Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kalina89 napisał:
W różnych źródłach różne rzeczy piszą. Przedstawiłam wcześniej link: http://usosownia.uw.edu.pl/sites/default/files/podreczniki/usosweb-studia-bezplatne.pdf -> tu jest co innego.
A niby w którym miejscu widzisz tam odniesienie do swojej lub mojej sytuacji?

kalina89 napisał:
Moją sytuację już znacie, bo opisywałam nie raz. Studia I st. 2008-2011, studia II st. 2011-2013. Czy kolejne płatne.
Pisałam w tej sprawie do Ministerstwa - odpisali mi, że płatne. W MINISTERSTWIE, czyżby więc podali mi złe informacje?
Niewykluczone. Odpowiedzi z ministerstwa wklejane w tym temacie mogłyby sugerować, że szeregowi urzędnicy nie czytają zbyt dokładnie zadawanych im pytań, lecz wklejają gotowe teksty...zresztą w poprzednim temacie (tym, w którym było ok. 100 stron) pokazany był przykład, w którym ministerstwo udziela różnych odpowiedzi na to samo pytanie.

kalina89 napisał:
W ustawie jest napisane, że od 2011 roku za drugi kierunek trzeba będzie płacić, chyba, że zostaną spełnione warunki stypendialne.
Ustawa nie zajmuje się kwestiami przejściowymi, czyli choćby tym, że studia rozpoczęte po wejściu ustawy w życie liczone są jako pierwszy kierunek.

No i komu powinnam wierzyć, Ministerstwu, ustawie i dziekanatowi, czy opinii pełnych nadziei na darmową naukę forumowiczów?
Ja to widzę inaczej: komu powinienem wierzyć? Szeregowemu urzędnikowi, który zamiast odnieść się do konkretnych wątpliwości, wkleja przygotowany wcześniej tekst (skąd zatem wiedzieć, czy w ogóle dokładnie przeczytał i zrozumiał pytanie), czy też może wiceministrowi MNiSW? Pani Kasi z dziekanatu, czy wiceministrowi MNiSW?

kambar napisał:
Dokładnie, to jest totalnie niesprawiedliwe! Zastanawiam się, czy i ewentualnie gdzie można szukać rozwiązania tego problemu... Jak sądzicie??
Pisałem parę postów wcześniej, w jaki sposób można by wykorzystać fakt, że MNiSW prowadzi obecnie rozmowy z przedstawicielami studentów.

Ostatnia edycja:
Syriusz, czy nie trzymasz się przypadkiem swojej wersji z nadziei na darmową naukę? Cztery posty wyżej jest post dziewczyny, która ma dokładnie taką samą sytuację jak ja i dostała odpowiedź, że jej drugi kierunek studiów będzie płatny. To już trzecia osoba. Czy urzędnicy rzeczywiście nagminnie wprowadzają studentów w błąd?

Tak. Zgodnie z interpretacją przepisów zamieszczoną nawet na stronie ministerstwa wprowadzają w błąd. Jest w zapisie ustawy taki mały kruczek. Tam jest napisane. Studenci przyjęci w roku akademickim 2011/2012, a nie na rok akademicki 2011/2012. W związku z tym jeśli decyzja została podjęta jeszcze w sierpniu lub wrześniu to została podjęta w roku akademickim 2010/2011 na rok akademicki 2011/2012 a nie w roku akademickim 2011/2012. Na stronie internetowej ministerstwa znajduje się dokładnie taka interpretacja stanowiska parlamentu studentów.
Ponadto już na samą logikę jeśli piszemy o pierwszym kierunku studiów to powinniśmy to interpretować jako pierwszy kierunek studiów licencjackich. Przecież w Polsce nie ma możliwości rozpocząć studiów od razu od II stopnia, więc idiotyzmem byłoby liczenie II stopnia jako I kierunku studiów.

Ostatnia edycja:
To zgłupiałam teraz. O tym, że dostałam się na magisterkę dowiedziałam się definitywnie przed 1 października 2011, czy to znaczy, że jakbym w tym roku w październiku chciała zacząć kolejne studia licencjackie, byłyby dla mnie zupełnie bezpłatne?
Czy ktoś również mógłby powiedzieć coś więcej na temat tych dyskusji z Ministerstwem? Kto je prowadzi, jakie problemy są poruszane, czy jest jakaś strona internetowa, która informuje na bieżąco o tym, co się dzieje?

Dyskusje prowadzi Parlament Studentów RP, a raczej prawnicy w imieniu Parlamentu. Ja też z nimi prowadzę rozmowy bo jestem pracownikiem jednej z polskich uczelni i zajmowałem się właśnie tym problemem. Interpretacja jest tu jasna. Jeśli na decyzji masz np. wrzesień 2011 to tak jak napisałaś dopiero kolejny kierunek będzie liczony jako pierwszy, a więc będzie bezpłatny. Ponieważ decyzja o przyjęciu została podjęta jeszcze roku 2010/2011. Bo w ustawie jest właśnie zapis "W ROKU AKADEMICKIM", a nie na "NA ROK AKADEMICKI". Do 30 września zawsze trwa poprzedni rok akademicki, a od 1 października zaczyna się nowy. Taką interpretację wysunęli prawnicy Parlamentu Studentów RP i ministerstwo się do niej przychyliło. I tak też postępujemy w naszej uczelni.

Martainn napisał:
Dyskusje prowadzi Parlament Studentów RP, a raczej prawnicy w imieniu Parlamentu. Ja też z nimi prowadzę rozmowy bo jestem pracownikiem jednej z polskich uczelni i zajmowałem się właśnie tym problemem. Interpretacja jest tu jasna. Jeśli na decyzji masz np. wrzesień 2011 to tak jak napisałaś dopiero kolejny kierunek będzie liczony jako pierwszy, a więc będzie bezpłatny. Ponieważ decyzja o przyjęciu została podjęta jeszcze roku 2010/2011. Bo w ustawie jest właśnie zapis "W ROKU AKADEMICKIM", a nie na "NA ROK AKADEMICKI". Do 30 września zawsze trwa poprzedni rok akademicki, a od 1 października zaczyna się nowy. Taką interpretację wysunęli prawnicy Parlamentu Studentów RP i ministerstwo się do niej przychyliło. I tak też postępujemy w naszej uczelni.

Gdzie znajdę w Internecie informację o tym, iż Ministerstwo przychyliło się do interpretacji wysuniętej przez prawników Parlamentu Studentów RP? Jakiś link, cokolwiek.

Gdybym w poniedziałek nic nie napisał to mi się przypomnij. Poszukam linka z interpretacją bo je rozsyłałem do różnych uczelni więc znajdę bez problemu.

Martainn napisał:
Bo w ustawie jest właśnie zapis "W ROKU AKADEMICKIM", a nie na "NA ROK AKADEMICKI". Do 30 września zawsze trwa poprzedni rok akademicki, a od 1 października zaczyna się nowy.

Mogłabym prosić o konkretny numer art. i pkt. Ustawy, gdzie mieści się wyżej wymieniony zapis. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć...

Należy zatem uznać, że student pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012.

Ten zapis tyczy się możliwości podjęcia kolejnego, bądź drugiego kierunku studiów, ale tylko i wyłącznie w odniesieniu do rekrutacji 2012/2013. A jeśli tak jak wcześniej pisała kalina89 - chciałaby wziąć udział w rekrutacji 2013/2014, to wydaje mi się, że niestety za drugi kierunek będzie musiała zapłacić. Gdyż decyzja dotycząca przyjęcia na kolejny / drugi kierunek studiów została podjęta, ale w tym przypadku do końca roku 2012/2013 (a nie jak widnieje w zapisie 2011/2012).

Czyli Samorząd zupełnie nic nie osiągnął, bo w roku 2012 i tak można było jeszcze podejmować studia bezpłatnie i kontynuować do samego końca. Zresztą, co to za ustawa? Teraz Ministerstwo informuje, że w zeszłym roku mieliśmy możliwość podjęcia kolejnych studiów? Na wiele się to teraz nie zda.
Już nic nie rozumiem :/

Należy zatem uznać, że student pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012.

kalina89, według tego zapisu jeśli jesteś studentem, który rozpoczął studia stacjonarne w roku akademickim 2011/2012 (nie mówimy tutaj o decyzji dotyczącej przyjęcia, tylko rozpoczęcia danego kierunku zapewne tj. 1.10.2011 r.) to przysługiwało Tobie prawo do możliwości podjęcia drugiego lub kolejnego kierunku bez wnoszenia opłat, ale w roku akademickim 2012/2013 (czyli rekrutacja 2012/2013). Jednakże decyzja o przyjęciu Ciebie na studia w tej rekrutacji 2012/2013, musiała nastąpić w roku poprzedzającym, czyli 2011/2012 (czyt. do 1.10.2012 r.). Głównie chodzi o to, że niektórzy studenci otrzymują informację o decyzji dotyczącej przyjęcia na dany kierunek po 1 października, np. na lekarskim, czy innych obleganych kierunkach, gdzie jest duża rotacja kandydatów. Wówczas taka osoba musiałaby płacić.
Jeśli natomiast mowa o obecnej rekrutacji w roku 2013/2014 za drugi kierunek będziesz musiała płacić. Reasumując: tak parlament studentów nie wywalczył w tej kwestii zmiany. I wydaje mi się, że Martainn wprowadza nas w błąd, dotyczący możliwości bezpłatnego podjęcia drugiego lub kolejnego kierunku.

No tak, wiem, że niektórzy studenci dostają decyzje po 1 października :P. I rzeczywiście, żadna nowość, bo tak już było wcześniej, w zeszłym roku sporo moich znajomych korzystało z bezpłatnego drugiego kierunku. Ja niestety nie mogłam, bo w moim mieście tego kierunku nie ma, nie mogłabym równocześnie chodzić na studia stacjonarne w Lublinie i Krakowie.
Pytanie jednak - jaki sens jest zamieszczania takiego ogłoszenia TERAZ na stronie Ministerstwa? Przecież to jest absolutnie śmieszne! Co studenci teraz mają zrobić, zbudować wehikuł czasu?
Swoją drogą naprawdę baaardzo to sprawiedliwe. Zaczynając licencjat w 2008 roku nawet nie przypuszczałam, że zechce im się wprowadzić odpłatność za drugi kierunek studiów. Ukończyłam licencjat przed wejściem w życie ustawy, dlatego chorym, głupim i strasznie niesprawiedliwym wydaje mi się fakt, że nie mogę kolejnego kierunku studiów licencjackich studiować bezpłatnie.

kalina89 napisał:
Pytanie jednak - jaki sens jest zamieszczania takiego ogłoszenia TERAZ na stronie Ministerstwa? Przecież to jest absolutnie śmieszne! Co studenci teraz mają zrobić, zbudować wehikuł czasu?
Ogłoszenie na stronie Ministerstwa jest z 09 lutego 2012 roku, więc na tamten czas było aktualne.

kalina89 napisał:
Swoją drogą naprawdę baaardzo to sprawiedliwe. Zaczynając licencjat w 2008 roku nawet nie przypuszczałam, że zechce im się wprowadzić odpłatność za drugi kierunek studiów. Ukończyłam licencjat przed wejściem w życie ustawy, dlatego chorym, głupim i strasznie niesprawiedliwym wydaje mi się fakt, że nie mogę kolejnego kierunku studiów licencjackich studiować bezpłatnie.
Ta część Twojej wypowiedzi zmienia trochę postać rzeczy, gdyż myślałam, że jesteś w trakcie studiów i zaczęłaś je w roku 2011/2012. Z tego co dotychczas słyszałam to zasada: prawo nie działa wstecz, więc nie obejmuje tych osób, które rozpoczęły studia przed rokiem akademickim 2011/2012. Jednakże nie jestem do końca pewna, czy jest to prawdą. Ogólnie jest straszny bałagan z tą całą nowelizacją Ustawy.

No właśnie dostałam od Ministerstwa odpowiedź, że nie mogę już studiować bezpłatnie i w takiej samej sytuacji jest przynajmniej 3 osoby z tego forum, które również niedawno przedstawiły odpowiedzi od Ministerstwa, wszystkie odmowne :/

Mam pytanie , gdyż nie znajduję jasnej odpowiedzi na moją konkretną sytuację , czy jeśli zacząłem 2 kierunki studiów stacjonarnych jednolitych magisterskich w roku akademickim 2012/2013 i decyzje o przyjęciu mnie na te studia zostały podjęte przed 1 pazdziernika , to czy w świetle ustawy studia te będą kontynuowane przeze mnie bezpłatnie ?

Pozdrawiam

Ta część Twojej wypowiedzi zmienia trochę postać rzeczy, gdyż myślałam, że jesteś w trakcie studiów i zaczęłaś je w roku 2011/2012.
I ja od początku o tym pisałem. Mym zdaniem koleżance nadal przysługuje bezpłatny drugi kierunek studiów. Co więcej, mym zdaniem będzie to dopiero pierwszy kierunek w myśl tej interpretacji. Odpowiedź z ministerstwa moim zdaniem jest błędna. Ale to mnie wcale nie dziwi, bo ja muszę się z nimi często kontaktować i zależy do kogo się dodzwonię, bo dostaję różne odpowiedzi na te same pytania.

Ostatnia edycja:
Witam.
Obserwuje od dłuższego czasu toczącą się na forum dyskusje, dzisiaj postanowiłam napisać.
W październiku 2011 rozpoczęłam I rok studiów stacjonarnych I stopnia na uczelni państwowej. Decyzja o przyjęciu zapadła 23 września 2011 r.
Czy wobec tego również mam prawo do bezpłatnego drugiego kierunku (chciałabym rozpocząć studia jednolite magisterskie)?
Pisałam i dzwoniłam do ministerstwa, ale także otrzymałam sprzeczne odpowiedzi.

Martainn napisał:
Ponadto już na samą logikę jeśli piszemy o pierwszym kierunku studiów to powinniśmy to interpretować jako pierwszy kierunek studiów licencjackich. Przecież w Polsce nie ma możliwości rozpocząć studiów od razu od II stopnia, więc idiotyzmem byłoby liczenie II stopnia jako I kierunku studiów.

No właśnie, ale pomimo tego traktują to jako odrębne studia. Tak jak mi odpisali, mogę iść na II stopień bezpłatnie, ale już na kolejne studia II stopnia płatnie. Czyli nie traktują II stopnia jako kontynuacji, tylko jako nowy kierunek i jako mój pierwszy kierunek (czyli bezpłatny) w świetle nowelizacji. Kompletne pomieszanie z poplątaniem.

Witam,

myślę, że mam dość ciekawą sytuację i chciałbym poszukać odpowiedzi na parę pytań. Zaznaczam, że wysłałem w tej sprawie maila do Ministerstwa, ale póki co nie otrzymałem odpowiedzi.

Rozpocząłem studia stacjonarne pierwszego stopnia w roku akademickim 2011/2012. Z tego, co udało mi się przeczytać, ustawa obejmuje osoby, które podjęły studia 1 października 2011 roku i później. Teoretycznie zapis ten dotyczy mojej osoby, ale tu pojawia się problem. Mianowicie, na Uniwersytecie Wrocławskim rok akademicki 2011/2012 rozpoczął się wcześniej z powodu Euro 2012, a konkretnie 26 września. Immatrykulacja miała miejsce 30 września. Czy istnieje możliwość, że pozwoli to obejść ten element?

Powrót