Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
siodmymiesiac napisał:
PYTANIE INNE NIZ WSZYSTKIE!!!

Bardzo, bardzo prosze o jednoznaczna odpowiedz na moje pytanie.

Studia drugiego stopnia podjelam 1 pazdziernika w roku akademickim 2011/2012.
Ukonczylam programowo, w lipcu roku akademickiego 2012/2013.
Czy wobec tego teraz, bedac juz absolwentka, w roku akademickim 2013/2014 MOGE PODJAC BEZPLATNE STUDIA???

przyłączam się do pytania koleżanki

i chciałbym zapytać o drugą hipotetyczną sytuację
- ukończine studia I stopnia
- rozpoczete studia II stopnia na tym samym kierunku, praktycznie ukonczńczone lecz obrona się przedłuży i czy po złożeniu wniosku o przedłużenie czasu potrzebnego na złożenie pracy dyplomowej, można podjąc bezpłatnie studia I stopnia na innej uczelni ?

Oto, co znalazłem:

"Absolwent studiów II stopnia rozpoczętych w roku 2011/2012, w 2013/2014 podejmie studia na innym kierunku. Czy w rozumieniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, kierunek rozpoczęty w roku 2013/2014 będzie pierwszym kierunkiem, czy płatnym drugim kierunkiem, czy też bezpłatnym drugim kierunkiem, gdzie limit punktów ECTS zostanie pomniejszony o punkty wykorzystane na studiach rozpoczętych w 2011/2012? Czy studia magisterskie należy traktować, jako kontynuację studiów w rozumieniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym?

Odpowiedź MNiSW:
Dla absolwenta studiów drugiego stopnia, rozpoczętych w roku 2011/2012, kolejny kierunek studiów, podjęty w roku akademickim 2013/2014 będzie drugim, płatnym kierunkiem studiów, chyba, że student spełni kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów, o którym mowa w art. 181 ust. 1 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572, z późno zm.). Każdy student ma bowiem prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli
w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla nąjlepszych studentów.
W opinii Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego do kontynuacji studiów pierwszego stopnia na studiach drugiego stopnia, należy stosować regulację art. 170a ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. W związku z powyższym studia stacjonarne drugiego stopnia na jednym kierunku będą studiami bezpłatnymi, w przypadku studiów drugiego stopnia na drugim kierunku ewentualne zwolnienie z opłat będzie uzależnione od wyników w nauce."

Wobec tego, dlaczego wszędzie trąbią, że studia II st., jako kontynuacja I st. są liczone jako jeden kierunek?
A co z osobami, które były na studiach jednolitych magisterskich w latach 2008-2013? Wynikałoby z tego, że mogą w roku akademickim 2013/14 rozpocząć drugie studia magisterskie.

Dzień dobry !
Odkąd dowiedziałem się o opłatach za drugi kierunek studiów i punktach ECTS , wszystko stało się dla mnie niejasne.
Moim początkowym założeniem było udać się na stomatologię , niestety próg i ilość laureatów mi na to nie pozwoliła. Mam rentę i nie chce jej stracić. a żeby jej nie stracić muszę się uczyć.
Pomyślałem że pójdę na techniki dentystyczne ( na które się dostałem ), w czasie nauki na tym kierunku przygotuje się do poprawy matury i spróbuje ponownie dostać się na stomatologię.

Czy po jednym roku studiów na kierunku technik dentystycznych mogę zrezygnować z tego kierunku i bezpłatnie zacząć na nowym kierunku (stomatologię) ?

Możesz rozpocząć bezpłatnie, ale limit ECTS zostanie pomniejszony o zdobyte już punkty.
Czokoloko dokładnie o to chodziło. Na szkoleniu mówiono, że każdy stopień jest traktowany oddzielnie ponieważ jest na niego osobny limit. Osobny na I stopnień, na II stopień jak i na studia jednolite magisterskie.
Co do studiów magisterskich po jednolitych to tak właśnie wygląda. Ukończenie studiów jednolitych "kasuje" limitu dla magisterskich bo limit ten jest traktowany odrębnie.

Techniki dentystyczne są studiami tylko I stopnia a stomatologia jest studiami jednolitymi magisterskimi.
Czy punkty ECTS są wtedy traktowane odrębnie ?
Co się stanie jak przekroczę limit ECTS?

Ostatnia edycja:
Jeśli jest tak jak piszesz to studia z technik dentystycznych nie będa miały wpływu na studia ze stomatologii i będziesz mógł je zacząć i ukończyć bezpłatnie.

Przejrzałam wszystkie Wasze wpisy ale raczej pobieżnie. Czytając forum w czerwcu oraz na podstawie kilku rozmów w dziekanacie nabrałam pewności co do drugiego kierunku. Teraz mam wątpliwości. Moja sprawa wyglada tak: Rozpoczełam studia licencjackie zaoczne w 2008 roku i zakończyłam je w czerwcu 2011. Następnie od padziernika rozpoczełam studia mgr na innym kierunku- tym razem dzienne. Obecnie mam zamiar się bronić, myślę ze dopiero w październiku. Zapisalam sie na studia licencjackie dzienne i teraz główne pytanie czy bede musiala za nie płacić? Pytałam sie Pani z Działu Rekrutacji w czerwcu o moja sytuacje i stwierdzila, że nie bede musiala placić bo moj licencjat był zaoczny. Nabrałam wtedy pewności i wzięłam udział w rekrutacji. Kwestia co teraz rozumie się przez drugi kierunek? Myślę, że przez ten czas wiele się wyjaśniło. Czy jesli jeszcze sie nie obroniłam to bedzie mój drugi kierunek ;/ bardzo prosze Was o pomoc, ponieważ w takim wypadku będę musiala szybko z nich jednak zrezygnować ;/

Studia zaoczne nie podlegają pod te przepisy. Dotyczą one tylko dziennych.

Czyli w takim wypadku mogę rozpocząć te studia licencjackie dzienne, chociaż nie skonczyłam jeszcze mgr i nie będę musiała płacić? Byłam taka spokojna a teraz to masakra ;) kłębek nerwów

Głównie sugerowałam się też "Komunikatem w sprawie odpłatności za drugi kierunek studiów" z 5 lipca 2013. I tu cytuję : "Zwracam również uwagę, że studia rozpoczęte przed nowelizacją ustawy, czyli przed 1 października 2011 r. ,nie mają wpływu na odpłatność za studia stacjonarne w uczelniach publicznych.

Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat."

Ja rozpoczęłam studia mgr w roku 2011/2012 a do tego mam ten nieszczesny licencjat zaoczny i teraz nie wiem czy moge rozpocząc dziennie licencjat jak jeszcze się nie obroniłam?

Martainn napisał:
Czokoloko dokładnie o to chodziło. Na szkoleniu mówiono, że każdy stopień jest traktowany oddzielnie ponieważ jest na niego osobny limit. Osobny na I stopnień, na II stopień jak i na studia jednolite magisterskie.
Co do studiów magisterskich po jednolitych to tak właśnie wygląda. Ukończenie studiów jednolitych "kasuje" limitu dla magisterskich bo limit ten jest traktowany odrębnie.
Chyba nie "kasuje" limitu ;) Jednakże uważam, że to jest spore niedociągnięcie ze strony Ministerstwa umożliwiając niektórym studiowanie dwóch kierunków: jednolitych magisterskich i dwustopniowych, jednocześnie dyskryminując osoby, które chciałyby studiować dwa razy na studiach dwustopniowych.
Istnieje jakaś szansa, iż Ministerstwo zmieni stanowisko w tej kwestii, gdyż mam wrażenie, że wcześniej twierdzono, że studia II stopnia będą traktowane jako kontynuacja I stopnia? Nawet w artykule Gazety Prawnej jest tak napisane.
I jeszcze jedno, bo chcę się upewnić w pewnej kwestii, czy gdybym rozpoczął drugie studia II stopnia w poprzednim roku akademickim 2012/13, to czy byłyby one w mojej sytuacji bezpłatne?

Witam serdecznie.

Chcę się tylko upewnić, że dobrze rozumiem przepis:

studiowałem kierunek A I st. stacjonarnie 2008/09 - 2009/10 - 2010/11;
studiowałem kierunek A II st. stacjonarne 2011/12 - 2012/13;
studiowałem kierunek B I st. niestacjonarnie 2010/11 - 2011/12 - 2012/13.

Rozumiem, że bezpłatnie mogę podjąć studia II st. stacjonarne (kontynuacja kierunku B), a każde kolejne studia stacjonarne będą płatne?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam,

Moje pytanie jest następujące:
Jako, że zacząłem studnia licencjackie w roku 2010 i w tym roku je ukończyłem (robiąc przerwę przed pójściem na magisterkę, ewentualnej kontynuacji w latach późniejszych), chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość rozpoczęcia drugiego kierunku studiów licencjackich bezpłatnie? Pytałem w dziekanacie i powiedziano mi, że będę mógł podjąć drugi kierunek za darmo, jednak mam wątpliwości co do tego.

I pytanie kolejne, czy podczas gdy będę robił drugi kierunek, i chciał rozpocząć studia magisterskie, to czy będą one traktowane jak drugi kierunek, czy jak kontynuacje pierwszego kierunku?

Pozdrawiam.

Witam,

W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam studia licencjackie, które zakończę obroną we wrześniu lub październiku 2013. Po obronie chciałabym kontynuować studia na II stopniu (data ich rozpoczęcia zależy od terminu obrony; rok akademicki 2013/2014 jeśli obronię się we wrześniu lub rok akademicki 2014/2015 jeśli obronię się w październiku i nie zdążę z rekrutacją). Jednocześnie studiuję na drugim kierunku innej uczelni, który rozpoczęłam bezpłatnie w roku akademickim 2012/2013.

Czy oba kierunki będę mogła studiować bezpłatnie? Nawet w przypadku rozpoczęcia studiów magisterskich z rocznym opóźnieniem?

Dziękuję za pomoc

Witam,

Wiem, że na forum jest wiele informacji na temat rozpoczęcia II-ego płatnego kierunku studiów ale pomimo poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

W roku 2010/2011 rozpocząłem studia licencjackie na uczelni prywatnej. W lipcu obroniłem licencjat i od października rozpoczynam studia magisterskie dzienne na uczelni publicznej.
Planuję również rozpocząć studia licencjackie dzienne na II kierunku na uczelni publicznej.
Czy ten II kierunek będzie płatny?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam .
JC

Bardzo proszę o szybką możliwie odpowiedź

W 2009/2010 rozpoczęłam studia I stopnia inżynierskie na kierunku A na uczelni X, obroniłam się w 2013 roku i chcę pójść na studia II stopnia od 2013/2014 na ten sam kierunek, ale na innej uczelni. Dodatkowo chciałabym pójść na studia I stopnia, na inny kierunek "B" na jeszcze innej uczelni.

Czy będę musiała płacić za studia stacjonarne?

Mam bardzo pogmatwana sytuacje i szukam pomocy bo w dziekanacie nieumieja wytlumaczy tego- rozpoczelam studia A licencjat ktore na uczelni sa tylko dziennie a jak sie skoncza punkty placi sie 7 tysiecy za rok, czy jesli za rok poprawie mature i przeniose sie na studia B jednolite magisterskie to czy bede mogla na studiach B kozystarc z reszty punktow i nieplacic za 2,5 roku tych studiow i jednoczesnie studiowac A placac tak jakby skonczyly mi sie punkty?

witam.
w roku akademickim 2011/2012 rozpoczelam studia na kierunku A. w roku 2012/2013 korzystajac z mozliwosci darmowej nauki rozpoczelam na innej uczelni rownolegle kierunek B. czy jesli wezme urlop dziekanski na kierunku B i wracajac na niego po roku i rozpoczynajac magisterke na kierunku A bede musiala za nia zaplacic? z gory dziekuje za odpowiedz!

Powrót