Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3 - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam prośbę może mi ktoś więcej opisać o podgrupie P2Z

Grupa ... półotwarta dla recydywistów penitencjarnych w systemie zwykłym.

Witam początkiem wrzesnia sąd apelacyjny utrzymał moj wyrok 3lat i 6 miesiecy pozbawienia wolnosci. W aś spedzilem 9 miesiecy i wyszedłem do uprawomocnienia sie wyroku, jeszcze przed wplaceniem kaucji przez moja rodzine rozmawialem z wychowawca i powiedzial mi ze jesli podpisze warunki skazania to dostane podgrupe p2. Moje pytania to
-czy teraz jak zglosze sie do odbycia kary w tym samym wiezieniu szanse na dostanie p2 bede miec takie same jak przed wyjsciem do uprawomocnienia ? Dodam ze wyrok mam jako 65 kk. I wychowawca to wiedzial
-wiem ze na p1 w zamknietym zk ciezko dostac pwz a jak jest z przepustkami ?
-jak szybko przychodzi wezwanie do odbycia kary i jaki czas mam od otrzymania takiego listu ? Z gory dziekuje za odpowiedź

Skad wiesz ze w tym samym zk bedziesz siedział.
A w AS miałeś P1 czy P2?

P1 chyba zawsze sie ma w AŚ.
Odsiadywac napewno nie bede w tym samym Zk ale napewno tutaj bede miec komisje penitencjalna

Witam.
Mój znajomy przebywa w jednym ZK tam został pobity przez współosadzonych.
Wszczęto postępowanie wewnętrzne(podobno) skutkiem czego został odizolowany.
DYREKTOR chce zmiany grupy z R2 na R2 podobno z powodów bezpieczeństwa, z tego samego powodu odmówiono mu transportu na inny ZK z grupą R2 ponieważ niby się boją go przyjąć by nie doszło do incydentów podobnych.
Więc moje pytanie brzmi jak można wyegzekwować by tych zmian nie wprowadzono i czy można i w jaki sposób domagać się pisemnego uzasadnienia tych decyzji.

Tygrysek2951 napisał:
Więc moje pytanie brzmi jak można wyegzekwować by tych zmian nie wprowadzono i czy można i w jaki sposób domagać się pisemnego uzasadnienia tych decyzji.

Osadzony zostanie zapoznany w czasie posiedzenia komisji penitencjarnej z uzasadnieniem.
A w jaki sposób SW ma zapewnić bezpieczeństwo skazanemu? Należy go chronić najwyraźniej. Możliwe że poprzez zwiększenie stopnia izolacji.

forg napisał:
Osadzony zostanie zapoznany w czasie posiedzenia komisji penitencjarnej z uzasadnieniem.
A w jaki sposób SW ma zapewnić bezpieczeństwo skazanemu? Należy go chronić najwyraźniej. Możliwe że poprzez zwiększenie stopnia izolacji.
Dziękuję za odp.
Rozumiem że należy dbać o bezpieczeństwo jego stąd izolacja,natomiast jego siostra uważa że pozbawienie go przywilejów jest zbyd duża karą. Czy ona może interweniować i w jaki sposób?

Tygrysek2951 napisał:
Dziękuję za odp.
Rozumiem że należy dbać o bezpieczeństwo jego stąd izolacja,natomiast jego siostra uważa że pozbawienie go przywilejów jest zbyd duża karą. Czy ona może interweniować i w jaki sposób?
Dodam że osadzony był skazany za pobicia, przeszedł kilka terapii i stąd nie dopuścił się odwetu gdyż zależało mu na dobrej opinii, pracy jak również uzyskaniu przepustek.
Wiem też że rozmawiała z wychowawcą i dyrektorem, ale czy można jeszcze coś zrobić w tej sprawie?

Ostatnia edycja:
Tygrysek2951 napisał:
Rozumiem że należy dbać o bezpieczeństwo jego stąd izolacja,natomiast jego siostra uważa że pozbawienie go przywilejów jest zbyd duża karą.

To nie jest kara. To jest najwyższa troska o jego zdrowie lub życie. Może niech siostra pozwoli funkcjonariuszom wykonywać swoje zadania.
Na wolności ofiara pobicia też czasami musi się ukrywać, ma problemy i trudności z codziennym życiem. Tak to już czasami bywa ...

forg napisał:
To nie jest kara. To jest najwyższa troska o jego zdrowie lub życie. Może niech siostra pozwoli funkcjonariuszom wykonywać swoje zadania.
Na wolności ofiara pobicia też czasami musi się ukrywać, ma problemy i trudności z codziennym życiem. Tak to już czasami bywa ...

Bardzo dziękuję mam nadzieję że takie argumenty pomogą ostudzić ich emocje.

Jak długo naP1? Ostatnia wokanda zakończyła się podtrzymanie P1

Powrót