Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale są też osoby odbywające kare po raz pierwszy, aczkolwiek już nie zaliczają się do "M"odocianych, dlatego są cztery rodzaje ZK. ;)

Chodziło mi akurat o ten konkretny przypadek jaki przedstawiłam. Czy w takiej sytuacji bardziej pod uwagę brane jest to, że to osoba młodociana, czy może to, że odbywa karę po raz pierwszy. Z Twoich wypowiedzi wywnioskowałam, że bardziej wszystko skłania się do "M" i raczej nie ma możliwości, że młodociany zostanie osadzony w "P". Dziękuję za pomoc :).

Skoro jest młodociany, a właśnie m. in. dla takich osób jest rodzaj zakładu "M" czyli dosłownie dla młodocianych, to ja nie rozumiem po co te wałkowanie. Tak, zostanie raczej przydzielony do ZK dla młodocianych. Proszę bardzo :)

Proszę o pomoc i wyjasnienie. Mój brat jest w więzieniu pierwszy raz. Został skazany w 3 sprawach i teraz odsiaduje wyrok łączony. Dostał grupę R2. Dlaczego nie P skoro nigdy wcześniej nie był w więzieniu??? Ola

apw napisał:
Proszę o pomoc i wyjasnienie. Mój brat jest w więzieniu pierwszy raz. Został skazany w 3 sprawach i teraz odsiaduje wyrok łączony. Dostał grupę R2. Dlaczego nie P skoro nigdy wcześniej nie był w więzieniu??? Ola

No właśnie to jest dziwne wczoraj właśnie rozmawiałem z kolegą na podobny temat i jego brat dostał dwa wyroki w złącz i dostał grupę R2 nie wiem czym się oni kierują jak jest pierwszy raz karany

apw napisał:

jezeli naprawde ma r to moze wszystkiego niewiesz ....musil byc w wiezieniu o tak o nie dali mu r

witam, wczoraj na widzeniu wlasnie rozmawialam z mezem na ten temat i przedstawil mi to tak ze grupa P to tzw PROGRAM, a grupe R oni nazywaja miedzy roba ROBOTA, tzn ze skazany ma mozlwosc pracy. Ale nie wiem czy tak jest wszedzie moj siedzi w zk jastrzebie zdroj. Moga to byc tylko ich wewnetrzne okreslenia, ale z tego co mowil to u nich kazdy z R pracuje,a nie koniecznie jest recydywista.

elwi198 napisał:
Moga to byc tylko ich wewnetrzne okreslenia, ale z tego co mowil to u nich kazdy z R pracuje,a nie koniecznie jest recydywista.
I twój też jest R jak robota, ale pierwszy raz karany?

a może być tak że miał wyrok z podobnego przestępstwa w zawieszeniu? a potem w okresie próby dokonał znowu ?i co wtedy ma być traktowany jako "petka"?

malutka200723 napisał:
a może być tak że miał wyrok z podobnego przestępstwa w zawieszeniu? a potem w okresie próby dokonał znowu ?i co wtedy ma być traktowany jako "petka"?
Dureń jest tak traktowany. A wyroki miał z tych samych artykułów.

malutka200723 napisał:
i co wtedy ma być traktowany jako "petka"?

Oczywiście, że tak, specjalistko od prawa karnego wykonawczego.
Zacznij rozróżniać recydywistę penitencjarnego od sądowego.

forg napisał:
Oczywiście, że tak, specjalistko od prawa karnego wykonawczego.
Zacznij rozróżniać recydywistę penitencjarnego od sądowego.

malutka i przeczytaj sobie co oznacza slowo recydywista (r) a co oznacza pierwszy raz karany(p) i dopiero wypowiadaj sie i zwracaj mi uwage ze bzdury napisalam...

Droga Sylwio...
Kodeks nie mówi o nieograniczonych czasowo widzeniach, ale o tym, że ilość widzeń jest "nieograniczona". W praktyce tak bywa, że jest ona niejako ograniczona porządkiem wewnętrznym ZK, który dla skazanych, których nazwiska zaczynają się na określona literę przewidują widzenia w określonych dniach tygodnia...
Widzenie niezmiennie trwa 60 min, może ono być przedłużone, połączone, przełozone(ale to wszystko za zgodą dyrektora jednostki)

malutka200723 napisał:

Mój K. też ma identyczną sytuację i jakoś nie jest traktowany jako recydywista, tylko właśnie jako "petka".

igaaa napisał:
Mój K. też ma identyczną sytuację i jakoś nie jest traktowany jako recydywista, tylko właśnie jako "petka".

przeciez tu chodzi o to czy siedzial juz w zk i odbywal kare pozbwienia wolnosci!

poczytajcie sobie troche na ten temat i sprawa bedzie rozwiazana...

miszka1988 napisał:
przeciez tu chodzi o to czy siedzial juz w zk i odbywal kare pozbwienia wolnosci!

poczytajcie sobie troche na ten temat i sprawa bedzie rozwiazana...

Ale nie tłumacz tego mi, tylko malutkiej, bo to ona jest zadziwiona tym faktem. Mnie tu nic nie dziwi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót