Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3 - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Andrzej_F napisał:
tylko zostanie przetransportowany do Zakładu Karnego typu zamknietego

I co, komisja penitencjarna ustala, że pojedzie np. do ZK we Wronkach? Mylisz się. Komisja penitencjarna nie ustala konkretnej jednostki. komisja ustala - jeśli nie zrobił tego sąd - rodzaj i typ zakładu karnego, w którym skazany ma odbyć karę. I oczywiście różne inne rzeczy ustala.

forg napisał:
komisja ustala - jeśli nie zrobił tego sąd - rodzaj i typ zakładu karnego, w którym skazany ma odbyć karę. I oczywiście różne inne rzeczy ustala.

teraz wróćmy do meritum tego o czym my tutaj piszemy

to Sąd wyznaczył ze ktos ma stawic sie do danej Jednostki celem odbycia kary pozbawienia wolnosci i w tej danej jednostce to Komisja Penitencjarna zadecydowała by pozostawic go u siebie ..... czy Sad zadecydował ?

Andrzej_F napisał:
Komisja Penitencjarna zadecydowała by pozostawic go u siebie .....

Komisja nadaje podgrupę klasyfikacyjną. I na tej podstawie decyzję o pozostawieniu lub skierowaniu do innej jednostki penitencjarnej podejmuje ktoś inny. Nie komisja penitencjarna.
Ale ja już kończę dyskusję z kimś, kto to co widział uznaje za obowiązujące w tym kraju prawo.

forg napisał:
Nie komisja penitencjarna.
Ale ja już kończę dyskusję z kimś, kto to co widział uznaje za obowiązujące w tym kraju prawo.

No tak
Oczywiscie masz swoja racje a ja na pierwszej komisji w AŚ w Lublinie dowiedziałem sie ze otrzymałem grupę P1 i pozostane w AŚ do czasu przetransportowania do ZK ba nawet nazwe mi podali do którego ZK trafie ;)

Ale nie no ....... Komisja jeszcze o tym nie wiedziała bo jakby wg twych słów wiedziec mogła .............. ?

w sumie podobnie jak nie wiedziała wg słów twoich o tym gdzie trafi kilku innych którzy zemna wtedy stawali na Komisji ......

Teoria i praktyka - komu wierzyc, jak zyc
EOT

forg napisał:
Po tym, że twierdzisz, że skazany nie musi pisać prośby o przetransportowanie.

https://www.rpo.gov.pl/pliki/13269673450.pdf

Strona 1, punkt 2.

Ewelinkax napisał:
Strona 1, punkt 2.

Na stronie pierwszej nie ma punktów. Są na trzeciej.
A co ma ten poradnik udowadniać? Każdy obywatel tego kraju ma prawo pisać. wnioskować, prosić, monitować do instytucji o co mu się tylko podoba. "Masz prawo wnioskować". To prawda. A skazany ma prawo w wielu kwestiach o sobie decydować.

Wg tego poradnika to na pierwszej stronie, nie trzeciej.
No właśnie o to chodzi, że jako osoba najbliższa osoby skazanej mogę jej pomagać. W samym poradniku nie ma informacji, że muszę napisać wniosek do takiej, a nie innej instytucji. Dlatego Twoje wywody, jakich to złych rad udzielam innym są nie na miejscu, gdyż ja nikogo nie wprowadziłam w błąd. I żadna moja wypowiedz nie twierdziła, ze skazany nie ma prawa o sobie sam decydować. To było Twoje błędne zrozumienie tresci moich postów.

Witam!!!

Jezeli chodzi o ostatnie pytanie,to art.100 kkw mowi:"...skazanego umieszcza sie w Z.K polozonym w miare mozliwosci najblizej miejsca zamieszkania..."

Sa niestety tez wyjatki,np.ze wzgledu na terapie odwykowa,moga wywiezc daleko,ale bedzie to jednoczesnie najblizej miejsca zamieszkania,bo blizej po prostu nie bedzie takiej jednostki.

Mój syn ma 19 lat i od 16 listopada przebywa w Areszcie Śledczym w Szczecinie. Na 12 grudnia miał wyznaczony termin posiedzenia o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności ze względu na chęć ukończenia szkoły której koniec przypada w czerwcu 2018 roku.Dzisiaj otrzymał kwalifikacje na podgrupę M3. Czy jest możliwość wnioskowania o pozostawienie go w tymże areszcie na warunkach przynależnych dla podgrupy M3 aby mógł kontynuować naukę. Jesteśmy ze Szczecina i tutaj syn uczęszczał do szkoły.

jmbs napisał:
Witam!!!
art.100 kkw mowi:"...skazanego umieszcza sie w Z.K polozonym w miare mozliwosci najblizej miejsca zamieszkania..."
Art.100 kkw od dawna tak nie mówi.

Witam.. Mój brat dostał wyrok 8 miesięcy za znieważenie policjanta. Po trafieniu na ZK dostał grupę P2 ale po 3 tygodniach został przeniesiony na P1.. Dlaczego? Nie wiemy czy czeka na transport czy coś narozrabial.. nie jest zbyt wylewny i ciężko cokolwiek od niego wydusic.. za co moga przeniesc z grupy polotwartej na zamknięta? Proszę o pomoc.

Koleś dostał 5lat pozbawienia wolności i od 3lat siedzi na P1 czy jest szansa że zmienia mu na P2

Łysy100 napisał:
czy jest szansa że zmienia mu na P2

Szansa? A skąd ktokolwiek tu na forum ma wiedzieć?
Jeśli chodzi o przepisy to owszem. Można go "awansować". Po spełnieniu określonych w przepisach warunków.

Co decyduje o przyznaniu danej podgrupy kwalifikacyjnej?

Przesłanki określone w kodeksie karnym wykonawczym. Wystarczy je przeczytać.

Czy skazany odbywając karę pozbawienia wolności w wymiarze 1 roku za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości może wnosić o zmianę podgrupy ? Skazany uzyskał podgrupę kwalifikacyjną P2, pracuje w ZK, jest spokojny, nie ucieka, nie ma z nim żadnych problemów. Pytanie czy może sam wnioskować do Komisji do zmianę podgrupy ? Poprzednią komisję miał 2 miesiące temu.

Komisja zbiera sie co pół roku a wnioskować zawsze może
P2 nie jest zła podgrupą

Łysy100 napisał:
Komisja zbiera sie co pół roku

Komisja zbiera się tak często jak jest to w danej jednostce penitencjarnej ustalone. Z reguły co tydzień. Czasami częściej. Nie dezinformuj poprzez używanie skrótów myślowych.

Skazany z reguły staje przed Komisja Penitencjarna co 6 miesięcy. Jeśli w międzyczasie ma termin np. warunkowego przedterminowego zwolnienia staje przed KP i ZK mu występuje bądź nie.

Powrót