Witam.
Od kilku dni czytam dział więziennictwo,lecz nie natknęłam się na nurtujące mnie pytania.Wiec pokrótce przedstawię problem.
Chłopak niespełna 21 letni, nie stawił się na czas do odbycia kary pozbawienia wolności.Został zatrzymany i przewieziony do AŚ, gdzie jest tymczasowo aresztowany ze względu na toczące się śledztwo . Jest więc jednocześnie skazany i tymczasowo aresztowany( te same paragrafy) .Wiem że skoro jest tymczasowo aresztowany, to obowiązują go zasady wg tej kategorii.
-Chciałabym zapytać,czy z racji iż jest TA ale jednocześnie skazany, została mu przydzielona podgrupa,czy zostanie to zrobione dopiero gdy znajdzie się w odpowiednim ZK po zakończeniu ostatniej sprawy?
-21 lat ukończy za 3 miesiące.Rozumiem że jeśli przed tym czasem byłby już wyrok to zostałby zakwalifikowany do zakładu karnego typu M.Czy po ukończeniu 21 lat ,że tak się wyrażę z "automatu" zostaje przetransportowany do zakładu karnego dla mężczyzn (P - bo pierwszy raz osadzony ) czy też z jakiś powodów może pozostać na oddziale dla młodocianych? Jeśli tak, to z jakich powodów może pozostać?
Z góry dziękuję za odpowiedź.