250zł sobie głowy nie zawracaj nawet.

Dzień dobry
mam pytanie w tym roku dostałem pit8c na którym jest zysk 12zł za 2019(nawet zapomniałem że mam jakieś akcje na koncie maklerskim) to jest mój jedyny dochód w zeszłym roku nie pracowałem tak się złożyło byłem zarejestrowany w pup. czy wystarczy że złoże pit 38 i zapłacę podatek czy muszę składać też pit 37? Dodam że w tym roku chciałbym starać się o stypendium socjalne dlatego będzie mi potrzebne zaświadczenie o dochodach z US.

Dzień dobry,

otrzymałem PIT40A z kwotami:
-przychód (dochód): 7 729,68
-zaliczka pobrana: 249
-składka zdrowotna 7,75%: 573,74
-nadpłata: 249

otrzymałem także PIT11, złożyłem oświadczenie o ulgę dla młodych, dochód: 2 800

w wakacje pracowałem w Niemczech, zarobiłem łącznie 12 661,60 zł

Proszę o podpowiedź, jak mam się rozliczyć? Widziałem, że nadpłata podatku z renty jest zwracana w marcu z ZUSu, czy to oznacza, że będę musiał zapłacić podatek?

Z rozliczenia jest dopłata....

Proszę podać dokładnie wszystkie poz. /inaczej nie podam dokładnej dopłaty/.

PIT-40/A
poz. 38 = ....
poz. 43= ....
poz. 50= ....

w ten sam sposób dane z innych PIT.

w wakacje pracowałem w Niemczech - czy to jest kwota po odliczeniu diet i KUP...?

juhas56 napisał:
Proszę podać dokładnie wszystkie poz.
Dziękuję za odpowiedź.
Chciałbym dodać, że jestem studentem.

PIT-40/A
poz. 38 = 7729,68
poz. 43= 573,74
poz. 50= 0

PIT-11
poz. 86. i 88 = 2800

Wcześniej nie odliczyłem kup i diet. Po odliczeniu wychodzi 9322,58 zł.

Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG

Do zapłaty = 549,00 zł.

Dzień dobry,
Mam trzy pity 11. Jeden został rozliczony przez księgową, dwa pozostałe jeszcze nie. Wiem, że muszę złożyć korektę. Niestety nie mogę znaleźć przychodu za wczesniejszy rok, aby wysłać tę korektę online. Moje pytanie jest takie czy jeżeli wstrzymam się z wysłaniem korekty to te nierozliczone pity zostaną automatycznie zaakceptowane na stronie podatki gov.?

Podstawa obliczenia podatku i obliczony podatek

Witam.

Chciałem się upewnić ile wyniesie podatek przy podstawie 19 527 zł? Mój dochód to 22 934,36 zł.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Krzysztof

Monika.89 napisał:
Moje pytanie jest takie czy jeżeli wstrzymam się z wysłaniem korekty to te nierozliczone pity zostaną automatycznie zaakceptowane na stronie podatki gov.?

Nie. Jak złożyłaś już swój PIT - to ten na e-PITy już nie obowiązuje (znika z systemu)

RE: Podstawa obliczenia podatku i obliczony podatek

christopher7 napisał:
Witam.

Chciałem się upewnić ile wyniesie podatek przy podstawie 19 527 zł? Mój dochód to 22 934,36 zł.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Krzysztof

Na tak mądrze podstawione pytanie, odpowiedź może być tylko jedna:
1. Wg skali 17%: 3320 zł
2. Liniowy 19%: 3710 zł

Mam nadzieję, że pomogłem?

[Przepraszam moderatorów - może to już zmęczenie tymi pitami - ale nie mogłem się powstrzymać... choć odpowiedź jest prawdziwa na (tak) zadane pytanie ;)]

Witam,

Odnośnie pit-0 na dziecko mam pytanie.

Zawsze wspólnie rozliczałem się z żoną ale rok temu niestety mieliśmy wspólnie za duży dochód aby dostać kasę na dziecko (mamy 1-no).
Mój roczny dochód przekracza kwotę max. do której mogę dostać zwrot, natomiast żony już nie, czy jeśli rozliczymy się osobno jest opcja, że żona dostanie ten zwrot 1112 zł?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Limit 112 000z dotyczy małżonków będących w małżeństwie cały rok podatkowy.
I tyle...
… małżonków. Nie ma niż wspólnego z osobnym czy wspólnym rozliczeniem - tylko czy byliście cały rok małżonkami. Bo czy osobno czy razem i tak sumujecie swoje dochody do limitu ulgi.

PS. Ten załącznik to nie PIT-zero - a PIT-O ;-)

Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc w poniższych sprawach:

1. Mam PIT-40A (emerytura) i PIT-8C ( zbycie niebędących papierami wartościowymi udziałów). Czy w tej sytuacji składam dwa osobne zeznania -
PIT-37 dla emerytury (wychodzi na 0)
i PIT-38 dla udziałów (podatek ze stawką 19% od dochodu)?

2. Za ile miesięcy można odliczyć ulgę na dziecko, jeżeli skończyło studia inżynierskie 2019 roku (:!:egzamin dyplomowy w dniu 1 lutego:!:). nie osiągnęło w 2019 żadnych dochodów, a w maju wzięło ślub ;)
Czy ulga przysługuje za 2 miesiące, czy luty już się nie wlicza?

3. i ostatnie to dochody z zagranicy - Niemcy i Szwecja. W Polsce dochodów brak. Z tego co się orientuję nie trzeba w tej sytuacji rozliczać się w Polsce, ale czy można złożyć PIT-36 zerowy? Czy w załącznikach ZG wypełnia się tylko dochód w części C.1 w kolumnie c i w takiej formie wysyła się do US?

Będę wdzięczna za każdą pomoc!

Pozdrawiam

Ad.
1. 2xtak
2. za okres do kiedy miał status studenta, jeśli 1 lutego miał = także
3. Określenie PIT zerowy to bardzo obiegowe określenie, nie mające się w żaden sposób do rzeczywistości.
Wpisujemy tam przecież w ZG i PIT-36 kwoty dochodów.....

Nie ma obowiązku rozliczania jeśli nie ma dochodów opodatkowanych w PL wg skali,
jednak można.
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG 2x - jedno dla DE drugie dla Szwecji.

W każdym ZG wypełniamy
poz. 6 - nazwa kraju
poz. 8 oraz w PIT-36 poz.222 do wyliczenia stopy procentowej - rozliczenie będzie na 0,00 /dlatego mówią pit zerowy/.

Witam, Mam 2 pity 11 za 2019 (oba za um. o pracę pełny etat). W jednej firmie przepracowałem rok czasu. Oraz z drugiej firmy, gdzie dostałem tylko 1 wypłatę w styczniu 2019r,jeszcze za pracę pod koniec grudnia 2018. Przy picie z 2ej firmy koszty uzysk. przychodów = 0,00zł. W obu przypadkach miejsce zamieszkania te same, gdzie m. pracy.

W e-pity 2019, po pobraniu z MF wypełnionych pitów, w części D pole 28, widzę że z automatu wybrana była opcja: 1. z jednego stosunku pracy (jak na załączonym ekranie). Jednak wiem, że tam mogą być pomyłki i trzeba robić ewentualne korekty, i konkretnie to mi nie pasuje.
Jaką opcję powinienem wybrać?
Czy wartości z obu pitów 11 powinienem zsumować z tych samych pół i wprowadzić do formularza Pit37?
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy rozliczaniu dwóch pitów 11

Rozliczenie zagranicznej dywidendy w PIT36

Witam,
Otrzymałem dywidendę z Francji w wysokości 77 EUR (327,88zł), którą chcę wykazać w PIT36.

Wiem, że od podatku w PL mogę odliczyć to co pobrano we Francji.
Czy możecie podać wszystkie pola które muszę wypełnić na tym formularzu oraz gdzie wpisać poniższe wartości?

Kwota brutto: 327,88 zł
Podatek w Polsce 19% = 62,3zł
Podatek pobrany we Francji 12,8% = 41,97zł
Różnica PL-FR: 20,33 zł

Kwoty na pln przeliczyłem wg. kursu NBP z poprzedniego dnia roboczego (4,2582).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Znajoma poprosiła mnie o pomoc bo zapomniała rozliczyć podatek: ROZLICZENIE WSPÓLNE MAŁŻONKÓW
Podatnik:
PIT40:
Emerytura:
Dochód: 58645,56
Zaliczka: 5323
Kwota zdrowotne: 4545,05
Podstawa odliczenia podatków: 58646
Podatek należny: 5316
Różnica pomiędzy sumą pobranych zaliczek, a podatnikiem Należnym NADPŁATA 7

Małżonka:
PIT-11
Przychód: 64421,85
Koszty: 1640
Dochód: 62781,85
Zaliczka: 5082,00
Społeczne: 8115,42
Zdrowotne: 4066,38

Małżonka dodatkowo posiada stopień niepełnosprawności od 1 czerwca i chciałby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej na paliwo (samochód) oraz leki 444,38. Dodatkowo posiadają dziecko, które uczy się (posiadają jeszcze starsze, ale one juz pracuje), ale chyba im dochód przekroczy?

Mi wyszło:
DO ZWROTU: 466
1% - 99,30

Dobrze?

Ostatnia edycja:
Pan_robotnik napisał:
To pisz precyzyjniej - co Wy robicie z tym zaoszczędzonym czasem pisząc tak niechlujnie?
99zł to masz mniej niż najniższe koszty ryczałtowe (kiedyś, a dziś to nawet wielokrotnie mniej - bo ryczałt wynosi 250zł [300zł podwyższony])
A wpisujesz albo albo - co korzystniejsze.

Więc tymi biletami za 99zł przy ustawowym ryczałcie 250zł sobie głowy nie zawracaj nawet.

@Pan_robotnik To nie jest zaoszczędzony czas tylko nie wyszła mi odpowiedź, którą chciałam odpowiedzieć pod zacytowanym zdaniem i wyszło niezrozumiała wypowiedź.
A więc... Proszę mi podpowiedzieć który arkusz/wniosek i nr pola w którym podaje roczny koszt opłacenia biletu oraz w jakim miejscu się podaję koszta za internet

Prosiłabym o podpowiedź na jakim wniosku mogę podać koszta/wydatek poniesiony na leki dla osoby niepełnosprawnej z która mieszkam

Dochody z praktyki małoletniego syna. Nie ma możliwości zalogowania się poprzez e-pit. Czy w takim przypadku muszę złożyć pit w formie papierowej w imieniu syna? Jeśli tak to proszę o pomoc w uzupełnieniu;
Dane z PIT_11
Ze stosunku pracy:
Przychód 1332,32
KUP 778,75
Dochód 533,57
Należności otrzymane przez podatnika do ukończenia 26 roku życia:
Przychód 1364,99
Kup 972,50
Dochód 392,49
Rozumiem że kwotę 1364,99 wpisuję w Części C pozycja 36 w Pit-37, natomiast nie wiem co zrobić z KUP. Czy te kwoty zsumować? Wtedy wychodzi mi strata. Czy ująć tylko te ze stosunku pracy?

Powrót