Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzięki za odpowiedz ale to jest chyba w skrajnie trudnych przypadkach

co oznacza pod grupa R1-Z??czy przy takiej pod grupie mąż ma szanse o staranie sie na zgode o widzenie małżeńskie?;-)

Beata proszę po kolei :
R
dla recydywistów penitencjarnych – R (kolejna kara pozbawienia wolności)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Recydywa

1
typu zamkniętego – 1

Z
zwykły – z ( żadnej terapii odwykowej,psychiatrycznej czy programów resocjalizacji)

Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
1) cele mieszkalne mogą być otwarte w porze dziennej określony czas, jeżeli względy bezpieczeństwa nie stoją temu na przeszkodzie,
2) skazani mogą być zatrudniani poza terenem zakładu karnego w pełnym systemie konwojowania,
3) zajęcia kulturalno-oświatowe i sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego,
4) ruch skazanych po terenie zakładu karnego odbywa się w sposób zorganizowany i pod dozorem,
5) skazani mogą korzystać z własnej bielizny i obuwia, a za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego - także z odzieży,
6) skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu, a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo,
7) widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego; rozmowy skazanych w trakcie widzeń podlegają kontroli administracji zakładu karnego,
8) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, z wyjątkiem korespondencji, o której mowa w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, która może podlegać jedynie nadzorowi,
9) rozmowy telefoniczne skazanych podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

Czyli jak widać szanse na intymne masz prawie żadne, bo te chyba dopiero przy grupie 2 - półotwarty przysługują a i to jako nagroda podobno.

Ostatnia edycja:
beata34 napisał:
co oznacza pod grupa R1-Z??czy przy takiej pod grupie mąż ma szanse o staranie sie na zgode o widzenie małżeńskie?;-)
Zapoznaj się z tą stroną owego tematu:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/988-podgrupy-klasyfikacyjne-np-p1-p2-p3-64.html
A co do widzeń małżeńskich jeśli się takie odbywają w danym ZK - jest to jedna z nagród więc niezależnie od podgrupy może starać się o nią jak każdy inny osadzony.
MajaAleksandra napisał:
...Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
(...)
Czyli jak widać szanse na intymne masz prawie żadne, bo te chyba dopiero przy grupie 2 - półotwarty przysługują a i to jako nagroda podobno.
A jak przytoczony artykuł ma się do widzeń intymnych - a ściślej mówiąc do tego, że w ZK typu zamkniętego szanse są prawie żadne? - Bo w art. 90 KKW nie napisano, że skazany ma prawo do widzeń intymnych? To trochę nie ta bajka MajaAleksandra:) Odpowiedź jest taka jak powyżej.

Nie chodziło mi tylko o intymne ale ogółem o warunki pobytu przy 1.
Beata pytała co oznacza podgrupa I jakie są szanse.

MajaAleksandra napisał:
Nie chodziło mi tylko o intymne ale ogółem o warunki pobytu przy 1.
Tak i przytoczyłaś art. 90 KKW, po czym dopisałaś, że jak widać (w domyśle: zgodnie z tym artykułem) szanse na widzenie intymne na zamku są prawie żadne!
MajaAleksandra napisał:
Beata pytała co oznacza podgrupa I jakie są szanse.
No to szanse na widzenie intymne jeśli jest dostępne w danym ZK są takie same jak w przypadku wszystkich innych podgrup. Posiadanie tu owej jedynki nie ma żadnego znaczenia.

dziękuję Akte tak spytałam bo poprzednim jego wyrokiem nie miałam problemów z małżeńskimi widzeniami i chciałam się zorientowac w teraźniejszości jak to jest ;)

beata34 napisał:

Beata mój P. ma R1-N i mamy widzenia intymne regularnie......tak jak Akte napisała te widzenia to forma nagrody dla każdego osadzonego.

FORG a to nie oznacza niebezpiecznego recydywisty penitencjarnego na zakladzie zamknietym ?

a jak z komisjami przy 1/4 odbytego wyroku, czy jak już minie 1/4 to się staje ma komisję?

Komisja penitencjarna dotycząca postępów skazanego w procesie resocjalizacji odbywa się co najmniej raz na 6 miesięcy - jeśli to o to chodzi, bo komisja może dotyczyć też wielu innych rzeczy. A jeśli chodzi o te inne rzeczy to komisję przeprowadza się wtedy, kiedy zachodzi taka potrzeba:) No ale jeśli zachodzi potrzeba dokonania oceny postępów w resocjalizacji wcześniej niż po 6 miesiącach od poprzedniej komisji to też czyni się to wtedy, kiedy zachodzi ta potrzeba:)

Ostatnia edycja:
armika napisał:
Bardzo to zawile napisałeś AKTE :mad:

A co w odpowiedzi Akte jest zawiłego? Twoje pytanie było bardzo ogólnikowe , więc i odpowiedź adekwatna. Poczytaj temat.

Nie doszukuj się logiki tam gdzie jej nie ma. Niby wszystko zależy od komisji lecz jak się okazuje nie zawsze tak jest. To tak jak w wojsku. Kto wcześniej wstaje to rządzi. Dyrektor powie swoje a szef ochrony się "postawi" i jest jak jest.

Mam pyatnie jeżeli mój facet odbywa kare 4 lat i czeka na sprawę a ja we wrześniu mam termin porodu to jest jakas szansa na przepustke na poród?

Nie sądzę by dostał przepustkę lecz próbować zawsze warto. Niech pisze prośbę- Papier wszystko przyjmie. Najwyżej napiszą odmowę.

Paulina56123 napisał:
ja we wrześniu mam termin porodu to jest jakas szansa na przepustke na poród?

Jeśli umotywowaniem prośby o przepustkę zwaną przez niektórych "losową" będzie "bo ja rodzę" to szkoda papieru.
Niejedna tutaj dyskusja była o tym, proszę sobie poczytać.

armika napisał:
Bardzo to zawile napisałeś AKTE :mad:
(napisał)
No to odpowiem tak: sam fakt odbycia 1/4 kary nie ma znaczenia jeśli chodzi o komisję, bo nie ma czegoś takiego jak: po 1/4 kary trzeba zrobić komisję.
Domyślam się jednak, że chodzi tu o ocenę postępów osadzonego w procesie resocjalizacji i ewentualne przeklasyfikowanie (zmianę podgrupy) - no to tak: oceny trzeba dokonać co najmniej raz na 6 miesięcy, a jeśli postawa osadzonego przemawia za tym, żeby go awansować to można to zrobić szybciej, ale jak znam życie to wychowawca postawi go na komisję kilka dni przed upływem 6 miesięcy od poprzedniej komisji. No chyba, że osadzony wybiera się do pracy jakoś teraz, albo ma zamiar rozpocząć jakieś szkolenie kursowe no to zostanie postawiony na komisję już, albo jeśli nabrał teraz uprawnień do przepustek systemowych no to też wychowawca jeśli zechce to postawi go na komisję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót