Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marcinmajster napisał:
w ciągu kilku dni otrzymuje z działu naliczeń kary, wydruk ( z pięczątką dyrektora, kier. działu administarcji, dz.peniten. i dz. ochrony) z informacją o POCZĄTKU i KOŃCU KARY!!! ten dokument musi podpisać, i zostaje on dołączony do jego akt personalnych. Jeśli tego do tej pory nie uczyniono, widze tutaj brak kompetencji i bałagan w administracji zk - gdzie przebywa twój M.

Tytułem sprostowania - obliczenie kary sporządza sie w dziale ewidencji. Podpisuje ten druk funkcjonariusz sporządzający, kierownik działu ewidencji i zatwierdza dyrektor. Skazany nie otrzymuje obliczenia, zostaje z nim zapoznany co potwierdza podpisem na obliczeniu, włączonym do akt znajdujących sie w dziale ewidencji. Egzamplarz bez podpisu skazanego znajduje sie w aktach u wychowawcy.
Najlepiej - w przypadku wszelkich pytań co do obliczenia - zapisać się na rozmowę z kierownikiem działu ewidencji. Nikomu nie ujmując - wychowawcy w znakomitej wiekszości nie potrafią policzyć kary, zwłaszcza kiedy są zaliczenia; nie dysponują poza tym szczegółowymi danymi (daty) odnośnie uprzednich pobytów skazanego w jednostkach penitencjarnych, podlegających zaliczeniu na poczet kary aktualnie wykonywanej.

Komisja Penitencjarna decyduje o skierowania skazanego do odpowiedniego
zakładu jesli sąd ktory orzekał nie zaznaczył do jakiego ma trafic

witam wszystkich mam takie pytanko czy po przeniesieniu na inny zaklad karny staje sie na nowa podgrupe.Np jesli moj M w pierwszym zk dostal P1 i teraz go przeniesli do innego zk czy bedzie stawal znowu na ta podgrupe i czy jest mozliwosc by w innym zk dostal np P2 lub P3

Nie, przy zmianie ZK pozostaje ta sama grupa. Skazany staje na komisję, o zmianę grupy, co pół roku.

ale sam starac sie moze co 3 miesiace ?? a co pol roku oni sami go stawiaja??

dziękuje - teraz zastanawiam sie dlaczego on staje na ta podgrupe

Starać się o zmianę grupy też może co pół roku. To o warunkowe może się starać co 3 miesiące po połowie kary.

Barbie napisał:
Nie, przy zmianie ZK pozostaje ta sama grupa. Skazany staje na komisję, o zmianę grupy, co pół roku.

co pół roku jest tzw "ocena" postępów w resocjalizacji:!:

A czy mojemu po tej pierwszej przepustce losowej mogą zmienic pogrupe? jest tam juz 6 msc i jeszcze 4 msc do końca nie wiem czemu ma taka podgrupe skoro zachowanie ma dobre nagrody sa kontak z rodzina idealny to o co im chodzi??? jak co pół roku to mój na nastepnej komisji bedzie juz w domu! Czyli pozostaje mu do końca byc na R1?

Komisja jest nie rzadziej niż co 6 miesięcy. Marcin ma rację ale tylko na komisji można zmienić kwalifikację grupy
§ 48. 1. Skazanego poddaje się okresowym ocenom postępów w resocjalizacji nie rzadziej niż co 6 miesięcy.
2. Oceny postępów skazanego w resocjalizacji dokonuje się także przed:
1) zmianą decyzji klasyfikacyjnej;
2) wystąpieniem do sądu penitencjarnego o zmianę rodzaju lub typu zakładu karnego, jeżeli sąd penitencjarny jest wyłącznie właściwy do wydania postanowienia w tym przedmiocie;
3) podjęciem decyzji w przypadkach, o których mowa w art. 76 § 1 pkt 5 i 6 Kodeksu;
4) nabyciem przez skazanego uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia.
3. W trakcie dokonywania oceny skazanemu odbywającemu karę pozbawienia wolności w systemie zwykłym proponuje się, w razie potrzeby, odbywanie kary w systemie programowanego oddziaływania.

§ 49. Przy dokonywaniu ocen okresowych w postępach skazanego w resocjalizacji, komisja penitencjarna uwzględnia w szczególności:
1) stosunek skazanego do popełnionego przestępstwa;
2) stopień przestrzegania przez skazanego porządku i dyscypliny;
3) stosunek skazanego do pracy;
4) charakter kontaktów skazanego z rodziną i wywiązywanie się z obowiązku łożenia na jej utrzymanie;
5) zachowanie skazanego wobec innych skazanych i przełożonych;
6) zmiany w zachowaniu się skazanego w okresie od ostatniej oceny.
Nie pamiętam gdzie to było, ale kiedyś czytałam o tym, że grupę można zmienić co pół roku. Mirek to samo mówił.

Magda też się dziwię że z takim krótkim wyrokiem ma gr R1 ale myślę że ma szanse na otwarcie grupy.

Wiesz Barbi zanim Mój dostał ta przepustkę w piatek zadzwonił do mnie pewien Pan i rozmawiał ze mna o szczegółach tej przepustki powiedział tez że jak mąż wróci o czasie to wystapią o wokande i bedzie dostawał częsciej przepustki...ale czemu mu nie zmieniaja podgrupy?? nie wiem może dlatego że od ponad 2 tyg jest w Wrocławiu a wczesniej był w Wronkach a tam jest zaostrzony rygor i nie dostał.? Nie wie co mam myślec..byle te 4 msc zleciały szybko a może uda sie wczesniej jakby wypaliło z ta wokandą.
A może powinnam iśc na rozmowe do Dyrektora albo do działu penitencjarnego w tej sprawie może mi coś powiedzą czy to raczej nic nie da??

Ostatnia edycja:
Ale właściwie po co mu zmiana grupy jeżeli ZK wystąpi mu o warunkowe?

magdax2 napisał:
Wiesz Barbi zanim Mój dostał ta przepustkę w piatek zadzwonił do mnie pewien Pan i rozmawiał ze mna o szczegółach tej przepustki powiedział tez że jak mąż wróci o czasie to wystapią o wokande i bedzie dostawał częsciej przepustki...ale czemu mu nie zmieniaja podgrupy?? nie wiem może dlatego że od ponad 2 tyg jest w Wrocławiu a wczesniej był w Wronkach a tam jest zaostrzony rygor i nie dostał.? Nie wie co mam myślec..byle te 4 msc zleciały szybko a może uda sie wczesniej jakby wypaliło z ta wokandą.
A może powinnam iśc na rozmowe do Dyrektora albo do działu penitencjarnego w tej sprawie może mi coś powiedzą czy to raczej nic nie da??
A po co był we Wronkach skoro jest z dol śl.? Czy nie w tym tkwi tajemnica podgrupy? Tak tylko sobie dywaguję.

No właśnie czemu był w Wronkach??? nie wiemy tego kawłek od nas jest Rawicz ,Wołów i Wrocław a jego wywieźli aż do Wronek.....jak się informowałam to mi powiedzieli że bliżej nie było miejsca itd...i te prawie 6 msc czekalismy na tarnsport bliżej miejsca zamieszkania. Barbi myslałam że jak będzie miał zmienieną podgrupe to ma większe szanse na wokande i przepustki wiem że 4 msc to niby nie dużo ale dla nas to całą wiecznośc :( Jutro jadę do niego doradzcie mi czy powinnam iśc na rozmowe w do działu penitencjarnego albo do Dyrektora??? Udzielą mi jakiś informacji???

Przypuszczam że jest na Kleczkowskiej. Jeżeli dostanie R-2, czeka go kolejna zmiana ZK na Fiołkową lub Wołów.

Nie Rededes jest na Świebodzkiej i czeka na transport do Wołowa jeszcze nawet nie wie kiedy to będzie..:mad:

Mój rozmawiał z wychowawca o zmiane podgrupy na R2 to wychowawca stwierdził że teraz to raczej sie już nie opłaca bo nie dugo idzie do domu..a co będzie jak nie wyjdzie w marcu a dopiero w czerwcu a tak w ogóle czy podgrupa R1 zaniża mu szanse na warunkowe zwolnienie??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót