Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
GreenPapaya napisał:
Nie zadawajcie takich pytań w nadziei, że ktoś Wam pozytywnie odpowie. Sprawa jest prosta - ostatnim rokiem do podjęcia drugiego kierunku studiów był rok akademicki 2011/2012. I tym razem nie ma mowy o jakiejś zmianie, czy niejasnych interpretacjach umowy.
Pociesze Was jednak[/U][/U] :-) UAM jest jedyną uczelnią, gdzie także w tym roku można jeszcze podjąć studia na drugim kierunku bezpłatnie. Możecie tam zadzwonić. Ta informacja jest w uchwale senatu (Dla Kandydata-> Opłaty) i jest pewna. Dopiero od roku akademickiego 2013/2014, który się zbliża będą naliczać kierunku, jako pierwszy drugi itd. W tym roku ich nie interesuje jeszcze jakie kto ma tytuły i ile kierunków ukończył.

Od razu wyprowadzę Was z błędu, jeśli myślicie, że coś podobnego jest lub będzie przyjęte na innych uczelnia. Otóż nie. Każda uczelnia jest autonomiczna i tylko UAM na swoją odpowiedzialność przyjął taką uchwałę.

To nie odpowiada na moje pytanie.
Mianowicie, jak wygląda sytuacja gdy ktoś podejmie studia a po 2-3 miesiącach stwierdzi, że to nie dla niego i zrezygnuje przed pierwszą sesją.
Z tego co mi wiadomo- nie podszedł do sesji, nie zużył ECTS które są konsumowane gdy się "zaliczy" dany przedmiot.

Inna sprawa- dla osób które dopiero po sesji stwierdzają, że dany kierunek jest nie dla nich- miało być nadmiarowe 30PKT ECTS które pozwalałyby zrezygnować z kierunku pierwotnego i podjąć inny bez żadnych opłat.

Wydaje mi się, że siejecie panikę, bo znam osoby ktore od 2012/2013 podejmowały studia, rezygnowały przed sesją zimową i podejmowały kolejne na sesji letniej z których również rezygnowały przed sesją, a teraz znowu podjęły studia, jako że na żadnym z poprzednich kierunkow nie zużyły ECTS nikt im żadnych opłat nie naliczył

Nie będziesz musiał płacić - bo zacząłeś studia, ale nie uzyskałeś dyplomu więc one się nie liczą wcale.

No i tutaj kolejna nieścisłość.
Otóż jak ktoś rezygnuje po okresie większym niż semestr ze studiów- po roku, dwóch, to "zjadł" więcej ECTS, niż nadmiarowe 30 i za nie będzie musiał w nowej uczelni wnieść opłatę.
Przynajmniej tak mi się wydaje.

aukcjusz napisał:
podejmie studia a po 2-3 miesiącach stwierdzi, że to nie dla niego i zrezygnuje przed pierwszą sesją
Może zacząć od przeczytania umowy z uczelnią. Bo ustawę już chyba czytałeś?

Mirr napisał:
Może zacząć od przeczytania umowy z uczelnią. Bo ustawę już chyba czytałeś?

Po rezygnacji ze studiów nie otrzymałam żadnego wezwania do zapłaty.
W ustawie pisze, że darmowe jest co najmniej 180 ECTS na 1 stopniu i co najmniej 90 na studiach 2 stopnia.
Problem opisałam najdokładniej jak się dało- inaczej już nie mogę.

student92_92 napisał:
Witam potrzebuję dość szybkiej pomocy, opisze mój przypadek:

- w roku akademickim 2011/12 rozpocząłem licencjat z administracji i mam zamiar na licencjacie poprzestać
- w tym roku 2013/14 podejmuje studia jednolite 5-letnie magisterskie z prawa

Moje pytanie brzmi: będę musiał płacić 5 lat? Czy 3 za zużyte ects z licencjatu na adminie? Bo panie w dziekanacie same nie do końca ogarniają.

Prosze o pomoc.
To potwierdziłby ktoś jak jest z moim przypadkiem?

Wydaje mi się, że niestety będziesz musiał płacić 5 lat, dlatego że te drugie studia 5-letnie nie będą studiami uzupełniającymi Twój pierwszy kierunek,tylko zaczętymi całkiem od nowa.

Wiem, że należy Ci się jeszcze bezpłatnie skorzystać z możliwość podjęcia studiów magisterskich, ale tylko na samych studiach magisterskich (2 letnich). Zaś Ty chcesz rozpocząć całkiem nowy kierunek, nie będzie od uzupełnieniem Twojego pierwszego kierunku.
Wiec te dwa lata studiów magisterskich uzupełniających, które Ci się należą, liczyliby Ci z prawa (jako kontynuacja studiów licencjackich na prawie), a nie administracji. Ale to byłby już Twój drugi kierunek.

Tak się mnie wydaje, ale nie trać nadziei. Chyba nie obejdzie się bez kontaktu z szanownym Ministerstwem ;/

Ostatnia edycja:
Witam,
studia licencjackie zacząłem w 2009 roku, teraz się obroniłem na licencjata( lipiec 2013), i teraz taka sprawa chciałbym kontynuować magisterkę dalej na tej samej uczelni a ponadto od tego roku zapisać się an studia kolejne licencjackie 3 letnie. Czy według tej nowej ustawy za te 2 będę płacił czy nie?

Bardzo proszę o pomoc!

Witam serdecznie. Znalazłem w temacie sytuacje podobne do mojej ale trudno o jednoznaczną ocenę. Podaję więc swój przypadek.

W 2009 roku zacząłem studia inżynierskie, które skończyłem w lutym 2013. Zaraz po uzyskaniu tytułu inżyniera, rozpocząłem (luty/marzec 2013) studia magisterskie na tej samej uczelni i na tym samym kierunku. Chcę jednak zrezygnować z obecnego SUM i rozpocząć SUM na innej uczelni i innym kierunku. Dodam, że obecnie mam zaliczone kilka przedmiotów (robiłem ta na wypadek gdybym nigdzie się nie dostał w najbliższej rekrutacji), z obecnej magisterki jeszcze nie zrezygnowałem.

W związku z tym:
- czy ten obecny SUM na którym jestem jest już "liczony" i wykorzystuję ECTSy?
- jeśli zrezygnuję z obecnego SUM we wrześniu, a przy tym zacznę SUM na innym kierunku i na innej uczelni w październiku, to będę musial płacić za te nowe studia?

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysl jak w takim przypadku to funkcjonuje? Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że jak rezygnujesz z danego kierunku to nie liczone są wykorzystane punkty ECTS. Nie widzę innej możliwości.
Jak zrezygnujesz z jednych SUM na rzecz innych to nie płacisz jakby za te drugie SUM (bo pierwsze z których zrezygnujesz w Twoim przypadku się nie liczą), więc będą traktowane jak pierwsze.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie. Złożyłam dokumenty na studia II stopnia stacjonarne na uczelni A. Dostałam się i dokonałam wpisu (złożyłam oświadczenie studenta o spełnieniu warunków do podjęcia i kontynuowania... w pkt 1). Jednocześnie biorę udział w rekrutacji na uczelni B. Jeśli dostanę się na uczelnie B to czy będę mogła zrezygnować że studiów na uczelni A oraz czy będę mogła studiować za darmo na uczelni B (ponownie złożyć oświadczenie studenta o spełnieniu warunków do podjęcia i kontynuowania... w pkt 1)?

Mam pewien "problem".
Otóż zrezygnowałam ze studiów na uczelni X, jeszcze przed pierwszą sesją na I roku. Po prostu przestałam chodzić. Aktualnie dostałam się na wymarzone studia stacjonarne na uczelni Y, zaniosłam papiery itp.
Martwi mnie jedynie, ze nie dostałam listu od dziekana z uczelni X, że nie zostałam wykreślona automatycznie. Udałam się dziś na uczelnie X i powiedziano mi, że wykreślenie nastąpi we wrześniu.
Czy nie będzie problemu na uczelnie Y, ze jeszcze nie zostałam wykreslona z uczelni X, tzn że jeszcze prawnie jestem studentką I roku studiów stacjonarnych na uczelni Y?

Zaraz...
żeby być rok na uczelni, trzeba zaliczyć MINIMUM 30ECTS, tyle ile należy "zużyć" w pierwszym semestrze, aby się zapisać na drugi i tak jest w większości uczelni.
Jeśli zużyłaś więcej niz 30pkt, to za każdy nadmiarowy potrzeba zapłacić od 50zł do 100zł.
Dlatego też aby zrezygnować z nauki- należało zrobić tak jak ja- przed pierwszą sesją napisać podanie o rezygnacje, zwrócić legitymacje i indeks, iść do biblioteki po pieczątki- jak mieszkasz daleko czasem panie w dziekanacie idą na rękę i nie potrzeba wszystkich pieczęci na obiegówce.
Logiczne wtedy że- nie przystąpiłaś do sesji, nie zaliczyłaś nic i nie zużyłaś żadnego ECTS.
Ciekawi mnie naprawde jak te uczelnie będą zdzierać kase ze studentów bez żadnego źródła dochodu.

Nie zaliczyłam żadnego przedmiotu, więc chyba nie zużyłam wcale.
Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?:(

Witam,

Po wejściu ustawy (w 2012/13) rozpoczęłam studia I st. czy jeżeli chcę podjąć od tego roku drugie studia na uczelni artystycznej to również są one płatne?

Inaczej - czy kierunki artystyczne (tj. Uniwersytety muzyczne) są traktowane tak samo jak pozostałe.

Witam, z tego co czytałam to jeśli rozpoczęłam studia w 2010roku (inż.) i kończę je w styczniu 2014r. to jeśli wybiorę się w tym roku na drugi kierunek (licencjat) to będzie on nieodpłatny. Mam rację? I czy studia 2stopnia -kontynuacja stopnia licencjata- będzie również nieodpłatna? Bo przeczytałam już naprawdę mnóstwo postów i mogłam po prostu gdzieś tą informację pominąć.

A co do postu 'proporcja' to wydaje mi się że wszystkie 'rodzaje' szkół wyższych są traktowane tak samo-obowiązują takie samie zasady odpłatności za drugi kierunek

Ostatnia edycja:
proporcja napisał:
Witam,

Po wejściu ustawy (w 2012/13) rozpoczęłam studia I st. czy jeżeli chcę podjąć od tego roku drugie studia na uczelni artystycznej to również są one płatne?

Inaczej - czy kierunki artystyczne (tj. Uniwersytety muzyczne) są traktowane tak samo jak pozostałe.

Tak, są traktowane tak samo jak pozostałe i co więcej - bardzo się cenią. Studiowanie na drugim kierunku muzycznym kosztuje sporo (np. na mojej akademii za instrumentalistykę jest to blisko 20.000 zł za semestr).
Wyjątkiem są kierunki dyrygentura oraz kompozycja i teoria muzyki, które zgodnie z rozporządzeniem ministra kultury są bezpłatne.

witam a jak to wyglada gdy zaczalem 1 kierunek w 2007 i po roku zrezygnowalem .Potem drugi kierunek 2008 dwa lata i zostalem skreslony.To jakbym chcial teraz zaczac nowy kierunek bym musial placic?

post nr 238. Dla leniwych wklejam raz jeszcze:

Może to komuś pomoże. Dostałem w końcu odpowiedź mailową z ministerstwa.

Pytanie brzmiało:

"Jestem studentem WAT od 2007 roku. Dwa lata temu ukończyłem studia inżynierskie, poczym podjalem nauke na studiach magisterskich (2010). Zamierzam obronic 'magistra' we wrześniu 2013 roku. Czy w związku z podjęciem studiów odpowiednio sześć i trzy lata temu obowiązuje mnie nowa ustawa ? Czy moge wziac udzial w rekrutacji na bezplatne studia licencjackie lub magisterskie ?"

Odpowiedź:

Szanowny Panie,

w opisanej sytuacji, studia stacjonarne w uczelni publicznej, które zamierza Pan podjąć, będą Pana bezpłatnym kierunkiem studiów.

Z poważaniem

p. xxxx

Ekspert
Samodzielne stanowisko do spraw skarg, wniosków
i postępowań wyjaśniających

Departament Organizacji Szkolnictwa Wyższego, Kontroli i Nadzoru

Powrót