Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kepasa napisał:
dyrektor zakładu może być umownie nazwany zakładem jesli chcesz, a o powołanie komisji zwraca się sam zainteresowany z poparciem wychowawcy lub sam wychowawca lub psycholog... jak się ma dobrego kuratora sądowego to on tez może wystąpić do zakładu- dyrektora o zmianę podgrupy...

hrhrh - a to może komisja nie odbywa się co 6 m-cy? Co za herezje tu wypisujesz... Kuratora chyba mylisz z adwokatem ("dobry").

kepasa napisał:
a o powołanie komisji zwraca się sam zainteresowany z poparciem wychowawcy

Bzdura.
Osadzony może co najwyżej napisać skargę na decyzję Komisji kierującą go do określonego typu zakładu karnego. I tyle może.
Zwrócić to on może co najwyżej ... dług, jeśli go ma.

Mam zapytanie dotyczące własnie już po uzyskaniu grupy. Mój P. dostał grupę p2. ma 15 m-cy ,wyrok. Pierwszy raz karany. Obecnie jest w areszcie w katowicach. Ma być skierowany do Wojkowic. I stąd moje zapytanie?. Ponieważ powiedział mi ,że inni również również czekają ,nawet od lutego. Czy ,to oznacza ,że mój P. może dopiero dopiero pojechać ,tam za kilka miesięcy?!

pajeczynka1 napisał:
Czy ,to oznacza ,że mój P. może dopiero dopiero pojechać ,tam za kilka miesięcy?!

Może pojechać za kilka dni, może za kilka tygodni. Może pojechać tam, może pojechać do innego zakładu karnego. Wszystko uzależnione jest od wolnych miejsc.

Mam pytania co do osadzonych uznanych za niebezpiecznych: mianowicie czy jest taka możliwość, że odbywa się całą karę np. 15 lat jako N-ka? Czy po jakimś czasie to się zmienia i jakie są warunki tej zmiany.

Alonqa napisał:
Czy po jakimś czasie to się zmienia i jakie są warunki tej zmiany.

Zmienia się lub nie. W zależności czy ustały przesłanki do kwalifikacji do tej kategorii.

Czyli trzeba być "grzecznym", łapać wnioski nagrodowe itp.?

Alonqa napisał:
Czyli trzeba być "grzecznym", łapać wnioski nagrodowe itp.?

Nie. Wnioski nagrodowe nie spadają z nieba, więc nie trzeba ich łapać ;)

Kodeks karny wykonawczy stanowi zatem, iż status więźnia niebezpiecznego „N" może zostać przyznany tymczasowo aresztowanemu lub skazanemu, którego właściwości, warunki osobiste, motywacje, sposób zachowania przy popełnieniu przestępstwa, sposób zachowania w trakcie pobytu w izolacji penitencjarnej lub stopień demoralizacji stwarzają poważne zagrożenie społeczne lub poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa jednostki penitencjarnej.

Zarówno o nadaniu jak i zmianie omawianego statusu, decyduje każdorazowo Komisja Penitencjarna działająca na terenie jednostki penitencjarnej. Ze względu na znaczne ograniczenia w korzystaniu z praw przysługujących osobom pozbawionym wolności związane ze wspomnianym statusem, obowiązujące przepisy prawa karnego wykonawczego nakazują, aby weryfikacja zasadności dalszego stosowania owego szczególnego statusu, następowała nie rzadziej niż raz na 3 miesiące. Od decyzji Komisji Penitencjarnej nadającej lub utrzymującej wspomniany status, osadzony może złożyć w terminie 7 dni odwołanie do sądu okręgowego.

Kodeks karny wykonawczy stanowi, iż do omawianej kategorii osadzonych winien być zakwalifikowany sprawca, który:

popełnił przestępstwo, w szczególności:
a) zamachu na:
- niepodległość lub integralność Rzeczypospolitej Polskiej,
- konstytucyjny ustrój państwa lub konstytucyjne organy Rzeczypospolitej Polskiej,
- życie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
- jednostkę Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej,
b) ze szczególnym okrucieństwem,
c) wzięcia lub przetrzymania zakładnika albo w związku z wzięciem zakładnika,
d) uprowadzenia statku wodnego lub powietrznego,
e) z użyciem broni palnej, materiałów wybuchowych albo łatwo palnych,

podczas uprzedniego lub obecnego pozbawienia wolności stwarzał zagrożenie dla bezpieczeństwa zakładu karnego lub aresztu śledczego w ten sposób, że:
a) był organizatorem lub aktywnym uczestnikiem zbiorowego wystąpienia w zakładzie karnym lub areszcie śledczym,
b) dopuścił się czynnej napaści na funkcjonariusza publicznego lub inną osobę zatrudnioną w zakładzie karnym lub areszcie śledczym,
c) był sprawcą zgwałcenia albo znęcał się nad skazanym, ukaranym lub tymczasowo aresztowanym,
d) uwolnił się lub usiłował uwolnić się z zakładu karnego typu zamkniętego lub aresztu śledczego albo podczas konwojowania poza terenem takiego zakładu lub aresztu.

Ze względu na wymienione wyżej warunki, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa innych osób pozbawionych wolności oraz dla samej jednostki penitencjarnej, osadzonych niebezpiecznych umieszcza się w celach jedno-, dwu-, lub trzyosobowych znajdujących się w wyodrębnionych oddziałach mieszkalnych. Oddziały te oraz cele posiadają zaawansowane zabezpieczenia techniczno-ochronne oraz pełny monitoring. Obowiązujące przepisy dopuszczają również umieszczenie takich osób w specjalnie przystosowanych celach mieszkalnych znajdujących się w zwykłych oddziałach mieszkalnych. Cele mieszkalne osadzonych niebezpiecznych podlegają stałemu monitoringowi. Na mocy nowelizacji Kodeksu karnego wykonawczego z dnia 18 czerwca 2009 r. możliwość jego zastosowania została rozszerzona poprzez dopuszczenie jego stosowania również w kącikach sanitarnych takich cel. Należy podkreślić, iż monitoring części sanitarnej cel dla osadzonych niebezpiecznych, może być prowadzony pod warunkiem zastosowania urządzeń zapewniających transmisję obrazu z jednoczesnym maskowaniem stref prywatności osadzonego.

zródło: codziennikprawny.pl

O zmianie statusu decyduje każdorazowo komisja - gdyby do zmiany statusu wystarczyło być "grzecznym" to oddziały dla N-ek swieciłyby pustkami.

forg napisał:
Skoro jest bardzo chory to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie poradzi sobie w warunkach zk typu półotwartego - tam trzeba dużej samodyscypliny i samodzielności. Związane jest to często z samodzielnym poruszaniem się po terenie, bez dozoru. A jak zasłabnie, zemdleje i nikt tego nie zauważy?

Jeżeli to chodzi o Twojego męża to powinno Tobie zależeć, by był pod stałym nadzorem w warunkach zk typu zamkniętego..

a jednak mój mąż dostał R2.....i radzi sobie tam lepiej niż w zk typu zamkniętego ma lepszy dostęp do służby zdrowia idt....w zk typu zamkniętego wszyscy mieli go gdzieś i jego chorobę nikt się nim nie interesował a żeby go dowozili do specjalisty to już w ogóle nie było mowy...warunki są lepsze ..jedzenie a co najważniejsze opieka medyczna...

ludru napisał:
Na rany Chrystusa - temat był wałkowany, a Twój mąż miał już komisję - widać komisja stwierdziła, że nie nadaje się na "P2". W okolicach 20 lipca będzie miał kolejną (komisja co 6 m-cy). Starać się ma sam - zachowując się poprawnie.
czyli nawet jezeli ktoś składa wniosek (tak to zrozumiałam, że trzeba złożyć wniosek?) o zmianę podgrupy to i tak nie wcześniej jak za pół roku od ostatniej komisji (no właśnie od daty ostatniej komisji czy osadzenia w zakładzie?)?

Napisał/a Vajla
Furia chyba coś źle zrozumiałaś , "z" to nie "zwykły recydywista" a system wykonania kary-zwykły (może być jeszcze t-terapeutyczny i małe "p"-programowanego oddziaływania)
chyba że ja coś pokręciłam :rolleyes:

Czy ktoś mógłby sprecyzować te oznaczenia dla pewności? Bardzo poproszę :rolleyes:.

Moderator mnie przegania z innego tematu, więc się dostosowuję i przepraszam. Proszę o pomoc tutaj :)

Ok:)
"Rodzaje zakładów karnych oznacza się literami
dla młodocianych – M
dla odbywających karę po raz pierwszy – P
dla recydywistów penitencjarnych – R
dla odbywających karę aresztu wojskowego – W
Typy zakładów karnych oznacza się cyframi
typu zamkniętego – 1
typu półotwartego – 2
typu otwartego – 3
System wykonania kary oznacza się literami
programowanego oddziaływania – p
terapeutyczny – t
zwykły – z "
Ja tak to rozumiem jak znalazłam :)

Wielokrotnie w tym temacie to precyzowano. Polecam choćby przelotne zapoznanie się.
No i sprecyzowano raz jeszcze.

Vajla napisał:
"System wykonania kary oznacza się literami
programowanego oddziaływania – p
terapeutyczny – t
zwykły – z "

Forg, resztę wiedziałam - właśnie dzięki czytaniu postów na tym forum, ale tego powyżej jakoś nie mogłam znaleźć (lub przeoczyłam) i dlatego poprosiłam o pomoc.

Vajla, bardzo dziękuję :).

Zasadnicza.
P-1/z występuje, P-1 nie.
Zawsze musi być litera określająca rodzaj zakładu karnego, jego typ oraz system. Karę zawsze odbywa się w jakimś systemie.

Jeśli ktoś ma odbywać karę po raz pierwszy i jest młodociany, to co wtedy? Pod jaki rodzaj zakładu karnego zostanie przydzielony?

Anećka Masz na górze przez Vajla wszystko wytłumaczone. Skoro jest pierwszy raz karany i jest młodociany. To będzie odbywał kare w zakładzie dla młodocianych (czyli ''M''). Jeżeli będzie na zamku będzie to M1, jeżeli na otworku M3 itd. Jeżeli będzie odbywał karę z programem i np. na "zamku", będzie miał M1/p i tak to właśnie idzie :)

No właśnie, dla młodocianych – M, dla odbywających karę po raz pierwszy – P. Nie można przecież dostać dwóch rodzajów, trzeba przydzielić jeden. Z tego co napisałaś rozumiem, że Delikwent w takiej sytuacji zostanie osadzony w zakładzie karnym dla młodocianych (a nie w ZK dla odbywających karę po raz pierwszy).
O resztę nie pytałam, wiem i rozumiem jak idzie :).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót