Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
malami980405 napisał:
Witajcie ,proszę o odpowiedź -jeśli mój m jest w zk od tygodnia (wyrok prawomocny) to kiedy będzie wiedział jaką ma grupę ?
Po komisji penitencjarnej na którą zostanie wystawiony lada dzień.

To może potrwać tydzień, dwa, 10dni. To tak jak pytanie, "Kiedy zacznie padać, skoro miało padać w tym tygodniu?", zakładając, że padać BĘDZIE.

Witam i proszę o wytlumaczenie i cierpliwosc. Syn zostal skazany za uprawę marihuany. Wyrok 3 lata pozbawienia wolnosci. Przesiedzial w areszcie sledczym 8 miesiecy. Po wyroku dostal w areszcie klasyfikacje R1/T. T - bo jest uzalezniony od marihany - ok chce przejsc terapie bo podobno po niej szybciej mozna starac sie o wiezienie polotwarte, wczesniejsze wyjscie itp.
Moje pytanie - dlaczego dostał R1 a nie P1. Syn wczesniej nie przebywal w zakladzie karnym. Na komisji powiedziano mu ze to dlatego, ze mial art 65 KK (zrobil sobie z uprawy zrodlo dochodu). Czy ta klasyfikacja jest ok ? Z tego co udalo mi sie wyczytac w necie powinien miec P1. Dodam, ze syn jest w areszcie grzeczny, wychowawca zadowolony, nie ma na niego zadnych skarg, nie sprawia problemow. Teraz przewieziono go do ZK dla recydywistow, daleko od rodzinnego domu. Martwie sie...

Nikt nie umie mi wytlumaczyc ?
Jak to jest z ta klasyfikacja ?

ZK dla recydywistow jawi mi sie gorzej niz ten dla piewszy raz osadzonych. Ale moze sie myle ? Dopoki syn mi takich "atrakcji" nie zaserwowal nie mialam doczynienia z kodeksem karnym wiec wszystko jest dla mnie niewiadoma. Ehhh

moj misio siedzi za zniewazenie przelozonego w wojsku,sprawa z przed 13 lat bo nie zglosil sie do aresztu czy do Zk.Byl poszukiwany listem gonczym na terenie RP,wiadomo ze nie przebywal w PL i w zeszlym miechu przylecial i sam sie zglosil na komisariat bo chce miec to juz poza soba wydoroslal chlopaczyna chyba )Wyrok ma 1 rok i stara sie o s d e Moje pytanie jaka podgrupe moze dostac skoro na dziendobry byl na polotwartym?Wiedze mam od papugi ktorego wzielam i byl u niego i mi powtorzyl.Bardzo prosze o odpowiedz i z gory serdecznie dziekuje:)
.

karina1979 napisał:
Wiedze mam od papugi ktorego wzielam i byl u niego i mi powtorzyl.Bardzo prosze o odpowiedz i z gory serdecznie dziekuje:)
.

Gdybyś zamiast papugi wynajęła adwokata to może poinformowałby Cię lepiej.

Swoją drogą marnować kasę na adwokata w takich sprawach ... Śmieszne. Ale skoro nas pytasz o podgrupę a nie podajesz żadnych danych to w sumie się nie dziwię że i adwokat chce "za darmo" dostać pieniądze.

dla mnie to nie marnowanie kasy raczej jakkolwiek to brzmi ratuje dupe mojemu G a Ty moj drogi forg nie znasz sytuacji bo jak sam napisales ze nie podaje zadnych danych.A kto ci je poda no sorry:)

karina1979 napisał:
dla mnie to nie marnowanie kasy raczej jakkolwiek to brzmi ratuje dupe mojemu G

Co ratujesz? Jego tyłek jest za kratami, to co chcesz mu uratować?
I mi to obojętne - nie podasz danych nie dowiesz się, jaką podgrupę dostanie. Albo ja Ci odpowiem - stosowną do jego stopnia demoralizacji.

I tak ich nie podasz zatem po co pytasz? Komisja penitencjarna klasyfikując skazanego bierze pod uwagę mnóstwo danych - czasami bardzo osobistych. Opiszesz wszystkie grzechy swojego "misia"?

karina1979 napisał:
moj misio siedzi za zniewazenie przelozonego w wojsku,sprawa z przed 13 lat bo nie zglosil sie do aresztu czy do Zk.Byl poszukiwany listem gonczym na terenie RP,wiadomo ze nie przebywal w PL i w zeszlym miechu przylecial i sam sie zglosil na komisariat bo chce miec to juz poza soba wydoroslal chlopaczyna chyba )Wyrok ma 1 rok i stara sie o s d e Moje pytanie jaka podgrupe moze dostac skoro na dziendobry byl na polotwartym?Wiedze mam od papugi ktorego wzielam i byl u niego i mi powtorzyl.Bardzo prosze o odpowiedz i z gory serdecznie dziekuje:)
.
Ja myślę, że P2/coś. Choć ja po 13 latach niekaralności, skazany z art. 209 kk dostałem podgrupę R1/z. i siedziałem na zamku.

Ptasior napisał:
Ja myślę, że P2/coś. Choć ja po 13 latach niekaralności, skazany z art. 209 kk dostałem podgrupę R1/z. i siedziałem na zamku.

A moj D siedzial 7 lat temu,teraz znowu trafil ,byl sigany listem gonczym wyrok ma 6 mies i 25 dni wczoraj dostal R2z

ciaracool napisał:
prawdopodobnie porzadnie narozrabial:what: lub zwiezli go do jakiejs sprawy(jesli jest teraz w innym miescie niz byl)
Kpisz, czy to forma żartu? Bo nie wiem jak się ustosunkować za bardzo... Jeżeli to drugie, potraktuj jako wyprzedzenie, a jeżeli pierwsze to chyba majaczysz, do końca nie wiedząc co piszesz, lub nie masz pojęcia o tym. :)

dzitka36 Chwalisz się, żalisz, straszysz? :what:

karina1979 Mam nadzieję tylko, że 79 to nie twój rocznik :D

Witam mam takie pytanie w roku 2006 zostałem skazany za włamanie za art.279kk1 i siedziałem na sankcji 2 miesiące,w roku 2011 znowu zostałem skazany za włamanie art279kk1 jest w moim przypadku prowadzona teraz apelacja w sądzie okręgowym w katowicach...
Czy gdybym poszedł siedzieć bede siedzial z recydywa czy ze skazanymi pierwszy raz karanymi.Kary nie odbywałem jeszcze w zakładzie karnym.

Nie wiem jaka grupe dostane dlatego wole zapytać jestem z opolskiego czyli gdzie bym trafił do jakiego zakładu karnego?

Pozdrawiam

Nikt tutaj nie jest w stanie przewidzieć jaką decyzję podejmie Komisja Penitencjarna oraz w jakim ZK będziesz odbywał karę.

ale wedlug prawa to mam siedziec z recydywa czy pierwszy raz skazanymi??

Myslę, że P ileś tam przez coś (P1 lub P2 / z lub p no chyba, że problem z alkoholem lub narkotykami to / t).

Ostatnia edycja:
bo wg prawa jesli ktos jest skazany za ten sam artyukul to to jest ''recydywa sądowa'' ale czy gdy idzie do zakładu karnego to odsiaduje kare jako recydywista penitencjarny czy z wiezianimi pierwszy raz skazanymi tak zwana ''PETKA''
Dodam iz wcześniej nie odbywalem kary pozbawiejnia wolności w zakładzie karnym...pozdrawiam i prosze o odpowiedż:)

piwosz11 napisał:
bo wg prawa jesli ktos jest skazany za ten sam artyukul to to jest ''recydywa sądowa'' ale czy gdy idzie do zakładu karnego to odsiaduje kare jako recydywista penitencjarny czy z wiezianimi pierwszy raz skazanymi tak zwana ''PETKA''
Dodam iz wcześniej nie odbywalem kary pozbawiejnia wolności w zakładzie karnym...pozdrawiam i prosze o odpowiedż:)

jeżeli nie siedziałeś to idziesz jako ,,petka,,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót