Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
powinnobyć w kodeksie karnym wykonawczym pozdrawiam

"Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
8 ) skazani mogą korzystać z trzech widzeń w miesiącu, które za zgodą dyrektora zakładu karnego mogą być połączone"

W razie gdybyś nie mogła znaleźć :ok:

Żebyś wiedziała że nie mogłam znaleźć bo szukałam w innym kodeksie i tam było tylko do 7ego ;) Ale nie ma tam mowy nic o dzieciach. Możliwe jest żeby to zależało od AŚ, tzn. że tak sobie wymyślili, żę 2 normalne + 1 na dziecko?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Raczej niemożliwe...chociaż jak mój był w AŚ (jako skazany) i jeszcze nie miał przydzielonej grupy miał 3 widzenia...a grupa p1 ma tylko 2 widzenia...
Jovanka, jest tam gdzieś o dzieciach, że przysługuje na dziecko...zresztą każdej grupie. Poszukaj :ok: Ale nie zaśmiecamy tematu, bo ten temat dotyczy grup dotyczy grup :)
http://karne.pl/wykonawczy.html tu masz link - art 105.

Potwierdziłam w prokuraturze że grupa R2 ma 3 widzenia wg KK wykonawczego. I zadzwoniłam też do AŚ, rozmawiałam z kierownikiem penitencjarnym i mam się "kłócić" na bramie. Powiedział, że jakby co mam poprosić o rozmowę z wychowawcą, który wszystko wyjaśni.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Bez tego artykułu chyba nic bym nie zdziałała.
Pozdrawiam serdecznie

No to jak to w końcu jest :( mój narzeczony jest w grupie zamkniętej a dostał karę 2 lat a czytałam odpowiedź w której pisało że ponad 3 lata jak ktoś ma do odsiadki to to i tak mało aby była grupa zamknięta... To czemu mój narzeczony ma grupę zamkniętą. jest recydywistą.

grupę przydziela komisja penitencjarna według własnych "upodobań" kierują się różnymi rzeczami (np długością wyroku paragrafem itp) i to od niej zależy jaką grupę kto dostanie i tutaj znowu się powtarza "co zakład to obyczaj"
Mozna się zawsze strać o zmianę grupy ale tez nie wiadomo czy zmienią

Była kiedyś dziewczyna na forum gdzie jej mąż przy wyroku 3 miesiące dostał grupę P1 (zamek) także jak pisze ewcia na to nie ma reguły.
Co 6 miesięcy jest komisja także jeszcze nic straconego żeby dostać grupę P2/R2 :ok:

Dokładnie- to jaką grupę się dostaje- decyduje komisja penitencjarna ale według ich widzimisię- oceniają oczywiście długość wyroku, za co ten wyrok itd ale to o niczym nie świadczy, poza tym często jest tak, że skazany został osadzony za jedno przestępstwo a kolejne 3 wyroki przyjdą do administracji np za tydzień i już mu się nie zmienia grupy, następna komisja po pół roku jesli taki osadzony jest grzeczny nie zdejmie go np z p2 na p1 bo nie ma podstaw. Niby jest tak, że na p2 można być do wyroku 5 lat ale to nie reguła, poza tym na p3 jest sporo osób ze znacznie większymi wyrokami, którym np zostało 5 lat do końca- też są tacy :) Zmiana grupy niby jest co pół roku ale jesli wychowawca chce aby skazany z p1 dostał p2 to może to zrobić kiedy mu się podoba już nie mówiąć o "zjeździe" czyli degradacji grupy- w każdej chwili...

Odwołanie się od decyzji komisji penitencjarnej.

Jeśli był już gdzieś tego typu temat to proszę o pomoc w jego znalezieniu. Szukałam ale konkretnych informacji nie znalazłam.

Jak wygląda takie odwołanie? Mój chłopak starał się o kategorię P3. Komisja po 5 miesiącach odbywania przez niego kary stwierdziła, że za krótko przebywał w więzieniu i oddaliła jego prośbę. Wie ktoś jak to wszystko wygląda? czy po odwołaniu jest większa szansa na pozytywną decyzję?

Re: Odwołanie się od decyzji komisji penitencjarnej.

W praktyce szansa większa nie jest...

Ale odwołanie się od czego? Chodzi o warunkowe przedterminowe zwolnienie :?:

Przeważnie na P3 idą Ci którym zostało nie wiele do końca kary.

To jest ciężko- bo to nie jest noromalna rozprawa sądowa itd to są ich- zakładu karnego- wewnętrzne komisje i wątpię aby odwołanie sie od nich miało jakikolwiek sens- ja w każdym razie nie spotkałam się z czymś takim ale może warto walczyć...choć akurat w tym wypadku nie wydaje mi się -to walka z wiatrakami- komisja to tylko formalność bo w chwili gdy skazany staje na tą komisję to już jest z góry ustalone czy dostanie daną grupę czy nie- jeśli wychowawca go nie poprze to nie ma raczej szans...

O masz, w ogóle nie załapałam :lol: Podłączę ten wątek do założonego już tematu o grupach

Dziękuje za odpowiedzi.
W tym problem, że z całej komisji tylko 1 osoba się nie zgodziła - bo niby za krótko siedzi. (5 miesięcy) Wychowawczyni była za, tylko jakiś tam kierownik z zakładu był na nie...

Witam, jestesm swieza w tym temacie wiec odrazu mowie o co chodzi...

MOj chłopak siedział 3 miesiace w sledczym i po tym jak go zgarneli komisja dała mu własnie to p2. I moje pytania sa odnosnie tego po jakim czasie moze sie starac o p3 majac całkowity wyrok 2 lata... ?! slyszałam ze ta 3 z aresztu sie odejmuje...

Może stawać na komisję o zmianę grupy co 6 miesięcy. Czyli jak miał teraz komisję gdzie dostał grupę P2 to kolejną będzie miał za pół roku. Ale wątpię żeby tak szybko dostał P3. Na najbliższej komisji raczej nikłe szanse na P3 ale może na kolejnej. Z drugiej strony to zanim zmienią mu grupę to już może zdąży wyjść na warunkowe :)

Ostatnia edycja:
A warunkowe jest po połowie kary dobrze słyszałam?! Słyszałam ze pierwszego pisma nie przyjmuja i po 3 miesiacach mozna pisac kolejne ?!? Aktualnie ma p2 i zbiera same plusy wiec mam nadzieje ze to mu duzo pomoze...?!

Lilka87 jeśli ktoś jest pierwszy raz karany to jeśli w wyroku nie zaznaczyli inaczej to może ubiegać się o warunkowe zwolnienie po płowie kary- pismo o warunkowe może wysłać już ok miesiąc przed tą datą- najwyżej odroczą do tego czasu gdy minie połowa kary. Ni eto, że pierwszego pisma nie przyjmują tylko chodzi ci chyba o to, że za pierwszym razem mało kto dostaje zwolnienie warunkowe...poza tym jeśli wychowawca będzie chciał go dać na p3 to nie musi czekać pół roku na komisję...w ogóle o p3 to może się starać cały czas ale to czy zmienią mu grupę zależy głownie od wychowawcy, kierownika itd

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót