Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Siemka,

Tak jak wiele innych osób mam pytanie dotyczące drugiego płatnego kierunku.
Kazus jest następujący:
w 2008 roku rozpocząłem studia prawnicze niestacjonarnie co oznacza, że płaciłem za ECTSy.
Po II roku przeniosłem się na studia stacjonarne i tak też uczelnię z tytułem mgr skończyłem.
Chciałbym teraz iść na inne studia magisterskie natomiast nie jestem pewny kwestii płatności.
Chciałbym teraz prosić o potwierdzenie albo zanegowanie mojej teorii w tej sprawie.

Wydaje mi się, że jeżeli dostanę potwierdzenie z wydziału prawa, że pierwsze dwa lata studiowałem na niestacjonarnych i płaciłem za punkty ECTS (łącznie 120 punktów) to takie oświadczenie umożliwi mi ukończenie studiów magisterskich dwuletnich bezpłatnie, jako że te 120 punktów mam jeszcze w zapasie. Czy to rozumowanie ma w ogóle ręce i nogi?

pozdrawiam

Ja również pogubiłam się w przepisach na dzień dzisiejszy ukończyłam studia licencjackie I st i chciałabym iśc na magisterskie II st dziennie, ale 2 lata temu zaczełam dziennie studia inzynierskie i teraz nie wiem czy idac na studia magisterskie gdybym chciala isc od pazdziernika bede musiala za nie placic?

Zapewne z tego, że decyzja o przyjęciu na studia została podjęta przed 1 października 2011. To jest data kluczowa. Wszystko co przed to kierunek 0 a wszystko co po to już kierunek 1. Artykuł jest trochę niejednoznaczny a mimo wszystko te przepisy już zostały na tyle wyjaśnione, że sprawa jest prosta.

witam, czy osoba, ktora podjela studia w roku akademickim 2011/2012 zainteresowana ew. przyjęciem na inne studia lepsze, perspektywiczne, prestiżowe itd. (gdyby się oczywiście dostała na nie) w roku akad. 2014/2015 po porzuceniu tych pierwszych (w roku 2011/2012) mogłaby za darmo bez żadnych opłat być na nowo studentem od roku (hipotetyczna sytuacja, ale dla mnie b. wazna) 2014/2015?

prosze o odpowiedz. dziekuje!

Mogłaby. A czy będą całkowicie bezpłatne to zależy od tego ile punktów ECTS wykorzystała.

Przecież z tego artykułu na gazecie prawnej jasno wynika, że niezależnie od ECTS jeśli poprzednie studia zacząłeś w 2011/2012 to za drugie nie zapłacisz...

Nie. Osoba która podjęła studia w 2011/2012 miała prawo podjąć bezpłatnie studia w roku 2012/2013. To był przepis przejściowy i już nie obowiązuje. Jeśli osoba podjęła w 2011/2012 to jeśli chce podjąć kolejny w 2013/2014 będzie już to drugi kierunek (jeśli pierwszy kontynuuje) lub nadal pierwszy ale pomniejszony o wykorzystaną liczbę punktów ECTS.

Wyżej napisałeś co innego:
"Zapewne z tego, że decyzja o przyjęciu na studia została podjęta przed 1 października 2011. To jest data kluczowa. Wszystko co przed to kierunek 0 a wszystko co po to już kierunek 1. Artykuł jest trochę niejednoznaczny a mimo wszystko te przepisy już zostały na tyle wyjaśnione, że sprawa jest prosta."

Bardzo, bardzo prosze o jednoznaczna odpowiedz na moje pytanie, zdaje sobie sprawe z tego, ze pewnie zadawane bylo niejednokrotnie ale naprawde prosze o pomoc.

Studia drugiego stopnia podjelam 1 pazdziernika w roku akademickim 2011/2012.
Ukonczylam programowo, w lipcu roku akademickiego 2012/2013.
Czy wobec tego teraz, bedac juz absolwentka, w roku akademickim 2013/2014 MOGE PODJAC BEZPLATNE STUDIA???

Martainn napisał:
Zapewne z tego, że decyzja o przyjęciu na studia została podjęta przed 1 października 2011.
Jeśli zacząłeś studia w semestrze letnim (luty 2012), to nadal jest to rok akademicki 2011/2012.

p_a_g napisał:
w roku akademickim 2012/13 rozpoczęła Pani studia stacjonarne na pierwszym kierunku w uczelni publicznej. W przyszłości może Pani skorzystać z jednorazowego uprawnienia do rozpoczęcia studiów stacjonarnych na drugim kierunku w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, jednak musi Pani po pierwszym roku osiągnąć odpowiednio wysokie wyniki w nauce (10% najlepszych studentów na kierunku).

Podłączę się pod podobny przypadek, bo przypuszczam, że odpowiedź będzie taka sama, jednakże wydaje mi się to trochę niezrozumiałe.

Sytuacja wygląda następująco:
- studia I stopnia inżynierskie od 2008/09 do 2011/2012
- studia II stopnia rozpoczęte w lutym roku akademickiego 2011/2012 do 2012/2013, kontynuowane na tym samym kierunku.
Chcę podjąć kolejne studia II stopnia w roku 2013/2014.
Mam rozumieć, że będą one płatne pod warunkiem, gdy nie zmieszczę się w 10% najlepszych studentów?

Artykuł z Gazety Prawnej nie wydaje mi się do końca jasny. Cytując:
"Wyjątkiem jest sytuacja, w której student podjął studia drugiego stopnia (magisterskie) w roku akademickim 2011/2012 r. – może wtedy studiować bezpłatnie na kolejnym kierunku, niezależnie od stopnia studiów." - czy chodzi o rozpoczęcie studiów przed 01.10.2011? Studia II stopnia rozpocząłem w lutym 2012, jednakże to nadal rok akademicki 2011/2012. Wobec tego nie będę płacił za studia?

Proszę o rozwianie moich wątpliwości :)

Jeśli zacząłeś studia w semestrze letnim (luty 2012), to nadal jest to rok akademicki 2011/2012.
Tak i w związku z tym jest to już pierwszy kierunek studiów w myśl ustawy. Kwestia podjęcia decyzji i tak miała znaczenie tylko w roku akademickim 2012/2013. W tym roku już w zasadzie nie ma bo przepis był przejściowy. Mym zdaniem artykuł w gazecie prawnej jest trochę mało precyzyjnie napisany akurat w tej kwestii.
Zasada jest prosta. W tym roku akademickim nie liczy się nic co przed 1 października 2011 i jest to kierunek 0, a wszystko co po 1 października jest to już kierunek pierwszy. Ten kto został przyjęty w 2011/2012 (decyzja przed 1 października) mógł w 2012/2013 podjąć studia bezpłatnie, natomiast w tym roku już nie ma takiej możliwości.

Ostatnia edycja:
Witam,
mam jedno pytanie - rozpocząłem kierunek A w roku 2012/2013, czyli decyzja przyjęcia przed 1 października 2012. Zamierzam ukończyć go na poziomie licencjackim, a potem rozpocząć kierunek B, który planuje zrobić na co najmniej poziomie magisterskim.
Czy dobrze rozumiem, że obowiązuje mnie już koszt za ten drugi kierunek?

W takim razie jeszcze jedno - czy punkty ECTS były naliczone za poprzedni rok? Bo zastanawiam się, czy nie przerwać tego kierunku w takim razie, bo ten kolejny jest droższy (akademia muzyczna).

Gdybyś przerwał w tej chwili to kolejny kierunek nadal będzie pierwszym, ale Twoja pula darmowych ECTS będzie pomniejszona o już zdobyte, a więc zapłacisz tylko za nadwyżkę ponad limit. Tej opłaty jednak już uniknąć się nie da. Oczywiście magisterka będzie darmowa.

PYTANIE INNE NIZ WSZYSTKIE!!!

Bardzo, bardzo prosze o jednoznaczna odpowiedz na moje pytanie.

Studia drugiego stopnia podjelam 1 pazdziernika w roku akademickim 2011/2012.
Ukonczylam programowo, w lipcu roku akademickiego 2012/2013.
Czy wobec tego teraz, bedac juz absolwentka, w roku akademickim 2013/2014 MOGE PODJAC BEZPLATNE STUDIA???

Martainn napisał:
Tak i w związku z tym jest to już pierwszy kierunek studiów w myśl ustawy. Kwestia podjęcia decyzji i tak miała znaczenie tylko w roku akademickim 2012/2013. W tym roku już w zasadzie nie ma bo przepis był przejściowy. Mym zdaniem artykuł w gazecie prawnej jest trochę mało precyzyjnie napisany akurat w tej kwestii.
Zasada jest prosta. W tym roku akademickim nie liczy się nic co przed 1 października 2011 i jest to kierunek 0, a wszystko co po 1 października jest to już kierunek pierwszy. Ten kto został przyjęty w 2011/2012 (decyzja przed 1 października) mógł w 2012/2013 podjąć studia bezpłatnie, natomiast w tym roku już nie ma takiej możliwości.
Najpierw piszesz, że w tym roku nie liczy się nic przed 1 października 2011, a później, że osoby przyjęte przed tą datą mogły podjąć studia bezpłatnie tylko w roku 2012/2013. Jak to w końcu jest?
W artykule GP jest również wspomniane, że studia II stopnia są kontynuacją studiów I stopnia, dlatego nie mogą być liczone jako inny kierunek. Dlaczego w przypadku, gdy studia rozpocząłem w 2008, a w lutym 2012 kontynuowałem naukę na tym samym kierunku, studia magisterskie miałyby być uznane jako pierwszy kierunek w myśl ustawy, jednocześnie uniemożliwiając mi bezpłatne studiowanie w przypadku, gdy nie będę jednym z 10% najlepszych studentów? Mowa oczywiście o drugich studiach magisterskich.

Najpierw piszesz, że w tym roku nie liczy się nic przed 1 października 2011, a później, że osoby przyjęte przed tą datą mogły podjąć studia bezpłatnie tylko w roku 2012/2013. Jak to w końcu jest?
No właśnie dokładnie tak to jest. Co w tym jest niezrozumiałego. Był przepis przejściowy i już go nie ma. Coś co było możliwe w roku poprzednim, w tym już nie jest możliwe. I tyle.
Dlaczego w przypadku, gdy studia rozpocząłem w 2008, a w lutym 2012 kontynuowałem naukę na tym samym kierunku, studia magisterskie miałyby być uznane jako pierwszy kierunek w myśl ustawy, jednocześnie uniemożliwiając mi bezpłatne studiowanie w przypadku, gdy nie będę jednym z 10% najlepszych studentów? Mowa oczywiście o drugich studiach magisterskich.
Mam gdzieś interpretację tego przepisu przez MNiSW. Spróbuję znaleźć ale nie obiecuję, że znajdę. Pamiętam tylko, że studia I stopnia, studia II stopnia, jak i studia jednolite magisterskie są traktowane jako studia odrębne. I stąd ta dość dziwna sytuacja.

Ostatnia edycja:
Powrót