F
franz87
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 198
Witam,13 dni temu wysłałem listem poleconym priorytetowym przedmiot o wartości 100zł.Do osoby,która wygrała aukcję na allegro.Dostałem potwierdzenie nadania listu (tzw.kwitek).Po 10 dniach adresat zniecierpliwiony,że list nie doszedł, zażądał ode mnie numeru przesyłki.
Z tym numerem poszedł na Pocztę,i okazało się,że tego numeru nie ma w ewidencji poczty.Wg nich przesyłka nie została nadana! W takiej sytuacji zwróciłem kupującemu te 100zł.Dodam ,że na kwitku jest pieczątka poczty.
Wg poczty mogę reklamować tą sytuację min po 14 dniach od nadania listu.
Jak wygląda taka reklamacja? Gdzie muszę iść,co muszę wypisać? Czy potrzebne będzie jakieś zeznanie adresata (np.że czekał na list...).?
Ile i po jakim czasie poczta mi zwróci?(słyszałem,że poczta zwraca 50 krotność wartości listu - 50x4,15 = 207?)
Proszę o pomoc.
//nie wiem czy dobry dział .Jbc proszę przenieść-nie usuwać.
Z tym numerem poszedł na Pocztę,i okazało się,że tego numeru nie ma w ewidencji poczty.Wg nich przesyłka nie została nadana! W takiej sytuacji zwróciłem kupującemu te 100zł.Dodam ,że na kwitku jest pieczątka poczty.
Wg poczty mogę reklamować tą sytuację min po 14 dniach od nadania listu.
Jak wygląda taka reklamacja? Gdzie muszę iść,co muszę wypisać? Czy potrzebne będzie jakieś zeznanie adresata (np.że czekał na list...).?
Ile i po jakim czasie poczta mi zwróci?(słyszałem,że poczta zwraca 50 krotność wartości listu - 50x4,15 = 207?)
Proszę o pomoc.
//nie wiem czy dobry dział .Jbc proszę przenieść-nie usuwać.