płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Jestem zainteresowana studiowaniem na 2 kierunku, na tym samym wydziale, ta sama uczelnia. Aktualnie kończę 2 rok dziennych studiów licencjackich. Sytuacja w moim wypadku wygląda tak: te studia zaczęłam w roku akademickim 2010/2011. Na kolejne rekrutowałabym się teraz, czyli w wakacje 2012 = przyjecie mnie w wakacje 2012 (oby!). Dodatkowo planuję po skończeniu obecnego licencjatu kontynuować kierunek na studiach magisterskich (2013/2014). Przeglądam w tej sprawie strony Internetowe, ale informacje, które znalazłam, nie są dla mnie dostatecznie jasne. Stąd pytanie: Czy ktoś byłby tak miły i pokazał mi czarno na białym zapisy w tej ustawie i dal mi jednoznaczna odpowiedz, czy za ten teraz rozpoczęty drugi kierunek będę musiała płacić? Będę bardzo wdzięczna, bo czuję się zagubiona, a to dość istotne informacje. Podsumowując, mam 3 pytania:
1. Czy zapłacę za drugi kierunek studiów, na który będę zapisana przed 1 października tego roku?
2. Czy rozpoczęty za darmo drugi kierunek studiów pozostaje płatny do końca?
3. Czy jeśli będę na tym drugim kierunku, magisterka po kierunku pierwszym pozostanie dla mnie darmowa? A jak z tą po 2 kierunku?

Mam nadzieję, że wszystko to jakoś objaśniłam. Bardzo czekam na odpowiedź od kogoś z państwa, bo może uda mi się pokonać wątpliwości i zrealizować ten pomysł jakim są studia na 2 kierunku :) Niestety w przypadku odpłatności za nie, nie będę mogła sobie na nie pozwolić:sad:

Witam.

Moja sytuacja jest następująca:
Zdaję w tym roku do innego miasta na architekturę, istnieje szansa, że się nie dostanę. W takiej sytuacji dobrze byłoby mieć status studenta (zniżki, akademik, status studenta przydatny w pracy). Dlatego do tej pory planowałam w razie niepowodzenia na architekturze iść na jakiekolwiek studia na rok i zdawać na arch. w kolejnym roku.

Jeżeli dostałabym się za rok, czy musiałabym płacić za całe studia albo ostatni szósty rok jeżeli uprzednio przez rok studiowałabym coś innego (co oczywiście rzucam od razu jak się dostanę na arch.)?

tak, musiałbyś dokupić tyle ECTSów ile by Ci zabrakło do skończenia architektury

Witam!

Proszę Was o rozwianie moich wątpliwości:

W roku akademickim 2011/2012 rozpocząłem studia dzienne na kierunku A (teraz będę go kontynuował na drugim roku). W te wakacje rekrutuję się na drugi kierunek (a więc rozpocznę go w roku akademickim 2012/2013) na tej samej uczelni, na innym wydziale.
Niestety progi na ten kierunek B są bardzo wysokie, biorę pod uwagę to, że mogę się nie dostać na dzienne.

Teraz moje pytanie:
ALTERNATYWA 1: w roku akademickim 2012/2013 rozpoczynam kierunek B zaocznie, więc za pierwszy rok płacę--> próbuję się przenieść na dzienne po pierwszym roku za średnią i się udaje. Czy jako że spełniam warunki (uzasadnienie: kierunek B rozpocząłem przed wejściem w życie ustawy o płatności za drugi kierunek, przenoszę się na dzienne w trakcie studiów a nie w nowej rekrutacji) nie będę musiał za drugi kierunek płacić?

ALTERNATYWA 2: w roku akademickim 2012/2013 rozpoczynam kierunek B zaocznie, więc za pierwszy rok płacę--> poprawiam maturę i dostaję się na dzienne--> proszę o przepisanie ocen z pierwszego roku i "wskakuję" od razu na drugi rok dziennych. Czy będę musiał za niego płacić, skoro zacząłem go znowu przed wejściem w życie ustawy?

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i zrozumiale :)
Bardzo proszę o pomoc i rzetelne informacje jak to będzie wyglądać?

+ czy ktoś wie ile orientacyjnie będzie wynosić opłata za drugi kierunek, stawka podobna jak na zaocznych, bo o tym ciężko znaleźć JAKIEKOLWIEK informacje..

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!

Ponowię swoje pytanie bo jednoznacznej odpowiedzi się nie doczekałam, wcześniej nic konkretnego też nie znalazłam mimo że przeczytałam ze 20 poprzednich stron.
pfreak napisał:
Witam wszystkich, mam pytanie i liczę na to że mi pomożecie.
Studiuję 2 kierunki na razie I stopnia na różnych uczelniach, jedne to studia inżynierskie na których jestem na pierwszym roku (rozpoczęłam od 2011/12) a drugi kierunek to studia licencjackie (rozpoczęte w 2009/10), gdzie jestem na trzecim roku. Z tego co wiem ustawa wchodzi 1 października więc jeśli decyzję o przyjęciu na studia będzie się mieć wcześniej to się jeszcze nie płaci. Z kolei studia magisterskie są podobno (ale czy na pewno)uznawane za kontynuację, ale jeśli dostanę się na drugi stopień po wejściu ustawy studiując jednocześnie drugi kierunek to czy będę musiała płacić, czy może mnie to nie dotyczy jako że rozpoczęłam oba kierunki na pierwszym stopniu przed wejściem ustawy? Jeśli pójdę na studia magisterskie jako kontynuację mojego pierwszego kierunku w październiku tego roku to rozumiem że płacić nie trzeba, ale co jeśli np. nie zdążyłabym się obronić w czerwcu/lipcu bądź zdecydowałabym się np. na rok lub pół roku przerwy i dopiero później kontynuacja? I co z kierunkiem który rozpoczęłam później, czy mając skończone studia magisterskie (z II stopniem rozpoczętym po wejściu ustawy) lub będąc w ich trakcie mogę bezpłatnie kontynuować drugi kierunek na drugim stopniu?

Witam, ja również zaczęłam studiować pierwszy kierunek w roku 2011/2012 mam zamiar rozpocząć drugi kierunek na tej samej uczelni, dokładnie na Politechnice Warszawskiej od przyszłej rekrutacji 2012/2013.

Czy nikt nie orientuje się dokładnie jak to jest na polibudzie? Czy drugi kierunek jest płatny? Doszły mnie słuchy, że można zacząć drugi kierunek biorąc udział w nowej rekrutacji, bądź uzgadniając to w dziekanatach danych wydziałów(pisząc podania itp.). Jak to dokładnie jest?

Mam pytanie dotyczące studiowania na drugim kierunku bez otrzymania zgody dziekana. Zaczynałam studia w roku akademickim 2009/2010, teraz w roku 2012/2013 chciałabym rozpocząć inny kierunek ze względu na ciągłe problemy i komplikacje na moim pierwszym kierunku. Szkoda mi tych 3 lat studiów, bo za pół roku jeśli udałoby mi się zaliczyć kilka zaległych przedmiotów, mogłabym się obronić i zostać inżynierem. Jednak nie wyobrażam sobie pracy w tym zawodzie i studia te już mnie nie interesują- tylko się tam męczę. Wiem, że nie otrzymam zgody dziekana na studiowanie na dwóch kierunkach ze względu na niska średnią i zaległe przedmioty. I stąd moje pytanie- jeśli rozpocznę studia na drugim kierunku na innej uczelni bez informowania o tym władz obydwu uczelni, jakie mogę ponieść konsekwencje w najgorszym przypadku? Czy mogłabym zostać skreślona z list studentów na obu kierunkach czy jest to po prostu opłata za dany kierunek, który robię "nielegalnie" ? Czy istnieje możliwość studiowania w ten sposób bezpłatnie? Jakie ewentualnie mam opcje,żeby nie stracić tego co już zaliczyłam, ale zrobić drugi kierunek zgodnie z prawem, nie płacąc za niego (jeśli zostanę przyjęta do końca sierpnia to jestem zwolniona z opłaty)?

desine napisał:
Witam.

Moja sytuacja jest następująca:
Zdaję w tym roku do innego miasta na architekturę, istnieje szansa, że się nie dostanę. W takiej sytuacji dobrze byłoby mieć status studenta (zniżki, akademik, status studenta przydatny w pracy). Dlatego do tej pory planowałam w razie niepowodzenia na architekturze iść na jakiekolwiek studia na rok i zdawać na arch. w kolejnym roku.

Jeżeli dostałabym się za rok, czy musiałabym płacić za całe studia albo ostatni szósty rok jeżeli uprzednio przez rok studiowałabym coś innego (co oczywiście rzucam od razu jak się dostanę na arch.)?

Jeżeli poszłabym teraz na państwowe studia to płacę ostatni rok architektury, a jeżeli poszłabym teraz na rok na prywatną uczelnię wyższą to sytuacja będzie wyglądać tak samo?

studia prywatne nie konsumują darmowych ECTSów na studiowanie, ale tak czy siak będziesz płacić, tyle że w tym przypadku za 1 rok studiów prywatnych zamiast za np. ost architektury :)

Witam ;)
Moja sytuacja jest następująca. Studiuję prawo na pierwszym roku na UŁ (zaliczenie roczne - jeszcze nie otrzymałam). Jednak już wiem, że ten kierunek mi nie leży. I w związku z tym moje pytanie: czy składając dokumenty na inną uczelnię i inny kierunek, będę musiała za nie zapłacić? Chcę zrezygnować z prawa tak czy siak, ale chciałabym coś wiedzieć na ten temat.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Witam.
U mnie wygląda to tak: w roku 2008 podjąłem naukę na kierunku X, jednak po jednym semestrze zrezygnowałem. Następnie w roku 2009 podjąłem naukę na kierunku Y, z którego również byłem zmuszony zrezygnować w roku 2011. Czy teraz podejmując nowy kierunek będę zmuszony płacić za niego ?

Witajcie, to jeszcze ja.
Przedstawię swoją sprawę. Studiuję na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym kierunek lekarski, niestety nie zdałem egzaminu i mam egzamin poprawkowy w sierpniu. Dotychczas studenci w podobnej sytuacji, aby w jakiś sposób się zabezpieczyć, po raz kolejny brali udział w rekrutacji. Niestety, w tym roku wyszło rozporządzenie (link: https://www.wum.edu.pl/files/dokumenty/uchwaly-senatu/2011/uchwala_senatu_98-2011.pdf . Ponieważ chciałbym kontynuować naukę na studiach stacjonarnych, czy mogę ewentualnie wziąć udział w rekrutacji na innej uczelni i powtarzać rok bez ponoszenia opłat za studia? Oczywiście opcję przeniesienia na inną uczelnię traktuję jako ewentualność i w przypadku zdania egzaminu w sierpniu, zamierzam kontynuować naukę na WUMie.
Pozdrawiam, liczę na szybką odpowiedź.

Jeśli będziesz uczestniczył w rekrutacji na innej uczelni i zaczniesz studia od nowa to oczywiście płacił nie będziesz.

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/334133-jak-interpretowac-pojecie-drugi-kierunek.html

Na wstępie zacznę od tego iż nie znalazłem na tym forum podobnego problemu do którego mógłbym się odnieść. Chciałbym teraz opisać mój problem:

Jestem studentem studiów uzupełniających mgr i w lipcu 2013 będę się bronił.

Chciałbym w tym roku dodatkowo podjąć naukę nie na uczelni wyższej a w szkole policealnej (bezpłatnej, publicznej). Czy w związku z tym będę musiał ponieść opłatę za naukę tak jakbym był na drugim kierunku?

Chciałbym dodać iż 2011 jak uczyłem się dodatkowo w szkole policealnej zaocznej w indeksie nie miałem punktów ECTS o których mowa w ustawie.

Bardzo bym prosił o pomoc, gdyż w tym roku chciałbym zrobić 3 kierunki bezpłatnie:
MGRkę z Finansów (dziennie)
Technika BHP (zaocznie)
Technika Masażystę (wieczorowo)

Chciałbym zadać pytanie ponownie gdyż moderator Ag_Maz nie umie czytać ze zrozumieniem i zamknął mi temat. Czy szkoły policealne traktowane są w ustawie tak samo jak uczelnie wyższe? Czyli czy będę musiał ponosić koszty związane z edukacją na studiach + w szkole policealnej?

Im więcej czytam- tym mniej rozumiem.
Nie jest tak, ze z lenistwa zadaję może i podobne pytanie do poprzednich, ale naprawdę przejżałąm dziś z setkę stron i nic z tego nie wynikło .
Rozpoczęłam studia licencjackie stacjonarne w roku akademickim 2009/ 2010, zakończone w roku akademickim 2011/2012. od roku akademickiego 2012/2013 będę kontynuowała kierunek, ale już na studiach magisterskich na tej samej uczelni. W związku z powyższym, chciałam się dowiedzieć czy poprawnie interpretuje przepisy: studia magisterskie będą kontynuacją studiów licencjackich rozpoczętych przed 1 października 2011, także nie są za nie naliczane punkty ECTS?
A także czy dobrze rozumiem, że jeśli od roku akademickiego 2013/2014 rozpocznę nowe studia jednolite magisterskie, to nie będę musiała płacić za cały okres studiów, ponieważ będą to moje pierwsze studia po wejściu w życie ustawy i pierwsze z których będą naliczane punkty ECTS?
Natomiast każde następne będą płatne, ponieważ za moje studia stacjonarne jednolite magisterskie rozpoczęte w roku akademickim 2013/2014 będzie już wykorzystany limit punktów ECTS?

A moje wątpliwości budzi fakt, ze wcześniej w podobnym pytaniu (zacytowanym poniżej) na stronach ministerstwa była odpowiedź, że osoba która rozpoczęła studia przed 1 października 2011 może rozpocząć drugie w roku akademickim 2012/2013 oraz w latach następnych- teraz nie ma już tego w latach następnych.
Czy na pewno jest tak, że jeśli skończyłam w 2012 roku to nie płacę, czy tylko absolwenci, którzy ukończyli studia do 2011? Właściwie czy gdziekolwiek jest wyraźnie napisane- ze punkty naliczane są dopiero od 1 października 2011 roku
Oto to pytanie:
Jestem studentką studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, które rozpoczęłam w roku akademickim 2010/2011. Jeżeli zostanę przyjęta na nowe studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 to czy będą to studia, do których stosuje się przepisy dotyczące odpłatności za studia na drugim kierunku studiów?
W związku z tym, że ustawa weszła w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuują w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 bez wnoszenia opłat.
Bardzo proszę kogoś bardziej zagłębionego w temat o odpowiedź. Może taka sytuacja (absolwentów którzy rozpoczęli studia przed rokiem 2011, ale zakończyli już po wejściu w życie ustawy- po 1 października 2011) była już gdzieś poruszana w jakimś wyjaśnieniu na stronach ministerstwa? Odpowiedzi mailowe pracowników ministerstwa na zadawane pytania często są sprzeczne.
Jeśli mogę prosić o odpowiedź na mail: xxxx

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
Moje pytanie dotyczy jednoczesnego studiowania na dwóch kierunkach magisterskich.
Studia rozpocząłem w roku 2009/2010. W tym roku akademickim czyli 2011/2012 ukończyłem pierwszy stopień studiów i chciałbym podjąć studia magisterskie na tym samym kierunku. Dodatkowo chciałbym podjąć studia magisterskie na innym kierunku czyli studiować dwa kierunki jednocześnie. Przeczytałem, że kontynuacja studiów na tym samym kierunku nie jest drugim kierunkiem ale czy jeżeli zacznę jednocześnie dwie magisterki to za drugą będę musiał płacić?
Niby powinno być tak, że moje pierwsze studia które kontynuuję rozpoczęły się w roku 2009/2010 więc przed wejściem w życie ustawy o odpłatności za studia, a rozpoczęty drugi kierunek magisterski jest moim pierwszym po wejściu w życie ustawy więc mam przyznane 90 darmowych punktów ECTS na tym kierunku. Czy rzeczywiście mój sposób przedstawienia tej sytuacji jest zgodny ze stanem faktycznym wynikającym z ustawy?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

Jeśli jestem studentką pierwszego roku pewnego kierunku, ale nie przystępowałam nawet do sesji letniej - rezygnuję z niego i chcę wziąć dwa kierunki od pierwszego roku (licencjackie) jednocześnie, dostaję się w czasie rekrutacji (lato -> przed 30 września -> przed poprawkami wrześniowymi), tzn., że zostałam przyjęta na studia w roku akademickim 2011/12 i nie obejmuje mnie opcja odpłatności? Chcę mieć pewność, bo od dawna śledzę ten wątek, ale jest tutaj tyle różnych przypadków i przykładów, że już sama nie wiem czy sobie nie wmawiam...

Mam kolejne pytanie odnośnie odpłatności - pytanie to zadał już inny użytkownik

Studiuję 2 kierunki na razie I stopnia na różnych uczelniach, jedne to studia inżynierskie na których jestem na pierwszym roku (rozpoczęłam od 2011/12) a drugi kierunek to studia licencjackie (rozpoczęte w 2009/10), gdzie jestem na trzecim roku. Z tego co wiem ustawa wchodzi 1 października więc jeśli decyzję o przyjęciu na studia będzie się mieć wcześniej to się jeszcze nie płaci. Z kolei studia magisterskie są podobno (ale czy na pewno)uznawane za kontynuację, ale jeśli dostanę się na drugi stopień po wejściu ustawy studiując jednocześnie drugi kierunek to czy będę musiała płacić, czy może mnie to nie dotyczy jako że rozpoczęłam oba kierunki na pierwszym stopniu przed wejściem ustawy? Jeśli pójdę na studia magisterskie jako kontynuację mojego pierwszego kierunku w październiku tego roku to rozumiem że płacić nie trzeba, ale co jeśli np. nie zdążyłabym się obronić w czerwcu/lipcu bądź zdecydowałabym się np. na rok lub pół roku przerwy i dopiero później kontynuacja? I co z kierunkiem który rozpoczęłam później, czy mając skończone studia magisterskie (z II stopniem rozpoczętym po wejściu ustawy) lub będąc w ich trakcie mogę bezpłatnie kontynuować drugi kierunek na drugim stopniu?

Jak to jest ze studiami II stopnia? Jaka data jest uwzględniana wtedy jako początek nauki na danym kierunku: ta rozpoczynająca I stopień czy ta odnośnie II stopnia?

Moja sytuacja:
=> teraz w czerwcu kończę licencjat na uczelni A
=> rok akademicki 2012/13 - rozpocznę drugi kierunek na uczelni B (I stopień) natomiast nie będę kontynuował nauki na magisterce na uczelni A
=> magisterkę na uczelni A planuję rozpocząć za rok będąc już po pierwszym roku studiów pierwszego stopnia na uczelni B - CZY będzie to bezpłatne?

Ponadto czy magisterka na uczelni B (drugi kierunek) też będzie bezpłatna?

Precyzując studia pierwszego stopnia na uczelni A (licencjat) rozpocząłem 1 października 2009.

Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedzi na większość pytań już padły - wystarczy cofnąć się te kilkanaście stron. Jednak jak widać odpowiedzi na pytania trzeba pisać na każdej stronie - gdyż lenistwo większości piszących osób nie zna granic.

No więc dla leniuchów:

1. Osoby, które zakończyły studia lub przerwały je przed wejściem ustawy mogą bezpłatnie podjąć studia na drugim kierunku.

2. Osoby, które rozpoczęły studia na pierwszym kierunku przed wejściem ustawy, mogą je ukończyć bez pobierania jakichkolwiek pieniędzy bez względu który to kierunek studiów. Dodatkowo osoby takie według nowej ustawy mają prawo do podjęcia darmowych studiów w kolejnych naborach - wcześniej ukończone studia, czy też studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie konsumują limitu punktów przyznanego wraz z wejściem ustawy.

3. Osoby które studiują od wejścia nowej ustawy konsumują już limit punktów ECTS - z tym wyjątkiem, iż w najbliższej rekrutacji mogą jeszcze podjąć dowolną liczbę kierunków bez uiszczania opłat (dzięki wpadce ministerstwa).

4. Osoby, które podjęły już studia w roku poprzednim, czy bieżącym i chcące podjąć drugi kierunek od roku akademickiego 2013/2014 będą musiały za drugi kierunek płacić lub spełnić wymogi dla 10% najlepszych studentów.

Informacje z punktu 1 i 2 są potwierdzone w ministerstwie. Dodatkowo można przeanalizować wzór oświadczenia jakie składa student przed rozpoczęciem studiów. Interesuje nas przypis 1:

...Wypełnia student, który podjął w uczelni publicznej studia stacjonarne pierwszego albo drugiego stopnia albo jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych (bez względu na ukończone przed dniem 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat) i dla którego są to pierwsze studia
stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. — Prawo o szkolnictwie wyższym...
http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/15/49/15494/Dz._U._Nr_207__poz._1235.pdf

Punkt 3: link do wyjaśnień ministerstwa był już przytaczany - poszukajcie.
Punkt 4: konsekwencja ponktu 3.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót