Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3 - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na razie to tylko myśli o przeniesieniu, nic więcej nie wiem. Z tego co wiem, będzie mieć ograniczone telefony i widzenia. Tylko nie wiem jak z przepustkami, bo jak wspomniałam wcześniej, zaczął chodzić np. do muzeum itp. Wydaje mi się, że zostanie mu zabrany tej przywilej..

fartalla napisał:
Wydaje mi się, że zostanie mu zabrany tej przywilej..

Skoro nic więcej nie wiesz, to nie może Ci się wydawać. Są dwie możliwości - zostanie "zdegradowany" i skierowany do odbywania kary w zakładzie karnym typu zamkniętego lub podgrupa nie zostanie zmieniona i będzie przebywał w zk typu zamkniętego (z różnych powodów) a będzie posiadał uprawnienia takie jak w zk typu półotwartego.

fartalla napisał:
Witam. Mój partner jest obecnie na oddziale półotwartym, czy jest możliwość przeniesienia go na oddział zamknięty tzw. zamek??
Po co???????????
Obecnie zaczął chodzić na przepustki KO, czy zostaną one wstrzymane po przeniesieniu???
Jeżeli zostanie zdegradowany do podgrupy zamkniętej to tak.
Z tego co wiem, będzie mieć ograniczone telefony
Na pewno.
Na razie to tylko myśli o przeniesieniu, nic więcej nie wiem.
Trudno mi wyrazić swoją opinię, ale może np. nie umie odbywać kary w ZK typu półotwartego, bo ma więcej obowiązków? Może woli leżeć 24/h nic nie robiąc i nie starać się o wcześniejsze wyjście na wolność? Nie wiem... Kobieto jak już Twój partner chodzi na zajęcia KO poza terenem jednostki to jest chyba dobrze? Jak będzie mógł przyjechać do domu choć na te parę chwil to źle? Jak dzwoni do Ciebie codziennie? Lepiej jak będzie odbywał wyrok do końca, bez przepustek a telefonował będzie do Ciebie rzadziej po 5 czy 10 min? Zapytaj go dlaczego nie chce siedzieć w ZK półotwartym a potem pytaj. Może są jakieś poważne powody i facet potrzebuje jakiejś pomocy?

Jak się "postara" to będzie miał P1, tak zostaną wstrzymane.

Ptasior Ja w zakładzie półotwartym spotkałem się z paroma osobami przeniesionym z zamkniętego na parę dni (jakieś remonty cel) i większość z nich nie wyobrażało sobie odbywania kary w OZ. Co kto lubi ;-)

zbychu1 napisał:
Ptasior Ja w zakładzie półotwartym spotkałem się z paroma osobami przeniesionym z zamkniętego na parę dni (jakieś remonty cel) i większość z nich nie wyobrażało sobie odbywania kary w OZ. Co kto lubi ;-)
To to ja wiem, ale skoro gościu chodzi na zajęcia KO poza terenem jednostki to już tam "parę dni siedzi" więc się chyba "przyzwyczaił". Koleżanka nie napisała jaki ten facet ma wyrok, ewentualnie za co odbywa karę więc praktycznie nic nie wiemy. Niech się dopyta dlaczego chce aby go przewieziono do ZK zamkniętego a potem się wypowie.

Czy jest taka możliwość a mianowicie odwołania się od decyzji komisji penitencjarnej nadającej grupę? jesli tak to w jakim terminie można się odwołać?

puszek34 napisał:
Czy jest taka możliwość a mianowicie odwołania się od decyzji komisji penitencjarnej nadającej grupę? jesli tak to w jakim terminie można się odwołać?
W ciągu siedmiu dni od dnia posiedzenia komisji.

A wtedy to odwołanie składamy do Sądu Penitencjarnego?

Przecież w art. 7 kkw wszystko jest dokładnie napisane! Czytałaś?

Tak czytałam tylko chciałam się upewnić!!!!

Witam . Mój narzeczony wczoraj trafil do Zk w TArnowie .
I moze mi ktos wytlumaczyc co dalej z nim beedzie ?
Podobno trafia pierw do celi przejsciowej i czeka na komisje .
Mozecie mi pomoc ? . odwieszono mu wyrok 2 lata na 5 lat czyli do odsiadki 2 lata ale ma jeszcze drugi taki sam wyrok 2/5 czyli odwiesza mu ten 2 wyrok tez ? Bedzie siedzial 4 lata jak to wyglada ; ( ? i jaka moze dostac grupe ?

madziamrk napisał:
Podobno trafia pierw do celi przejsciowej i czeka na komisje

W dużym uproszczeniu - tak będzie.

madziamrk napisał:
czyli odwiesza mu ten 2 wyrok tez ?

Trafienie do zk nie jest powodem do odwieszenia wyroku. Art. 75 kodeksu karnego polecam.

madziamrk napisał:
i jaka moze dostac grupe ?

A skąd my to mamy wiedzieć? Na to wpływa wiele czynników.

forg napisał:
W dużym uproszczeniu - tak będzie.

Trafienie do zk nie jest powodem do odwieszenia wyroku. Art. 75 kodeksu karnego polecam.

A skąd my to mamy wiedzieć? Na to wpływa wiele czynników.

A ile czeka sie na taka komisje ? i czy jak jest w celi przejsciowej to moze zadzwonic lub wyslac list ?

Na komisję Twój narzeczony zostanie postawiony na najbliższe jej posiedzenie (o ile wychowawca go zdąży "opisać" tzn. przeprowadzi z nim rozmowę. Zazwyczaj z celi przejściowej można telefonować a pisać listy to pewnie że można.

No a forg jak zwykle bardzo pomocny. Myślę że osoba zainteresowana zrozumiała o co chodzi :)

Ptasior napisał:
Myślę że osoba zainteresowana zrozumiała o co chodzi :)

Myślę, ze nie. Ludzie, którzy mają znikomą wiedzę o realiach więziennych mogą pomyśleć, że w celach przejściowych zamontowane są aparaty samoinkasujące. Ale przecież Ty opierasz się na swoich przestępczo-więziennych doświadczeniach zatem może spotkałeś się z taką sytuacją - zapytałem poważnie. Bo może jednak ja mam błędną wiedzę. Wszak wynika ona z innych doświadczeń.

forg napisał:
Ty opierasz się na swoich przestępczo-więziennych doświadczeniach zatem może spotkałeś się z taką sytuacją
Nie nie spotkałem się. madziamrk zapytała
i czy jak jest w celi przejściowej to może zadzwonić lub wysłać list ?
więc odpowiedziałem, że można dzwonić i pisać listy. W przeciwieństwie do Ciebie staram się odpowiedzieć na pytania zainteresowanych, bo Ty widzę od samego początku udzielasz "bezpłatnych porad prawnych". Stoimy bo dwóch stronach barykady i nigdy nie będziemy po jednej stronie.

Powrót