Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powiedzcie mi czy osoba, ktora sama z wlasnej woli zglosi chec odbycia terapi AA ( czy wogole moze sie sama zglosic?) w zakladzie moze miec z tego powodu jakies nieprzyjemnosci, moze byc gorzej traktowana, czy to moze miec negatywny wplyw np na przepustki czy wokande? Czy moze lepiej sie z tym nie ujawniac i siedziec cicho? Pytam tutaj, no bo to dotyczy chyba grup prawda? P2/z P2/t....
Taka terapia trwa podobno 3 miesiace, gdzies tak wyczytalam, ale nie wiem czy w kazdym ZK tyle samo. Gdyby moj przeszedl taka terapie pomyslnie to moze to by bylo na + dla niego na wokandzie czy w czasie starania sie o przepustki? Czy moze wlasnie, baliby sie go wypuszczac na przepustki, bo moze sie upic? Jak to jest tam postrzegane?

anonimka napisał:
Powiedzcie mi czy osoba, ktora sama z wlasnej woli zglosi chec odbycia terapi AA ( czy wogole moze sie sama zglosic?) w zakladzie moze miec z tego powodu jakies nieprzyjemnosci, moze byc gorzej traktowana, czy to moze miec negatywny wplyw np na przepustki czy wokande? Czy moze lepiej sie z tym nie ujawniac i siedziec cicho? Pytam tutaj, no bo to dotyczy chyba grup prawda? P2/z P2/t....
Taka terapia trwa podobno 3 miesiace, gdzies tak wyczytalam, ale nie wiem czy w kazdym ZK tyle samo. Gdyby moj przeszedl taka terapie pomyslnie to moze to by bylo na + dla niego na wokandzie czy w czasie starania sie o przepustki? Czy moze wlasnie, baliby sie go wypuszczac na przepustki, bo moze sie upic? Jak to jest tam postrzegane?
Co masz na myśli? Leczenie odwykowe, czy udział w zajęciach grupy anonimowych alkoholików. Cel jest ten sam - walka z uzależnieniem. Procedury kwalifikacyjne i możliwości odbycia diametralnie inne.

O! Zaskoczenie, tego to nie wiem, nie wiedzialam, ze sa takie 2 rodzaje tam. A mozesz mi wyjasnic obie te terapie?

chciałabym aby ktoś udzielił mi informacji, jak można z grupy P1 przejść na grupę P2? jakie warunki trzeba spełnić itp.? bardzo proszę o pomoc.

by dostac sie na polotworek nie potrzeba az tak wiele,chyba,ze ma jeszcze miec jakies sprawy.Jesli jest skazany pelnomocnym wyrokiem to musi byc przedewszystkim grzeczny-moj W skazany,wyrok bezwzgledny i z zamka przeszedl na polotworek po niespelna 2 tygodniach,nic nie robil.....

Zazwyczaj jest potrzebna pozytywna opina wychowawcy aby było łatwiej no i dobre zachowanie. O zmiane podgrupy może ubiegac sie sam lub może go na komisje wystawić wychowawca.

amelka moze sie przyda

Grupy klasyfikacji odpowiadające rodzajom zakładów karnych

M - zakład karny dla młodocianych
P - zakład karny dla odbywających karę po raz pierwszy
R - zakład karny dla recydywistów penitencjarnych
W - zakład karny dla odbywających karę aresztu wojskowego

Podgrupy klasyfikacyjne odpowiadające typom zakładów karnych

zakład karny typu zamkniętego
zakład karny typu półotwartego
zakład karny typu otwartego

Podgrupy klasyfikacji odpowiadające systemom wykonywania kary

p - system programowego oddziaływania
t - system terapeutyczny
z - system zamknięty

olgaaaa napisał:
chciałabym aby ktoś udzielił mi informacji, jak można z grupy P1 przejść na grupę P2? jakie warunki trzeba spełnić itp.? bardzo proszę o pomoc.

szczegółowo to opisuje art. 82 & 1, & 2 kkw m.in. czytamy tam o: umyślności lub nieumyślności czynu, stopniu demoralizacji i zagrożenia społecznego, rodzaju popełnionego przestępstwa i czasu pozostałej do odbycia kary pozbawienia wolności. Znam przypadek faceta, który dostał 15 lat za art. 148 & 1 (miał przyznaną P-1/t), a po 6 latach zmienili mu podgrupę na P-2/p i znalazł się na półotworku (notabene w zk poznał pewną panią i z nią zawarł związek małżeński)...

Mam pytanie.Przebywam w aś i dostalem podgrupe M1 zamek (bo tak chciałem) dzisiaj sie dowiedziałem,że P.psycholok zmieniła ja na P1 półotwarty, czy mogla to zrobic i na jakiej podstawie?(bez komisji)

m1 (to małolat), a p1 (to nie półotworek) ninkabb coś pomyliłeś!!!:mad:

ps. psycholog nie może zmienić podgrupy!

20 lat, pierwszy raz karany.Wychowawczyni dzisiaj powiedziała mi,że psycholożka zmieniła mi grupe z zamka na półotworek bez komisji, mogła tak?Dodatkowo prawdopodobnie mam miec jutro transport i nikt nie chce mi powiedziec do którego zk

ninkabb ty jesteś w zk i korzystasz z netu? 20 lat (to M), zgodnie z prawem do 21 lat przyznają taką podgrupę!

Ninkabb napisał:
20 lat, pierwszy raz karany.Wychowawczyni dzisiaj powiedziała mi,że psycholożka zmieniła mi grupe z zamka na półotworek bez komisji, mogła tak?Dodatkowo prawdopodobnie mam miec jutro transport i nikt nie chce mi powiedziec do którego zk

moj W dowiedzial sie o przeniesieniu z AŚ do ZK pol godziny przed transportem i dowiedzial sie gdzie trafil juz na miejscu(200km od AŚ)....normalka....

Po pierwsze o zmianie grupy decyduje komisja. I chcesz czy nie chcesz musisz mieć M. Po drugie nie możesz mieć grupy P ponieważ jesteś jeszcze młodociany.
Po trzecie grupa P1 czy M1 to jest zamek. Dopiero grupa P2, M2 to jest półotwarty.

Hmm... ciekawa jestem jakim cudem piszesz z ZK?

Tak jak pisze donata. O transporcie możesz się dowiedzieć i pół godziny przed wyjazdem, a gdzie będziesz przewieziony dowiesz się na miejscu...

moze ktos z celi ma kompa, bo wiem ze mozna miec,
oczywiscie jesli dyrektor wyrazi na to zgodę...
( przynajmniej tak jest w Poznaniu, )
ale nie sadze by byli podlaczeni pod net :what:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót