Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

mam następujace pytanie.
W czerwcu 2011 dostałem wyrok 3 lat pozbawienia wolności (samoukaranie) za art 280kk1.
Sędzia zwolnił mnie z aresztu do czasu uprawomocnienia wyroku.
W sumie na sankcji siedziałem 5 miesięcy i 2 tygodnie.
Do tej pory starałem się o półroczne odroczenie wykonania kary niestety bezskutecznie.
Pewnie zaraz otrzymam wezwanie do odbycia kary.

I tu mam pytanie odnośnie grupy - jaką mi sąd przydzieli na start? p1?
Jest szansa żebym dostał p2? Czy mogę w tej sprawie pisać do właściwego sądu penitencjarnego z odpowiednim uzasadnieniem?
Dodam, że mam bardzo dobre opinie dwóch kuratorów (w miejscu zamieszkania i wykonywania działalności gospodarczej), dobre opinie od wychowawców z aresztów śledczych (byłem w 2), liczne nagrody od nich przedłużenia widzeń.
Reasumując. Co mogę zrobić, aby dosta p2 zanim trafię do zk?

I jeszcze jedno poboczne pytanie - w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą (tak były wnioskowane prośby o odroczenie) bardzo zależy mi, aby do połowy kwietnia być na wolności (potem mogę siedzieć bez uszczerbku). Czy w tej sytuacji mogę we wnioski do sądu penitencjarnego prosić o umieszczenie mnie w zk dopiero w kwietniu czy taka prośba zostanie bez rozpoznania?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.

owocek11 napisał:
Reasumując. Co mogę zrobić, aby dosta p2 zanim trafię do zk?

Nic. Jeśli sąd nie określił w wyroku typu zakładu karnego, w którym masz odbywać karę to typ ten określi komisja penitencjarna.

Czy w tej sytuacji mogę we wnioski do sądu penitencjarnego prosić o umieszczenie mnie w zk dopiero w kwietniu czy taka prośba zostanie bez rozpoznania?

A to pytanie?

I odnośnie komisji. Rozumiem, że ona się zbiera dopiero gdy trafię do zakładu karnego? Więc na początku będę na przejściówce?

owocek11 napisał:

Ale jaką chcesz odpowiedź? Skoro sąd nie odroczył wykonania kary no to w jaki sposób chcesz, by odroczył do kwietnia??

owocek11 napisał:
I odnośnie komisji. Rozumiem, że ona się zbiera dopiero gdy trafię do zakładu karnego? Więc na początku będę na przejściówce?

Poczytaj kodeks karny wykonawczy, również to forum. Tak, będziesz.

Czytałem.
Karę wykonuje się niezwłocznie jednakże niektóre osoby czekają na wezwanie 2 msc inne 6.
Więc pewna dowolność w "tempie" kierowania skazanych do ZK jednak istnieje.

No ale to nie Ty masz wpływ na to kiedy otrzymasz zaproszenie do ZK,czy po miesiącu,czy po dwóch. Nie możesz sobie wybrać. Pozostaje Ci tylko czekać.

Kate,
masz do czynienia z osobą rozumną.
Wiem, że nie mogę sobie wybrać terminu.

Zadałem proste pytanie - czy taki wniosek przez sąd penitencjarny zostanie czy nie rozpoznany i póki co odpowiedzi nie otrzymałem.

owocek11 napisał:
Wiem, że nie mogę sobie wybrać terminu.

To dlaczego pytasz, czy możesz wybrać kwiecień??
Skoro sąd odmówił odroczenia kary to czego oczekujesz? Że nagle "sąd" twierdzi - "a co tam, może jednak mu do tego kwietnia odroczymy, niech chłop ma"

Odmówił sąd rejonowy i okręgowy, nie penitencjarny.

Nie pytam co sąd sobie pomyśli, tylko czy wniosek w ogóle zostanie rozpoznany.
Tyle i nic ponadto i żadne interpretacje.

mam pytanie prosze mi wytłumaczyć co oznacza podgrupa r1/p

annalissos W tym temacie jest to co najmniej kilka razy napisane, w kodeksie przez wyszukiwarce też znajdziesz. To naprawdę nie boli !

moj maz dostał grupe p1z.ma wyrok 3 lata do tej sprawy juz siedział 3miesiece to sprawa sprzed 17lat ,co z taka podgrupa mu przysługuje jest w zk od tygodnia czy ma jakies szanse na wyjscie po połowie kary ?juz opisywalam wczesniej cała sytuacje czy sprawa jest tak beznadziejna?pomóżcie.....nikt nie bierze pod uwage tego ze od 12 lat był zresocjalizowany,wszystko co miał starego poszło w nie pamiec .

wiola7373 Jak się lamie prawo, trzeba za to odpokutować. Nie jest to tak, że zrobi się coś złego i nagle się zapomina. Trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny, nic w tym dziwnego. Poczytaj temat, albo kodeks, tam i tu masz opisane co najmniej kilka razy co znaczy dana podgrupa. Jak na razie twój facet jest w ZK "zamkniętym" w systemie zwykłym, bez żadnego programu, poczytaj. Ma szanse wyjścia po połowie kary. O tym kto ma takie prawo też można poczytać i od czego to zależy.

endorfinalna napisał:
wiola7373 Jak się lamie prawo, trzeba za to odpokutować. Nie jest to tak, że zrobi się coś złego i nagle się zapomina. Trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny, nic w tym dziwnego. Poczytaj temat, albo kodeks, tam i tu masz opisane co najmniej kilka razy co znaczy dana podgrupa. Jak na razie twój facet jest w ZK "zamkniętym" w systemie zwykłym, bez żadnego programu, poczytaj. Ma szanse wyjścia po połowie kary. O tym kto ma takie prawo też można poczytać i od czego to zależy.[/QUO

kodeks zostal znowelizowany i w tym momencie w kazdej chwili odsiadki mozna starac sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie art. 78 kkw tylko nalezy spelniac pewne warunki miedzy innymi dobre sprawowanie w zk zachowanie przed i po pelnieniu przestepstwa sytuacja rodzinna skazanego itp

annalissos napisał:
kodeks zostal znowelizowany i w tym momencie w kazdej chwili odsiadki mozna starac sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie art. 78 kkw tylko nalezy spelniac pewne warunki miedzy innymi dobre sprawowanie w zk zachowanie przed i po pelnieniu przestepstwa sytuacja rodzinna skazanego itp

annalissos, doczytaj proszę jeszcze raz jakie nastąpiły zmiany w kodeksie, bo wprowadzasz w błąd:)

Vajla napisał:
annalissos, doczytaj proszę jeszcze raz jakie nastąpiły zmiany w kodeksie, bo wprowadzasz w błąd:)

W poprzednio obowiązującym brzmieniu przepisu skazany mógł się ubiegać o przedterminowe warunkowe zwolnienie, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa (art. 77 Kodeksu karnego).
Ustawodawca w art. 78 Kodeksu karnego z kolei określał czas – minimalny okres, po jakim skazany mógł się ubiegać o zwolnienie przedterminowe – było to po odbyciu przez skazanego połowy kary (ale nie wcześniej niż po 6 miesiącach pozbawienia wolności), recydywista po odbyciu 2/3 kary (ale nie wcześniej niż po roku pozbawienia wolności), zaś multirecydywista po odbyciu 3/4 kary (ale nie wcześniej niż po roku pozbawienia wolności).
Istota zmian przepisu art. 78 Kodeksu karnego
Przepis art. 78 Kodeksu karnego po nowelizacji, nie przewiduje już minimalnego okresu kary, jaki skazany musi odbyć, aby mógł ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Reguła ta dotyczy również recydywisty oraz multirecydywisty. Oznacza to, iż (przy spełnianiu warunków określonych w art. 77 KK) skazany może w dowolnym czasie ubiegać się o przedterminowe warunkowe zwolnienie.
art. 77
§ 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

§ 2. W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd wymierzając karę pozbawienia wolności może wyznaczyć surowsze ograniczenia do skorzystania przez skazanego z warunkowego zwolnienia niż przewidziane w art. 78.

annalissos, widzę że starałaś się odrobić pracę domową ale z małym błędem w zrozumieniu.
Przeczytaj uważnie jeszcze raz art.78 KK.

witam mam pytanie, bardzo prosze o pomoc. moj narzeczony zostal skazany pare dni temu na 5 lat pozbawienia wolnosci, z czego odsiedzial juz rok(tymczasowe aresztowanie), wyrok jest wciaz nieprawomocny i nie wiem kiedy sie uprawomocni bo zlozona zostala apelacja(wiec moze tez cos mu obniza) ale moje pytanie brzmi, czy z takim wyrokiem pojdzie do zamknietego, czy jest jakas szansa na polotwarty?? jest karany po raz pierwszy i ma nieskazitelna opinie, jest lubiany przez wychowawcow i przez rok nie otrzymal zadnej kary... prosze pomozcie

Poczytaj sobie artykuł 88 i okoliczne kodeksu karnego wykonawczego. To będziesz wiedzieć coś więcej.
A jeśli chcesz odpowiedź na to swoje pytanie to musiałabyś podać tyle informacji tu, na forum, że z całą pewnością nie zechcesz tego zrobić.

przeczytalam gdzies tu ze jesli wyrok jest powyzej 3 lat to zawsze kieruja na zamkniety?? wiec to nie jest regula??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót