Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
syriusz89 napisał:
Dzięki za odpowiedź, bo pani u mnie w dziekanacie miała przez chwilę wątpliwości (myślała, że być może trzeba kilka punktów wypełnić). Oczywiście chodziło mi o liczbę wypełnianych punktów w pojedynczym oświadczeniu.

dokładnie o to mi chodziło,

przy składaniu dokumentów, chciałam złożyć to oświadczenie tylko z wypełnionym pkt 1, niestety, ale osoba przyjmująca moje dokumenty stwierdziła że muszę również wypełnić pkt 4 i bez tego mi nie przyjmie papierów, a dodam że w trakcie rekrutacji, terminy składania dokumentów gonią i nie mogłam sobie pozwolić, a odroczenie tego w czasie, bo wtedy by mi przepadło całe tegoroczne studiowanie

Tak więc moje oświadczenie w dziekanacie odnośnie jednego kierunku, ma wypełnione 2 pkt, że studiuję 1 kierunek - pkt 1, i ze jestem mgr - czyli pkt 4 - to nic że tytuł ten zdobyłam jeszcze przed wejściem ustawy bo 14 lipca

Co w takiej sytuacji powinnam zrobić, co grozi w przypadku nie poprawienia tego dokumentu, bo rozumiem że jest ono nieważne, zwłaszcza że są dwa pkt na jednym oświadczeniu wypełnione.....dobrze myślę?
Do kiedy można poprawić go?

czokololo napisał:
Orientuje się ktoś, czy pojawiły się jakieś informacje w sprawie niezgodności ustawy z konstytucją? Podobno orzeczenie miało pojawić się przed rozpoczęciem roku akademickiego.

Płatny drugi kierunek jest niezgodny z konstytucją? Tak twierdzą posłowie PiS

DRUGI KIERUNEK STUDIÓW
Nic się nie dzieje...nananana....

http://www.trybunal.gov.pl/Sprawy/Wokanda/wokanda.htm

W tym miesiącu TK się tym nie zajmie.
Może w listopadzie? (wariant bardzo optymistyczny). Obserwujcie sygnaturę: K 35/11.

Dzięki za odpowiedź, jednakże ciężko mi zrozumieć, dlaczego tak długo czeka się na rozstrzygnięcie tej dość ważnej sprawy.

A co w przypadku, gdy rozpocznie się drugi kierunek (płatny po warunkiem, że nie będzie się jednym z 10% najlepszych studentów), a nie zaliczy się pierwszego semestru, albo zrezygnuje się w trakcie? Uczelnia wystawi rachunek tylko za zaliczone przedmioty, czy za cały semestr?
I jak to jest z tymi 10% najlepszych studentów? Brany jest pod uwagę cały kierunek, dany rok, dzienni z zaocznymi, I stopień razem z II stopniem?

czokololo napisał:
Dzięki za odpowiedź, jednakże ciężko mi zrozumieć, dlaczego tak długo czeka się na rozstrzygnięcie tej dość ważnej sprawy.
Pewne opóźnienie wynikło zapewne z tego, że w międzyczasie doszło do rozwiązania poprzedniego sejmu (koniec kadencji).

A co w przypadku, gdy rozpocznie się drugi kierunek (płatny po warunkiem, że nie będzie się jednym z 10% najlepszych studentów), a nie zaliczy się pierwszego semestru, albo zrezygnuje się w trakcie? Uczelnia wystawi rachunek tylko za zaliczone przedmioty, czy za cały semestr?
Jeśli nie zaliczysz semestru to zapłacisz za cały semestr.
Jeśli zrezygnujesz w trakcie to zapłacisz za tyle miesięcy ile studiowałeś.
Brany jest pod uwagę cały kierunek, dany rok, dzienni z zaocznymi, I stopień razem z II stopniem?
Ustawa mówi o kierunku. Uczelnie jednak robią to różnie. Na pewno rozdziela się stopnie. Część rozdziela też tryby i roczniki. W gruncie rzeczy takie coś jest korzystniejsze dla studentów, bo mogłoby się zdarzyć że całość zgarnąłby jeden rocznik. W zasadzie to nie ma to znaczenia, bo liczba studentów na koniec i tak będzie taka sama. My stosujemy rozdział na tryby i roczniki. W ogólnym rozrachunku jeśli na każdym roczniku wyznaczymy do 10% to ogólna liczba studentów też będzie wyższaa niż 10%.

Ostatnia edycja:
Hej,
studia stacjonarne licencjackie I stopnia kierunku A rozpoczęłam w roku 2011/2012 i skończę je w roku 2013/2014. Od roku 2014/2015 chciałbym rozpocząć nowy kierunek B studiów także I stopnia, co się wiąże z tym, że nie będę kontynuować nauki na kierunku A. Pytanie brzmi, czy jeżeli rozpocznę kierunek B to czy przyznane mi punkty ECTS przez państwo na studia magisterskie A mogę wykorzystać przez pierwsze dwa lata studiowania kierunku B? Czy będę musiała od razu płacić?

Limit jest przydzielany osobno na każdy stopień i tryb studiów. Nie można więc wykorzystać.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Martainn napisał:
Jeśli nie zaliczysz semestru to zapłacisz za cały semestr.
Jeśli zrezygnujesz w trakcie to zapłacisz za tyle miesięcy ile studiowałeś.

Jeszcze nawiążę do tej odpowiedzi. Podobno na każdy stopień studiów otrzymuje się dodatkowe 30 punktów ECTS, oprócz podstawowej ilości punktów. Czy te punkty można wykorzystać w przypadku drugiego kierunku? Czy przepadają one po skończeniu pierwszego kierunku, czyli po obronie pracy magisterskiej? Pytam, bo mniej więcej tyle punktów przypada na jeden semestr i teoretycznie byłaby możliwość studiowania przez ten czas bezpłatnie, nawet nie będą jednym z 10% najlepszych studentów.

Dodatkowe 30 punktów ECTS jest przeznaczone na dodatkowe zajęcia poza programem studiów i nie można ich wykorzystać na zajęcia planowe.

W roku 2010/2011 rozpocząłem studia magisterskie, w 2012 roku skreślono mnie z listy studentów. Czy mogę ponownie rozpocząć darmowe studia drugiego stopnia, czy też tamta magisterka wyczerpała mi to prawo?

Martainn napisał:
Dodatkowe 30 punktów ECTS jest przeznaczone na dodatkowe zajęcia poza programem studiów i nie można ich wykorzystać na zajęcia planowe.

Rozumiem, jednakże zastanawiam się, czy mogą być one wykorzystane w przypadku konieczności nadrabiania różnic programowych?

czokololo napisał:
Rozumiem, jednakże zastanawiam się, czy mogą być one wykorzystane w przypadku konieczności nadrabiania różnic programowych?
Wg. ustawy nie, ale uczelnie różnie to interpretują. Wg. ustawy te 30 pkt ECTS jest przeznaczone na dodatkowe zajęcia spoza programu. Na zajęcia nieobowiązkowe.

W roku 2010/2011 rozpocząłem studia magisterskie, w 2012 roku skreślono mnie z listy studentów. Czy mogę ponownie rozpocząć darmowe studia drugiego stopnia, czy też tamta magisterka wyczerpała mi to prawo?

AV8R napisał:

Tak, może Pani rozpocząć bezpłatne studia na pierwszym kierunku, studia rozpoczęte przed wejściem w życie znowelizowanej Ustawy nie mają znaczenia.

Witam. przeglądąłem wątek ale nie znalazłem podobnej sytuacji, gdyż większość jest związana z kontynuacją studiów rozpoczetcyh przed wejściem ustawy itd.
moje pytanie jest następujące:

Studjuje kierunek A od tego roku tj 2013/2014
planuje poprawiać maturę po raz kolejny by dostać się na kierunek B, jednak nie chcę zostac na lodzie gdy poprawa matury się nie uda. Czy więc mogę zostać na kierunku A w tym roku akademickim w miedzyczasie poprawić maturę i jeżli sie okaże, że udało mi sie poprawić to przenieść się na kierunek B i zrezygnować z kierunku A bez żadnych konsekwencji? W moim rozumowaniu zdając pierwszy semestr, wykorzystuję pewną liczbę pkt ECTS, tylko za bardzo nie rozumiem jaki to będzie miało wpływ w przypadku gdzy z tych studiów zrezygnuję.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Możesz po roku zrezygnować z kierunku A i kontynuować studia na kierunku B (w ramach pierwszego uprawnienia do studiów bezpłatnych). Wypełnisz za rok oświadczenie w punkcie 2. i otrzymasz limit punktów ECTS pomniejszony o punkty skonsumowane w czasie studiów na kierunku A.

Ok czyli jak rozumiem nie będę musiał płacić np za pierwszy rok kierunku B jeżeli zrezygnowałm z kierunku A, jednak liczba pkt ECTS zmaleje co oznacza dla mnie ...? No włąsnie co to oznacza że zostanie mi przyznana pomniejszona liczba pkt. jak wygląda to w praktyce? Zależy mi na tej informacji ponieważ studiami B które chciałbym podjąć jest medycyna w Warszawie koszt za rok ok 36 000zł

Na każdy stopień przyznaje się inny limit. Przez rok wykorzystasz ok. 60 pkt ECTS, a więc od limitu zostanie odjęte 60 pkt ects za które będziesz musiał zapłacić. W praktyce oznacza to najczęściej 2 semestry.

Dobrze to w takim razie kolejne pytanie.
Czy będe musiał opłacić jakby "wykupienie tych pkt" płacąc za studia A czy za studia B, jakby nie patrzeć skończłbym studia A /w wymiarze jedengo roku/ czyli rozumując powinnienem za nie zapłacić, a nie za studia B które dopiero bym rozpoczął. Czy jednak moje rozumowanie jest błędnę i muszę już zacząc odkładać te 36000zł ...

Powrót