Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3 - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam Moj maz jest tymczasowo aresztowany ma zarzut usilowania zabojstwa nigdy nie byl karany,nie mial doczynienia nic z policja, czy sa jakies szanse zeby po ogloszeniu wyroku dostal P2?dzieki za odpowiedz

Jeśli zostanie skazany za to co mu zarzucają to jest niemożliwe aby przez najbliższe kilka lat dostał podgrupę półotwartą.

aha no dzieki sprowadziles mnie na ziemie, a mam jeszcze jedno pytanie tylko ze nie zwjazane z tym watkiem, czy jak pojdzie na p1 to bedzie w celi z facetami ktorzy siedza za to samo mniej wiecej? dzieki za odpowiedz bo nie wiem jak to moze wygladac bo pierwszy raz mam doczynienia z taka sytuacja

Niekoniecznie. Np. w Rzeszowie jeden miał wyrok 25 lat, drugi chyba 5, trzeci 6 a czwarty to nie pamiętam. Każdy siedział za co inne.

Sprawa wygląda tak:
W czerwcu 2013 zostalem osadzony w zk typu zamknietego z podgrupa P1p,( wyrok 6 miesiecy, zglosilem sie sam, mialem jeszcze jeden wyrok w zawieszeniu) nalozone mialem dwa programy resocjalizacyjne, z których jeden zaczalem realizowac a drugiego nie bo skonczylem odbywanie kary, podczas pobytu w zk pracowalem.
No i teraz pytanie, zostal mi odwieszony wyrok ktory mialem zawieszony bedac w zk.. od opuszczenia zakladu czyli prawie od roku ( rok minie 19 grudnia) nie doszla mi zadna nowa sprawa ani nic.
Ponownie z zk mam zglosic sie 3 listopada celem odbycia kary6 miesiecy pozbawienia wolnosci i zamierzam stawic sie bo po co sobie pod gorke robic.. i teraz pytanie czy to ze nie zrealizowalem nalozonych na mnie programow resocjalizacynych bedzie mialo wplyw na przydzielenie mi podgrupy r1?

pener28 napisał:
czy to ze nie zrealizowalem nalozonych na mnie programow resocjalizacynych bedzie mialo wplyw na przydzielenie mi podgrupy r1?

A co to za programy były? Bo jeśli na przykład: "udział w programie przeciwuzależnieniowym" to może mieć wpływ.
Ważniejszy jest powód skierowania do zk typu zamkniętego podczas pierwszego - krótkiego - pobytu.

pierwszy byl ekoholik a drugi cos z wolnoscia zwiazany.
a powod? ciezko jest mi to okreslic.. psycholog uznal mnie za niedojrzalego emocjonalnie.. ale powiedzial ze na nastepnej komisji zostanie mi przyznana podgrupa p2, jednak tak sie nie stalo i zamiast p2 dostalem prace z czego bylem zadowolony

pener28 napisał:
a powod? ciezko jest mi to okreslic.. psycholog uznal mnie za niedojrzalego emocjonalnie..

No to jeśli od tego czasu dojrzałeś emocjonalnie to może trafisz do zk typu półotwartego. Tak czy owak samodzielne zgłoszenie się do odbycia kary działa na Twój plus.
Starasz się o odbycie tej kary w systemie dozoru elektronicznego? Jeśli nie to się zgłoś do jednostki i zacznij się starać.

Nie staram sie o to z tego wzgledu ze nie jestem pewien czy dotrzymal bym warunkow odbywania kary w taki sposob..
Ale zaczne sie starac, mysle ze dal bym rade.
Dzieki za pomoc :)

Witam piszę ponieważ miesiąc temu zostałem skazany na miesiąc pozbawienia wolności za nie odrobienie prac społecznych. W więzieniu przydzielono mi grupę P2P ( przebywanie w zakładzie półotwartym ) , a karę odbywałem w zakładzie karnym w ( Areszt Śledczy Katowice - zamknięty ) .

Czy w takim przypadku mogę odwoływać się do sądu o zadośćuczynienie.
Czy jest w ogóle sens wnosić o odszkodowanie, gdyż 24godziny siedziałem w zamkniętej celi a nie na"pół otworku" który mi przysługiwał.

Z góry dziękuje za pomoc.

To niech Pan, Panie forg wyjaśni dlaczego kolega z podgrupą półotwartą odbywał karę w ZK typu zamkniętego?

Ponieważ w P2 nie było miejsc,a czas do końca kary był b.krótki.

Często skazani na transport do zk zgodnie z podgrupą czekają dłużej niż miesiąc i często są przewożeni nawet b.daleko.

Jak długo skazany z grupą p2 może być osadzony na oddziale typu zamkniętego, rozumiem, że do momentu, aż zwolni się miejsce na oddziale półotwartym, ale np. nie dłużej niż..., czy reguluje to jakaś ustawa, czy regulamin wewnętrzny danego zakładu?

Jeśli są warunki do przetransportowania osadzonego do zakładu takiego typu do jakiego został zakwalifikowany zgodnie z podgrupą klasyfikacyjną, zostaje niezwłocznie wytransportowany. Warunki są wtedy gdy nie istnieją przeciwwskazania. Do przeciwwskazań w pierwszym rzędzie zaliczyć m.in.: brak miejsca w odpowiednim typie zakładu, fakt zabezpieczenia przez sąd lub prokuratora osoby skazanej w toku innej sprawy (tj. toczące się wobec osadzonego postępowanie w innej sprawie, występowanie w sprawie w charakterze strony, np. jako świadek, itd.), brak możliwości logistycznych (tj. brak odpowiedniej liczby osób do wytransportowania, brak w danym okresie odpowiedniej liczby funkcjonariuszy lub środków transportu, itd.). Powodów jest całe mnóstwo, trudno dowieść SW zawinienie, a w takim przypadku udowodnienie swych racji przed sądem cywilnym w procesie o zadośćuczynienie wydaje się trudne. Fakt ten nie wyklucza takiej możliwości i znam takie przypadki.

Akurat tutaj jedyną przyczyną był brak miejsca w odpowiednim typie zakładu i nikt tu nie zamierzał bić piany z tego powodu, że przebywa na oddziale zamkniętym, a nie półotwartym, nie ma miejsc, więc logiczne- trzeba poczekać. Moje pytanie bardziej zmierzało do tego, czy jest jakaś wyznaczona granica w czasie, np. " do ustania przyczyn, nie dłużej jednak, niż np. 30 dni". I tylko tyle, nikt nie zamierza tu nikogo pozywać, tym bardziej, że "powody ustały";) , ale dzięki

Powrót