płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Studia stacjonarne rozpoczęte przed wejściem ustawy nie są uznawane za pierwsze. A więc jedynie rozpoczęte PO wejściu ustawy są liczone i na ich bazie wylicza się uprawnienia do drugich stacjonarnych nieodpłatnych.

No cóż - fakt jest to inna interpretacja tego co ja napisałem. Ale jednak wydaje mi się to mało realne. Dlaczego? Otóż ustawa pozwala, aby w tym roku podjąć dowolną ilość studiów bez pobierania opłat. Z Twojego toku rozumowania można by było wyciągnąć wniosek, że od przyszłego roku osoby te będą płaciły za "nadmiarowe" kierunki. Ale nie będę się mądrzył akurat na ten ostatnio omawiany przypadek. Osoby zainteresowane właśnie tym przypadkiem powinny wysłać do ministerstwa bardzo sprecyzowane pytanie - by nie było możliwości odpowiedzi nie na temat. Ale swoją drogą na prawdę wątpię by było tak jak piszesz - bo było by to bez sensu.

Jeszcze raz napiszę: osoby zaczynające studia w tym roku na dowolnej ilości studiów mają ustawowo zagwarantowane studia na tych kierunkach jako studia bezpłatne. Nonsensem by było więc karać kogoś za to, że rozpoczął studia o rok czy kilka lat wcześniej....

Zgadza się to był by nonsens:)jednak po coś ten ktoś z Ministerstwa podkreślił że zakończyły studia przed 30.09.2011 więc moim zdaniem daje do myslenia....

Ostatnia edycja:
Przebrnąłem przez około połowę wątku, byłem w dziekanacie, wysłałem zapytanie do ministerstwa i już sam nie wiem jak rzeczywiście jest.

Moja teoretyczna sytuacja:
po zaliczeniu pierwszego roku kierunku X rzucam studia, biorę udział w rekrutacji na studia Y, dostaję się i zaczynam studia na kierunku Y

Pytanie:
czy płacę, za co płacę, ile płacę i co od czego zależy?

Panie w dziekanacie twierdzą, że nie poniosę żadnych opłat, bo wg. informacji, które otrzymały od ministerstwa ustawa będzie obowiązywać dopiero od przyszłego roku akademickiego i mnie nie obejmie.

Ale, że lepiej sprawdzić jeszcze w innych źródłach zatem wysłałem wiadomość do ministerstwa. I tym razem ministerstwo twierdzi co innego:

Szanowny Panie,
odpowiadając na e-mail uprzejmie informuję, iż osoba, która zostanie przyjęta na pierwszy rok studiów stacjonarnych w roku akad. 2011/12 i zrezygnuje z kształcenia na danym kierunku, a następnie rozpocznie studia na innym kierunku, a uzyskała zaliczenie określonych zajęć, będzie uznana za osobę, która wykorzystała określoną liczbę punktów ECTS. W związku z tym może zostać zobowiązana do częściowego wnoszenia opłat.

Z poważaniem

Dyrektor Departamentu
Monika xxxx

Sam już nie wiem, co mam sądzić. Co mam rozumieć przez częściowe wnoszenie opłat? Wybieram się jeszcze raz do dziekanatu z wyżej zacytowaną odpowiedzią, ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bo punkty "kosztują", a ustawa weszła w życie od 01.10.2011r.
Gdyby studia rozpoczęto w poprzednich latach, nie naliczano by żadnych punktów. Proste jak drut.

W tym rozporządzeniu w każdym punkcie cały czas jest mowa o studiach rozpoczętych w roku ak. 2011/12 lub później, więc wynika z tego, że studia wcześniej podjęte nie liczą się, obojętnie, czy są kończone, czy rzucane i nie ma znaczenia kiedy. Tak jakby nie istnieją. Osoba już teraz studiująca powinna dostać limit ECTS, który konsumowałyby studia rozpoczęte dopiero po wejściu ustawy w życie, a nie dotychczasowe. Powinno być tak jak pisze lupaw i natalie-s1959:)

Ostatnia edycja:
natalie-s1959 i Niebieska Kredka, przeczytajcie sobie strony 37,38,39 tego wątku, szczególnie wypowiedzi boraksa. Tam poruszaliśmy już temat, jakoby osoby studiujące jeszcze przed wejściem ustawy ( niewazne czy bylyby juz absolwentami czy nadal kontunuowalyby studia) mialy mozliwosc studiowania drugiego kierunku za darmo, bo nie wykorzystaly zadnych punktow ECTS. Najprawdopodobniej wasze rozumowanie jest błędne i liczycie na coś, co nie ma swojego potwierdzenia w tych przepisach. Sama tez tkwilam w tym bledzie.

Ostatnia edycja:
moon.asia na litość boską - przytoczyłem odpowiedź z ministerstwa, gdzie jak wół jest napisane, że dopiero osoby rozpoczynające studia od tego roku akademickiego mają naliczane punkty ECTS. Zatem osoby studiujące lub te które studia ukończyły przed wejściem ustawy, mają "nowy" limit punktów ECTS.

Doprawdy już mi wszystko opada jak czytam niektóre wypowiedzi. W końcowych stronach wątków są cytowane odpowiedzi z ministerstwa, a ktoś cytuje domysły Boraksa sprzed czterech miesięcy.

moon.asia - kto dla Ciebie jest bardziej wiarygodny ministerstwo czy boraks?
NIE WPROWADZAJCIE LUDZI W BŁĄD!

Prostą i krótką odpowiedź dała natalie-s1959.

Na szybko przejrzałem odpowiedzi boraksa - i z tego co wyczytałem mylił się we wszystkim.

Poniżej jeszcze raz odpowiedź z ministerstwa:

Szanowny Panie, opłaty, o które Pan pyta dotyczą osób, które zostaną przyjęte na drugi kierunek studiów stacjonarnych w uczelni publicznej poczynając od roku akademickiego 2012/2013.
Jednocześnie uprzejmie informuję, iż studia stacjonarne rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 przez absolwenta, który ukończył studia przed 30.09. 2011 r., będą traktowane jako studia odbywane na pierwszym kierunku studiów, czyli będą to studia nieodpłatne.
Z poważaniem
B. W.
Departament Nadzoru i Organizacji Szkolnictwa Wyższego
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
ul. Hoża 20
00-529 Warszawa
tel. +48 22 52 92 562
fax +48 22 52 92 357

Ostatnia edycja:
A więc napisałem kolejny raz do ministerstwa, by w końcu uciąć przypuszczenia i dyskusje, które nic nie wnosząc do tematu - wprowadzają jedynie zamieszanie.
Oto treść e-maila wysłanego przeze mnie do ministerstwa:

Witam

W związku z wejściem ustawy, oraz dość nikłych informacji na jej temat pragnę zadać kilka pytań odnośnie płatności za drugi kierunek:

1. Czy osoby, które przerwały studia przed wejściem ustawy mogą podjąć studia od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatnie?

2. Czy osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy i kończą je w roku akademickim 2011/2012, bądź w późniejszym terminie mogą podjąć od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatne studia stacjonarne.

3. Czy osoby, które rozpoczęły w tym roku studia na pierwszym kierunku, mogą od przyszłego roku podjąć drugi kierunek bezpłatnie - bez spełnienia warunku bycia w grupie 10% najlepszych na kierunku?

Jeszcze jedna sugestia - czy nie można opublikować na Państwa stronach internetowych jasnej i czytelnej odpowiedzi na zadawane pytania? Ułatwiło by to zainteresowanym odnalezienie odpowiedzi na pytania, których jest wiele. Proszę spojrzeć na stronę forum prawnego, gdzie wątek urósł do ponad pięćdziesięciu stron i dalej są sprzeczne informacje na temat tej ustawy. Podaję link do wątku:
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/130637-platny-drugi-kierunek-studiow.html

Pozdrawiam Łukasz

Co do pierwszego pytania to uzyskałem już na nie odpowiedź, ale jak widzę niektórych to nie przekonuje, więc zadałem to pytanie jeszcze raz. Na trzecie pytanie w sumie też już padła odpowiedź.

Osoby, które mają pytanie i nie znalazły na nie odpowiedzi na ostatnich 5-6 stronach tego wątku niech napiszą do ministerstwa i wkleją później zarówno treść pytań jak i odpowiedzi. Tylko proszę nie wysyłajcie tysiąc razy tych samych pytań - po pierwsze na większość jest już odpowiedź, po drugie wydłuża to czas odpowiedzi na sensowne pytania, które jeszcze nie zostały rozwikłane. Poniżej link do formularza zadawania pytań:

http://www.nauka.gov.pl/index.php?id=2531

Ostatnia edycja:
Ok. Czytalam odpowiedz jaka dostales z ministerstwa i uwierz mi, ze nie tylko Ty wpadles na pomysl dowiadywania sie wprost u nich, jak to jest z ta reforma. Niestety nie zachowalam swoich odpowiedzi, ale byly one tak samo płynne, jak wiekszosc opisanych przez kolegow forumowiczow. Pytasz czy bardziej wiarygodny jest dla mnie boraks,a jednoczesnie sam powolujesz sie na uzytkowniczke. Kazdy z nas czeka na jasna, wiarygodna odpowiedz, a wnioskujac po Twoich kolejnych pytaniach do ministerstwa, sam nie jestes pewny na 100%.

Moon.asia: zgadzam się z Tobą, zastanawiam się tylko czemu ja dostałam taką odpowiedź będąc teraz na niestacjonarnych kończąc je w przyszłym roku czerwiec 2012 i zaczynając od pażdziernika 2012/13 nowy dzienny kierunek mam płacić skoro obecnie jestem na zaocznych a Pani z Ministerstwa wyraźnie zaznaczyła że będą odpłatne i ja wyraźnie zaznaczyłam że jestem na zaocznych.Nawet wzór tych 4 oświadczeń nie pasuje więc...

To jest bzdura.
Przecież o tym mówi art. 29 ustawy o zmianie ustawy prawo o szkolnictwie wyższym.
I tam jest stwierdzone WYRAŹNIE, że zasady obowiązują dopiero od 2012/2013. Wszystko co do tego czasu jedzie po staremu.
A do Ministerstwa bym nie dzwonił. Oni sami nie mają zielonego pojęcia co jest w ustawach. Niestety przekonałem się o tym jakiś czas temu.
W dziekanacie powiedzieli oczywiście, że dopiero od przyszłego roku to też obowiązuje i to co jest teraz się nie wlicza.
Chociaż w tym roku już Ministerstwo każe wpisywać studentów do systemu POL-on podając limity więc nie wiem.

moon.asia - tak jak napisałem w swoim poście na pytania 1 i 3 jest już odpowiedź. Pytanie drugie nie jest całkowicie jasne. Bo jedni mówią, iż wszystko co rozpoczęte przed wejściem ustawy i zakończone czy to przed jej wejściem, czy też po jej wejściu upoważnia do drugiego kierunku bezpłatnie. Ja też jestem tego zdania. Natomiast pojawiają się głosy, iż osoby które kończą studia w 2012/2013 roku będą traktowani jako osoby, które ukończyły studia pod działaniem nowej ustawy i nie mogą już studiować bezpłatnie drugiego kierunku. Sam uważam to za bezsens - ale przeglądając wątek kilka stron wstecz natrafiłem na wypowiedź osoby dzwoniącej do ministerstwa, która uzyskała taką oto odpowiedź:
"- jeśli ktoś zaczął studia przed wejściem ustawy i skończy je po wejściu w życie ustawy, np. początek 2008, koniec 2013 to nie konsumują te studia żadnych ecstów, ale jeśli ktoś chciałby zacząć w 2012 drugi kierunek to obowiązują go zasady o odpłatności za ten drugi kierunek, bo jako pierwszy liczy się ten, który jest kończony już w czasie obowiązywania ustawy"
I fakt w tym konkretnym przypadku nie mam już pojęcia jak jest w rzeczywistości. Stąd moje pytania do ministerstwa - by ostatecznie utwierdzić wszystkich co do pyt 1 i 3 no i rozwikłać pytanie 3. Bo jeżeli faktycznie ma być tak jak w przytoczonej przeze mnie wypowiedzi kogoś z ministerstwa to osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy, a kończące je pod "działaniem" nowej ustawy są poszkodowane.

Swoją drogą pewnie ludzie w ministerstwie dostają dużo telefonów i e-mail na ten temat. Tak trudno im spisać odpowiedzi i wyjaśnienia i umieścić je na stronie. Czy to aż tak dużo pracy? A ile problemów by to rozwiązało. Tutaj bujamy się już przez prawie 60 stron i nie wszystko wyjaśnione. Paranoja...

PS. moon.asia - przede wszystkim opieram się na informacjach uzyskanych z ministerstwa, a przytoczona przez Ciebie forumowiczka ładnie i zwiąże to podsumowała.

Ostatnia edycja:
jeżeli ja będąc teraz na zaocznych będę musiała zapłacić za nowe dzienne tylko dlatego że kończę studia w momencie obowiązywania ustawy to koniec świata!

Skoro osoby już studiujące i kończące/rzucające dotychczasowe studia po wejsciu ustawy nie konsumują żadnych ECTSów, to w takim razie po zaczęciu innego kierunku powinny dostać limit i zjadałyby go te nowe studia. Dlaczego osoby, które zaczęły dopiero teraz studia, tzn. w r.ak. 2011/12 lub te, które coś rzuciły/ukończyły przed wejściem ustawy mają przyznany limit, a już studiujące miałyby go nie dostać, tylko płacić??? To byłoby nierówne traktowanie obywateli, gdyż studenci zaczynający w 2011/12 mają szansę zmienić studia bez niczego, w ramach tych przyznanych ECTSów, zaś osoby będące teraz na wyższych latach nie mogłyby tego zrobić bez konsekwencji finansowych.

Zresztą który punkt w tym rozporządzeniu miałyby takie osoby wypełniać? Wszystko tam odnosi się do studiów rozpoczętych w 2011/12 lub później...

Ostatnia edycja:
dokładnie tak nie może być, ustawa dotyczy dziennych czemu ja konczac zaocznie i placac mam znowu placic?

Cześć
Mam do Was pytanie dotyczące Reformy Ustawy o Szkolnictwie Wyższym a dokładniej mówiąc odnośnie odpłatności za drugi kierunek studiów.

Otóż na moim pierwszym kierunku studiów:
ukończyłem studia inżynierskie w lutym 2011r. a następnie w marcu 2011r. rozpocząłem studia magisterskie (1,5-letnie).

Natomiast mój drugi kierunek studiów:
rozpocząłem w październiku 2008r. i zgodnie z planem zamierzam go zakończyć w lutym 2012r.
lecz zależy mi na kontynuacji tego kierunku studiów na studiach magisterskich (1,5-letnie) w okresie od marca 2012r. do czerwca 2013r.

Moje pytanie jest następujące:
Czy mogę w roku akademickim 2011/2012 (w rekrutacji letniej czyli w marcu),
podjąć bezpłatnie dalszą naukę (studia magisterskie) na drugim kierunku studiów ?

Pytam o odpłatności za drugi kierunek studiów ponieważ po przeglądnięciu kilku stron internetowych
uzyskałem sprzeczne informacje z tymi które są podawane u nas w dziekanacie ds. studentów.

Bardzo dziękuje za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Mikołajek Dawid.

Dawidzie za nic nie płacisz ponieważ jest to kontynuacja studiów 1 stopnia.

Witam, na początku, zanim ktoś zarzuci mi lenistwo lub brak czytania ze zrozumieniem, chciałam napisać, że przeczytałam kilka (kilkanaście) stron tego forum i mam po prostu chaos w głowie oraz multum sprzecznych informacji. Dlatego też, jeśli znajdzie się osoba, która odpowie na moje pytanie bez większego bulwersu typu, że się powtarzam, że moja sytuacja była już wcześniej komentowana ... będę bardzo wdzięczna :)

Otóż: studia licencjackie ukończyłam na uczelni prywatnej, aktualnie jestem na drugim roku studiów uzupełniających na uniwersytecie, od października rozpoczęłam kolejne studia uzupełniające na innym wydziale. Niestety z przyczyn losowych muszę z drugiego kierunku póki co zrezygnować ale chciałabym spróbować jeszcze raz w przyszłym roku. Czy jeśli skończę mój pierwszy kierunek w tym roku 2011/2012 to będę musiała płacić za kolejne studia uzupełniające rozpoczęte w 2012/2013. O co chodzi dokładnie z tymi punktami ECTS? Z tego co się zorientowałam to są przyznawane pule punktów ... ale ile i na co? I w sumie najważniejsze ILE (mniej więcej ) może wynieść opłata za ten drugi kierunek?

Z góry bardzo dziękuję.

Ostatnia edycja:
za nic nie płacisz ponieważ jest to kontynuacja studiów 1 stopnia.:) opłaty pewnie będą takie jak studia zaoczne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót