Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z lektury postów powinnaś wiedzieć, że przyznanie takiej a nie innej podgrupy klasyfikacyjnej w dużej mierze zależy od kilku czynników:
- charakteru przestępstwa
- społecznego zagrożenia
- stosunku osadzonego do popełnionego czynu

z biegiem czasu może się starać o zmianę podgrupy, ale o tym decyduje komisja penitencjarna na wniosek wychowawcy...:)

własnie ja tez nie wiedziałam o co chodzi z tym

Recedes napisał:
Nooo..jest takie powiedzenie "gdzie diabeł nie może....:) no wiesz. Musisz deptać i prosić, aż wydepczesz :)

witam:)
mam pytanie, czy "wydeptywanie" to jedyna metoda? ZK, w którym przebywa mój partner jest daaaleko,a komisja już za dwa tygodnie.Bardzo nam zależy na zmianie z P-1 na P-2 (wyrok:2 lata i 6 m-cy). Czy wystosowanie listu do dyrektora może okazać sie pomocne? ... no właśnie i jeśli tak, to czy do dyrektora czy może do wychowawcy?
Co w takim liście ew. ma znaczenie?...bo wiadomo,że bywamy zbyt wylewne i piszemy czasem o sprawach mało istotnych :/
pozdrawiam

wanda napisanie listu do dyrektora nic nie da, bo to nie ty, ani nie na podstawie twojego listu zmienia mu podgrupe tylko na podstawie jego zachowania i wielu innych czynników.

Wanda napisał:
witam:)
mam pytanie, czy "wydeptywanie" to jedyna metoda? ZK, w którym przebywa mój partner jest daaaleko,a komisja już za dwa tygodnie.Bardzo nam zależy na zmianie z P-1 na P-2 (wyrok:2 lata i 6 m-cy). Czy wystosowanie listu do dyrektora może okazać sie pomocne? ... no właśnie i jeśli tak, to czy do dyrektora czy może do wychowawcy?
Co w takim liście ew. ma znaczenie?...bo wiadomo,że bywamy zbyt wylewne i piszemy czasem o sprawach mało istotnych :/
pozdrawiam
Nic nie zastąpi rozmowy. Musisz wiedzieć, że członkowie rodzin (szczególnie żony, konkubiny i nierzadko matki) często piszą prośby pod presją i wbrew sobie. Dzieje się tak bo są np zastraszne. Szczególnie w dużych jednostkach penitencjarnych więziennicy spotykają się z takimi sytuacjami niemal codziennie, dlatego są bardzo nieufni do wszystkiego co jest pisane. Prawda jest taka że rzadko który dyrektor czyta osobiście to co piszą rodziny. Jak już to kilka pierwszych zdań, żeby się zorientować o co chodzi i gdzie papier skierować.

wanda- spróbuj zadzwonić- najpierw do wychowawcy.

Wydaje mi się, że przepisy przepisami a życie życiem. Często nasz los uzależniony jest od czyjegoś widzimisie, od tego kto jaką nogą wstał rano. Nie ma reguł. Świat za kratami to wielki znak zapytania. Przecież wszystkich obowiązuje jeden i ten sam kodeks karny wykonawczy a co ZK to inne przepisy, inne decyzje.
Mój mąż trafił najpierw do Wronek. Tam komisja penitencjarna dała mu P2 (wyrok 14 miesięcy za gospodarcze). Przeniesiono go, bo we Wronkach miejsca dla takiego jak on nie ma. Nie chcą go bo mały wyrok i błahy paragraf. Przenieśli go do Potulic - tam znów komisja i dostaje P1. Dla mnie to absurd. Oni sami podważają decyzje swoich kolegów po fachu. Przecież ktoś wcześniej przeglądał papiery męża i je analizował. Brakuje mi słów na to wszystko. Liczyłam na przepustki ale teraz mogę tylko pomarzyć. Czy mogę liczyć na zmianę podgrupy i po jakim okresie?

jednazwielu- mozesz liczyc na zmiane podgrupy ale po jakim czasie tego tobie nikt nie powie. sklada sie na to wiele czynnikow. zachowanie twojego to glowna sprawa. jednym zmieniaja podgrupe szybko a innym nie wiadomo dlaczego wstrzymuja zmiane.

Powiedzieli, że P1 tylko z uwagi na toczone postępowanie.
W 2008 w prokuraturze odłączyli mu część rzeczy od toczonego postępowania i ten wyrok właśnie za to (a wszystko ten sam paragraf).
Dużo by pisać...
Czy mając postępowanie w toku można ubiegać się o warunkowe zwolnienie? Czy ma to wpływ na decyzję czy to bez znaczenia?

Zobacz w temacie o warunkowym zwolnieniu, tam już były podobne pytania niedawno, dotyczące wpz i innej sprawy w toku.

jednazwielu-generalnie tak jest ze jesli ktos ma sprawe w toku, to czesto "zwoza na zamek" czyli na p1 wlasnie, nie ma przepustek, i ogolem jest zaostrzone wszystko. gdy sprawa sie wyjasni to wtedy pewnie mu zmienia podgrupe

Cześć Wam !

Była tu taka odpowiedź, że jeżeli masz P-2 to nie dostaniesz p-3. Nie prawda!
To wszystko zależyt od wyroku jaki dostałeś, jak się sprawujesz oraz od Kuratora!!
Mój Kotek dostał P-3 ( z półotwartego przenieśli Go na otwarty) w ciągu 2tygodni.
Wyrok dostał 6 miesięczny.
Wszystko zależy od zakładu karnego w jakim znajduje się osoba skazana!

zmiana podgrupy zalezy tylko od zachowania skazanego, jego resocjalizacji, wszystko zlaezy od wychowawcy i starań skazanego. napewno maja ciezej ci którzy mają duże i cieżkie wyroki

Witam, chciał bym się dowiedziec czy istnieje możliwośc aby mój chłopak wyszedł wczesniej? Sprawa przedstawia się następująco....Siedzi za grupe na zakładzie karnym i odsiaduje już wyrok 15 miesięcy. Wiecie moze po jakim czasie może ubiegac się na wokande itp?

Witam, chciała bym się dowiedziec czy istnieje możliwośc aby mój chłopak wyszedł wczesniej? Sprawa przedstawia się następująco....Siedzi za grupe na zakładzie karnym i odsiaduje już wyrok 15 miesięcy. Wiecie moze po jakim czasie może ubiegac się na wokande itp? :o:o

czapelka-chodzilo tobie pewnie o wypowiedz ze majac p1 nie dostaniesz p3 odrazu. kiedys jakas dziewczyna pytala o to. ale majac grupe p2 mozna jak najbardziej dostac p3. oczywiscie jak napisal passat wszystko zalezy od zachowania skazanego, i jego postawy.

anetabeksa- a jaki wyrok ma twoj chlopak?? bo napisalas ile siedzi ale nie napisalas ile ma calego wyroku. ale generalnie o wokande mozna sie starac po odbyciu polowy kary, a o przepustki po odbyciu 1/4 kary. np. jesli ktos ma wyrok 2 lata to o wokande moze sie starac po odsiedzeniu roku.

Ostatnia edycja:
Przy skazaniu za zorganizowaną grupę przestępczą, o warunkowe możne się starać nie wcześniej jak 3/4 kary i po odsiedzeniu co najmniej roku.

Ps: to nie jest temat o warunkowym zwolnieniu :mad:

Już ci wyjaśniam dlaczego tak jest...ponieważ siedzi pierwszy raz musi być w zk zamkniętym-grypsowanie nie ma tu nic do tego...co pół roku w każdym zk staje się na zmianę grupy czyli p1,p2 i tak dalej.powidz mu żeby porozmawiał ze swoim wychowawcą o zmianie podgrupy i niech pisze do cezetu o zmianę zakładu karnego.tylko napisz za co on siedzi..bo to jest też bardzo waz:)ne..pozdrawiam..

Kilka wypowiedzi wyżej zadawałam pytania dotyczące klasyfikacji do podgrup. Śledzę cały czas ten wątek, stosownie do tego co napisałyście mam jeszcze pytania. Pierwsze - czy ponowna klasyfikacja do danej podgrupy następuje wszędzie obligatoryjnie co pół roku? Drugie - czy możliwe jest i w jakich okolicznościach by nowa klasyfikacja nastąpiła wcześniej?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

PS. Dziwi mnie, że biorą pod uwagę sprawę w toku. Przecież na etapie toczonego postępowania jest wyłącznie domniemanie przestępstwa. Dopiero prawomocny wyrok świadczy o winie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót