Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
student89 napisał:
jestem w takiej samej sytuacji jak syriusz89
od 2008.10 inżynierskie
od 2012.02 kontynuacja magisterskie (planowana obrona październik-listopad 2013)

dostałam się we wrześniu tego roku na studia licencjackie. to w końcu będzie mój pierwszy czy drugi kierunek? który punkt oświadczenie wg Was powinnam wypełnić? bo na mojej nowej uczelni nikt nic nie wie, dodam że na starej w biurze spraw studenta twierdzą, że to byłby pierwszy kierunek na który dostałam ECTS.

rozumiem, że jeśli to jednak mój drugi kierunek to muszę być w 10% najlepszych studentów, ale co jeśli A) przerwę te studia w połowie pierwszego semestru B) przerwę te studia po zaliczeniu pierwszego semestru - będę musiała za coś płacić?

w ogóle to co w końcu z tym fragmentem listu pani Minister " Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat. "
bo odkąd pojawił się ten list to myślałam, że sytuacja takich osób jak ja jest jasna, ale czytając Wasze ostatnie posty zaczynam mieć wątpliwości

Jeśli jesteś w takiej samej sytuacji jak ja i podpisujesz oświadczenie przed obroną, to wypełniasz pierwszy punkt oświadczenia. Nie wiem tylko, czy po obronie nie będzie trzeba wypełniać oświadczenia na nowo. Nie mówię, że będzie trzeba, tylko, że tego nie wiem.

No i jeśli się obronisz, a potem przerwiesz studia i rozpoczniesz następne, to to już będzie drugi kierunek (wtedy czwarty punkt oświadczenia).
A jeśli się nie obronisz, przerwiesz studia i rozpoczniesz następne, to wtedy wciąż pierwszy kierunek (i drugi punkt oświadczenia).

Bardzo Was proszę o rzucenie okiem na mój przypadek (poprzednia strona) i ocenę sytuacji - jest to dla mnie szalenie ważne, ponieważ jeśli okaże się, że będę musiał odkręcić moje przenosiny, to chciałbym to zrobić na tyle wcześnie, by nie być jeszcze skreślonym z listy studentów w Łodzi.

Witam, chciałbym rozważyć dwa przypadki:

1. W 2010/11 zacząłem studia licencjackie A, 2011/2012 zacząłem licencjackie B. 2013/2014 rozpoczynam magisterskie A (darmowe, jako kontynuacja). I teraz:
- czy za nowe licencjackie C będę płacił?
- czy będę płacił za magisterskie B?
w grę wchodzi jedno z dwóch.

2. w 2011/2012 zacząłem licencjackie A. Magisterskie A 2014/2015 będą darmowe, czy będę płacić, gdy później na drugim roku tych studiów podejmę nowe licencjackie B?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. :)

Podobny przykład jak u poprzednika, wraz z dodatkowymi pytaniami.

Rozpocząłem kierunek A - Ekonomię, I stopnia stacjonarnych w 2010/2011, ukończyłem kierunek A w lipcu 2013 roku.
Międzyczasie rozpoczęłem w 2012/2013 kierunek B - Materiałoznawstwo, I stopnia stacjonarnych, które nadal kontynuję.
Teraz rozpoczynam studia Finanse i Rachunkowość II stopnia stacjonarnych 2013/2014.
Czy kierunek Finanse i Rachunkowość II stopnia będzie dla mnie bezpłatny? Wątpliwość bierze się z faktu, iż nie wiem czy jest kontynuacja kierunku A czy też kierunek C.

Dodatkowo: czy w przypadku wzięcia "dziekanki" na kierunku B, uzyskaniu tytułu magistra na kierunku FiR, oraz wznowieniu kierunku B, semestry po uzyskaniu tytułu magistra będą już odpłatne?

Dziękuje za odpowiedź.

Który pkt oświadczenia powinnam wypełnić?
od 2006-2011 studiowałam dziennie, ukończyłam szkołę z tytułem mgr
w tym roku dostałam się na studia dzienne kolejne

na pewno pkt 1 powinnam wypełnić, a cz 4 też? Osoba przyjmująca moje dokumenty kazała mi go wypełnić, ale później usłyszałam że chyba nie do końca tak powinno być.

Proszę jeszcze o udzielenie informacji co się stanie, jeśli bym teraz rzuciła ten kierunek, tzn każdy kolejny będzie wtedy moim drugim kierunkiem płatnym w 100%? czy byłby bezpłatny - jest to dość delikatne pytnie

syriusz89 napisał:
Link nie, ponieważ jest to pismo skierowane do mnie przez system E-PUAP.
Nic mi nie wiadomo o tym, aby to było związane z nowelizacją i wątpię, aby tak było, ponieważ - jeśli jest to tylko projekt - to jeszcze nie wszedł w życie.

Jest ono z lipca tego roku. Moim zdaniem sytuację przytoczyłem bardzo dobrze, mega-dokładnie i mega-precyzyjnie, żeby uniknąć ewentualnych nieporozumień.
Możliwe, że urzędnik się pomylił w odpowiedzi na to pismo, bo artykuł, na który się powołuje moim zdaniem nie potwierdza jego tezy.
Jednakże co ja mogę, jeśli jest to oficjalne pismo z Ministerstwa? (przez system E-PUAP).

Jeśli założymy, że urzędnik odpowiedział poprawnie, to wówczas ma do rzeczy. Albowiem przesunięcie terminu obrony pozwala rozpocząć nowe studia przed uzyskaniem tytułu magistra, co - według odpowiadającego urzędnika - ma znaczenie kluczowe.

Zresztą już wcześniej też ktoś na tym forum uzyskał podobną odpowiedź...

I jak jesteś już po wypełnieniu tych oświadczeń ? Który punkt oświadczenia ostatecznie wypełniłeś w swoim oświadczeniu ? I wiadomo jak to będzie po obronie już u Ciebie ?

Hej!

W tym roku zaczęłam moje pierwsze studia licencjackie na uw, tylko po to, żeby dostać legitymacje i zaświadczenie o pobieraniu nauki. Będę poprawiać maturę, ponieważ na wymarzoną uczelnie zabrakło mi niewiele. Czy ktoś mógłby przybliżyć jak wygląda sprawa z punktami ects w momencie rezygnacji? Mam zamiar po prostu przestać uczęszczać na zajęcia za tydzień lub dwa i nawet nie podchodzić do jakichkolwiek egzaminów. Czy mogę mieć jakieś problemy z rekrutacją na studia dzienne, bezpłatne na innej uczelni z tytułu takiej, a nie innej postawy studenckiej ( i formy rezygnacji)?

Hej ;)
czy jeżeli rozpoczęłam drugi kierunek (płatny, stacjonarnie) i zostanę skreślona z listy studentów to też muszę wnieść opłatę za studia ??

kasablanka napisał:
Hej!

W tym roku zaczęłam moje pierwsze studia licencjackie na uw, tylko po to, żeby dostać legitymacje i zaświadczenie o pobieraniu nauki. Będę poprawiać maturę, ponieważ na wymarzoną uczelnie zabrakło mi niewiele. Czy ktoś mógłby przybliżyć jak wygląda sprawa z punktami ects w momencie rezygnacji? Mam zamiar po prostu przestać uczęszczać na zajęcia za tydzień lub dwa i nawet nie podchodzić do jakichkolwiek egzaminów. Czy mogę mieć jakieś problemy z rekrutacją na studia dzienne, bezpłatne na innej uczelni z tytułu takiej, a nie innej postawy studenckiej ( i formy rezygnacji)?

Nie będziesz mieć problemów, gdyż nie wykorzystasz żadnych pkt. nie podchodząc do egzaminów czy zaliczeń semestralnych

diabol napisał:
I jak jesteś już po wypełnieniu tych oświadczeń ? Który punkt oświadczenia ostatecznie wypełniłeś w swoim oświadczeniu ? I wiadomo jak to będzie po obronie już u Ciebie ?
Tak - wypełniłem pierwszy punkt oświadczenia :) Ale nie wiem, czy po obronie trzeba wypełniać je ponownie. Strzelałbym, że na 90% nie - ale 100% pewności nie mam.

kasablanka napisał:
Hej!

Jeśli nie zaliczysz żadnego przedmiotu, to po prostu wypełnisz na tej wymarzonej uczelni drugi punkt oświadczenia i wpiszesz, że zużyłaś 0 punktów ECTS. Efekt powinien być taki sam, jakby te nowe studia były Twoimi pierwszymi. Tylko upewnij się, że w momencie wypełniania oświadczenia nie będziesz już studentką tych studiów, które teraz zaczęłaś (swoją drogą poszłaś na UW - jedną z najlepszych uczelni w Polsce - bo nie dostałaś się na wymarzoną - dobre :D).
Co do ewentualnych problemów - chyba musiałoby komuś z obecnej uczelni zależeć na tym, abyś miała problemy i musiałby on znać kogoś z tej nowej uczelni.
(mówię tutaj oczywiście o problemach typu: "Ta studentka olała sobie MOJE zajęcia - rozumiesz to? Proszę, uprzykrz jej życie" :P)
Możesz też sama zrezygnować ze studiów, zamiast czekać aż Cię skreślą, ale być może wtedy będziesz musiała oddać legitymację.

Ostatnia edycja:
Hej, mam spory problem ze znalezieniem interesujących mnie informacji, mam nadzieję, że tu znajdę pomoc.
Obecnie jestem na drugim roku dziennych studiów licencjackich, rozpoczętych w roku akademickim 2012/2013. Są to moje pierwsze studia.
Odkryłam jednak ostatnio co najbardziej mnie kręci, mianowicie medycyna. Chcę zostać lekarzem. Zamierzam poprawić maturę, ale jednocześnie nie chcę rezygnować z obecnych studiów w razie, gdyby okazało się, że nie dostałam się na lekarski. Nie chcę zostać na lodzie.
Wiem, że już teraz zużyłam tyle punktów ECTS, że musiałabym wpłacić czesne za semestr medycyny. Jeśli zdam kolejną sesję - już za dwa semestry. Byłaby to kwota znacznie przekraczająca moje możliwości finansowe...
Czy istnieje jakiś sposób, by uniknąć opłaty? Wiem o "sposobie" znalezienia się w czołówce najlepszych studentów, ale to jednak lekarski i szanse są nikłe... Czy mogę zrobić coś poza tym? Czy jeśli na przykład zostałabym na obecnych studiach i zrobiła licencjat - czy wtedy mogę bezpłatnie rozpocząć nowy, jakikolwiek kierunek? Mam czystą pulę ECTSów czy punkty dalej się nabijają?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za odpowiedzi :D I syriuszu drogi jestem na uw, ale na kierunku, który kompletnie do niczego nie prowadzi. Na inne (lepsze) bym się po prostu nie dostała.

kasablanka napisał:
Czy mogę zrobić coś poza tym? Czy jeśli na przykład zostałabym na obecnych studiach i zrobiła licencjat - czy wtedy mogę bezpłatnie rozpocząć nowy, jakikolwiek kierunek?

Możesz kontynuować naukę na studiach II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia do studiów bezpłatnych). Studia jednolite magisterskie (pięcio i sześcioletnie) nie są w opinii Ministerstwa kontynuacją studiów I stopnia.

Malwina20 napisał:
Który pkt oświadczenia powinnam wypełnić?
od 2006-2011 studiowałam dziennie, ukończyłam szkołę z tytułem mgr
w tym roku dostałam się na studia dzienne kolejne

na pewno pkt 1 powinnam wypełnić, a cz 4 też? Osoba przyjmująca moje dokumenty kazała mi go wypełnić, ale później usłyszałam że chyba nie do końca tak powinno być.

Proszę jeszcze o udzielenie informacji co się stanie, jeśli bym teraz rzuciła ten kierunek, tzn każdy kolejny będzie wtedy moim drugim kierunkiem płatnym w 100%? czy byłby bezpłatny - jest to dość delikatne pytnie

bardzo proszę o odpowiedź na to pytanie

Malwina20 napisał:
bardzo proszę o odpowiedź na to pytanie
Punkt pierwszy oświadczenia.

Jeśli przerwiesz studia i będziesz chciała je wznowić to punku drugi oświadczenia.

p_a_g napisał:
Punkt pierwszy oświadczenia.

Jeśli przerwiesz studia i będziesz chciała je wznowić to punku drugi oświadczenia.
Malwina20 pytała o to, czy oprócz punktu pierwszego trzeba w jej sytuacji wypełnić też jakiś inny.

I tutaj pojawia się ogólnie ciekawe pytanie:

Czy zawsze wypełnić należy tylko jeden punkt oświadczenia, czy też może istnieją sytuacje, w których należy wypełnić dwa lub więcej punktów oświadczenia?

Witam!
Opiszę swoją sytuację

1 KIERUNEK
10.2009-06.2012- licencjat studia stacjonarne

2 KIERUNEK
10.2011-trwa (06.2014)- licencjat studia stacjonarne

KONTYNUACJA 1 KIERUNKU NA INNEJ SPECJALNOśCI
10.2012-trwa (06.2014)- magisterka studia niestacjonarne

Czy mam płacić za drugi kierunek?

syriusz89 napisał:
Czy zawsze wypełnić należy tylko jeden punkt oświadczenia, czy też może istnieją sytuacje, w których należy wypełnić dwa lub więcej punktów oświadczenia?

Zawsze jeden punkt. Jeśli studiujesz na kilku kierunkach to wypełniasz po jednym oświadczeniu dla każdego kierunku.

p_a_g napisał:
Zawsze jeden punkt. Jeśli studiujesz na kilku kierunkach to wypełniasz po jednym oświadczeniu dla każdego kierunku.
Dzięki za odpowiedź, bo pani u mnie w dziekanacie miała przez chwilę wątpliwości (myślała, że być może trzeba kilka punktów wypełnić). Oczywiście chodziło mi o liczbę wypełnianych punktów w pojedynczym oświadczeniu.

p_a_g napisał:
Możesz kontynuować naukę na studiach II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia do studiów bezpłatnych). Studia jednolite magisterskie (pięcio i sześcioletnie) nie są w opinii Ministerstwa kontynuacją studiów I stopnia.

Nie, chodzi mi o to, czy po zrobieniu jednego licencjatu mogę zacząć kolejne studia licencjackie bezpłatnie? Nie chodzi o kontynuację.
Załóżmy, że mam licencjat z ekonomii, a potem decyduję się pójść na muzykologię, również studia licencjackie. Czy za muzykologię płacę?

Powrót