A więc napisałem kolejny raz do ministerstwa, by w końcu uciąć przypuszczenia i dyskusje, które nic nie wnosząc do tematu - wprowadzają jedynie zamieszanie.
Oto treść e-maila wysłanego przeze mnie do ministerstwa:
Witam
W związku z wejściem ustawy, oraz dość nikłych informacji na jej temat pragnę zadać kilka pytań odnośnie płatności za drugi kierunek:
1. Czy osoby, które przerwały studia przed wejściem ustawy mogą podjąć studia od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatnie?
2. Czy osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy i kończą je w roku akademickim 2011/2012, bądź w późniejszym terminie mogą podjąć od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatne studia stacjonarne.
3. Czy osoby, które rozpoczęły w tym roku studia na pierwszym kierunku, mogą od przyszłego roku podjąć drugi kierunek bezpłatnie - bez spełnienia warunku bycia w grupie 10% najlepszych na kierunku?
Jeszcze jedna sugestia - czy nie można opublikować na Państwa stronach internetowych jasnej i czytelnej odpowiedzi na zadawane pytania? Ułatwiło by to zainteresowanym odnalezienie odpowiedzi na pytania, których jest wiele. Proszę spojrzeć na stronę forum prawnego, gdzie wątek urósł do ponad pięćdziesięciu stron i dalej są sprzeczne informacje na temat tej ustawy. Podaję link do wątku:
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/130637-platny-drugi-kierunek-studiow.html
Pozdrawiam Łukasz
Co do pierwszego pytania to uzyskałem już na nie odpowiedź, ale jak widzę niektórych to nie przekonuje, więc zadałem to pytanie jeszcze raz. Na trzecie pytanie w sumie też już padła odpowiedź.
Osoby, które mają pytanie i nie znalazły na nie odpowiedzi na ostatnich 5-6 stronach tego wątku niech napiszą do ministerstwa i wkleją później zarówno treść pytań jak i odpowiedzi. Tylko proszę nie wysyłajcie tysiąc razy tych samych pytań - po pierwsze na większość jest już odpowiedź, po drugie wydłuża to czas odpowiedzi na sensowne pytania, które jeszcze nie zostały rozwikłane. Poniżej link do formularza zadawania pytań:
http://www.nauka.gov.pl/index.php?id=2531