Podanie autora przekładu - praca dyplomowa

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O czym innym zupełnie tutaj powiedziałem, ale w miarę już rozumiem.

Cytując z przekładu podając wyłącznie autora utworu pierwotnego sugeruje się, że tłumaczenia dokonało się osobiście (zatem naruszenie praw osobistych autora przekładu, przywłaszczenie autorstwa), a co do zasady cytatów się nie tłumaczy.

Chodzi mi to, że cytuję X cytującego Y, ale X nie oznaczył autorstwa przekładu Y.

Ostatnio w pewnej literaturze przeczytałem z kolei, że dopuszczane jest stosowanie tłumaczeń, ale to chyba dosyć ryzykowne wciąż.

Concern napisał:
... że dopuszczane jest stosowanie tłumaczeń, ...
Nie ma uzasadnienia do takiego twierdzenia, tłumaczenie jest osobnym utworem. Możemy cytować albo utwór pierwotny albo opracowanie inaczej nie wypełnia to znamion cytatu.

Ostatnia edycja:
Tak przeczytałem, ale lepiej dmuchać na zimne i po prostu nie stosować.

A wracając do sentencji, gdzie temat w tym zakresie nie był omówiony: jeżeli nie ma podanego autora to wykorzystać bez podawania czy oznaczyć np. (przekł. anonim)?

Swoją drogą jak nawet patrzę na artykułu różne - nie zdarza się np. że ktoś podaje autora przekładu słów Einsteina.

W pracach dyplomowych na końcu podaje się przypisy, w tym wydanie, rok, tytuł, przekład itp Podając tytuł książki i rok wydania wskazujesz na autora tłumaczenia.

Na każdej stornie przypisy plus na koncu. Ale wtedy zasadne bedzie napisane w treści "xd pisze" czy juz wtedy cos pisać o przekładzie?

W każdym razie tak jak wspomniałem w wielu krótkich cytatach czy zbiorach nikt nie podaje przypisów z tego co widziałem i sie zastanawiam skąd to

Wręcz patrzę na ksiazke ktora na okładce ma komentarz o niej z prasy. Nic nie ma o autorze (tylko zrodlo) ani o tym kto przetłumaczył komentarz.

LeszsekS napisał:
Cytując z przekładu podając wyłącznie autora utworu pierwotnego sugeruje się, że tłumaczenia dokonało się osobiście (zatem naruszenie praw osobistych autora przekładu, przywłaszczenie autorstwa), a co do zasady cytatów się nie tłumaczy.

Trochę poprzeglądałem źródeł i tego jak to jest praktycznie stosowane.

Po pierwsze: jeżeli już tytuł jest chroniony prawem autorskim - rzadko ktokolwiek nie cytując, ale powołując się na jakieś dzieło podaje autora tłumaczenia (chociażby tytułu)
Po drugie: A jak ktoś anonimowo przełożył? To jak to zaznaczyć...
Po trzecie: Patrzyłem na wiele blogów czy na prasę: jak są jakieś cytaty, szczególnie krótkie (np. motywacyjne motta czy wpisy) - jest tylko autor oryginału.

Czy prawo autorskie przestrzegają tylko ci co je znają? Bo widzę, że ludzie się nie przejmują zbytnio...

Mam jeszcze ważne pytanie: jeżeli cytuję autora X w przekładzie Y, przy oznaczeniu tłumaczenia w przypisach (kto przełożył) to w treści samej pracy mogę pisać:
1. Cytując/według autora X

czy

2. Cytując autora X w tłumaczeniu itd?

Z tego co zauważyłem to w przypadku tłumaczeń jednak częściej się powołuje na pierwotnego autora (wczoraj czytałem świetną książkę X a nie tłumaczeni Y książki X).

Powrót