Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój zgłosił się sam, ma wyrok mniejszy niż twój i na dodatek jest pierwszy raz karany i ma mimo wszystko p1. więc pewności nie masz co dostaniesz.

Witam wszystkich...Mam takie pytanie, pare dni temu wyszedłem z Aś w Radomiu i czekam na tak zwany bilet. Dostałem wyro bezwzględny 2 lata i nie wiem czy jak wróce to otworzą mi p2. Uważam ze chciałbym sie tam dostac ale dowiedziałem sie ze trzeba ponoc przerwac lub co gorsze zrzec sie grypsowania??? Czy to przwda??? jaka jest szansa ze sie tam dostane??? siedze pierwszy raz... prosze o pomoc i odpowiedzi na moje pytania pozdrawiam

Maleczek201 napisał:
lub co gorsze zrzec sie grypsowania???

Domyślam się, że przeżyłeś tyle wśród "ludzi", że nie przeżyjesz deklaracji o zerwaniu z głupawymi zasadami?
Musisz wybrać - albo dbasz o swoją przyszłość po wyjściu (i dbasz o wcześniejsze wyjście, przepustki) albo wybierasz wątpliwe zasady. Zasady, których jak widzę nie znasz - bo prawdziwy grypsujący nawet nie pomyślałby o zakładzie półotwartym.

Witam
Mam pytanie dotyczące przepustek w p1. Mój mąż dostał 6 miesięcy, najpierw miał p1 a po tygodniu dostał p2. Zapisał się tam szkółkę. Czytałam we wcześniejszych postach, że jest możliwość dostania przepustek 10-30 godzinnych za dobre sprawowanie po 1/4 kary czyli w jego wypadku po 1,5 miesiąca. Moje pytania to:
-Co może się przyczynić do dostania takiej przepustki i jak to załatwić
-Czy ta przepustka jest 100% prawdą?????
Pytam ponieważ jak na razie to coś mu wychowawca mówił o przepustce na święta ale wiecie jaka to rozmowa przez telefon - a on jeszcze jest mało wylewny - więc niewiele wiem.
Podpowiedzcie proszę co robić i jak załatwiać w takim przypadku ...
Z góry dziękuję

Velnika - jest na P-2 więc trzymamy się P-2, a nie P-1. Przepustki ogólnie są przywilejem, co oznacza, że po pewnym czasie można je dostać, ale nie trzeba. Więc 100% prawdy nigdy nie będzie.
Wpływ na przepustki ma wiele czynników, ale ogółem mówiąc - przepustek udziela się osobom, co do których istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wykorzystają przepustkę zgodnie z przeznaczeniem, będą przestrzegać podczas niej porządku prawnego oraz po zakończeniu przepustki wrócą na czas do ZK. Na pewno znaczenie ma stosunek do nauki/ pracy, kontakt z bliskimi itp.
Wiem, że temat ma wiele stron, ale przejrzyj sobie kilka na chybił trafił to się zorientujesz bardziej.

Ostatnia edycja:
a co w przypadkach kiedy skazany ukrywał się przed wyrokiem ale teraz już jest w zk i ma grupę p2,czy może być problem z uzyskaniem przepustki??pozdrawiam

agulec15 napisał:
a co w przypadkach kiedy skazany ukrywał się przed wyrokiem ale teraz już jest w zk i ma grupę p2,czy może być problem z uzyskaniem przepustki??pozdrawiam
Może, bo mając to na uwadze można przypuszczać, że nie wróci z przepustki tylko znowu będzie się ukrywał, ale nigdy nic nie wiadomo, bo to nie my decydujemy o tym i równie dobrze mimo wszystko może zostać obdarzony kredytem zaufania w postaci zezwolenia na opuszczenie ZK.

szczerze mówiąc uważam,że już w jakiś sposób dostał kredyt zaufania,gdy przydzielono mu grupę p2,bo przecież przez 6 lat kichał wymiar sprawiedliwości,no cóż....coś za coś....

agulec15 napisał:
szczerze mówiąc uważam,że już w jakiś sposób dostał kredyt zaufania,gdy przydzielono mu grupę p2,bo przecież przez 6 lat kichał wymiar sprawiedliwości,no cóż....coś za coś....

to że dostał P2 nie znaczy że dostał kredyt zaufania co do przepustek. zapewne jest pierwszy raz w ZK, albo stwierdzili że nie będzie powodował konfliktów na oddziale, i dlatego dostał P2. wiem z własnego doświadczenia że najlepszym sposobem na przepustkę jest dostanie pracy na wolności, i najlepiej bez dozoru. ale zazwyczaj najpierw trzeba pracować pod dozorem, a jeszcze wcześniej w ZK.

pzdr.

dokładnie tak,najpierw musi przepracować 90 godzin w ZK,a następnie może się starać o prace poza zakładem....p2 ma mnóstwo plusów

Mój syn ma prawomocny wyrok 2,9 i czekamy na wezwanie oby jak najdłużej jest to jego pierwszy raz przesiedział już 10m-cy na śledczym mam pytanie kto kwalifikuje do jakiego ZK ma się dostać i czy może się starać o P3

ewanowa napisał:
Mój syn ma prawomocny wyrok 2,9 i czekamy na wezwanie oby jak najdłużej jest to jego pierwszy raz przesiedział już 10m-cy na śledczym mam pytanie kto kwalifikuje do jakiego ZK ma się dostać i czy może się starać o P3

Czy odrazu P3 to nie takie proste to zalezy od dlugosci wyroku,od przestepstwa jakie popelnil itd napewno bedzie mogl sie starac o P2

mój P.ma podobny wyrok bo 2.8 i również był pierwszy raz karany i dostał grupę p2,o zmianę na p3 może się starać 6 miesięcy od nadania grupy p2:)

ewanowa grupę nada mu komisja penitencjarna.
§ 37. 1. Komisja składa się co najmniej z trzech osób. W skład komisji wchodzą, w szczególności, funkcjonariusze działów penitencjarnego, ewidencji oraz ochrony.

agulec15 niekoniecznie musi to być 6 miesięcy "po", ponieważ: § 48. 1. Skazanego poddaje się okresowym ocenom postępów w resocjalizacji nie rzadziej niż co 6 miesięcy.
Nie rzadziej nie określa ścisłych 6 miesięcy.

Zdarza sie ze osoby ktore sa na P1 i grypsuja (a nie sprawiaja problemów)moga dostac sie na zaklad półotwarty ??

Ostatnia edycja:
Megi - tak, zdarza się, że w zakładach karnych typu półotwartego przebywają również grypsujący. Jednak samo niesprawianie problemów to za mało, żeby się tam "dostać";)

witam, mam piątkę dzieci w tym najmłodszr ma rok i 4 miesiące. Sad uznał po moim wniosku o odroczenie kary, że nic takiego się nie dzieje żebym musiała odraczać karę. we wtorek mam się stawić w Lesznie. Do jakiego "P" trafię? Studiuję zaocznie ratownictwo medyczne, czy będę mogła kontynuować studia?
Pozdr.

ewanowa napisał:

Do jakiego ZK ma się dostać decyduje Centralny Zarząd Służby Więziennej. W myśl art 100 kodeksu wykonawczego powinien być umieszczony w zakładzie karnym położonym w miarę możliwości, najbliżej jego miejsca zamieszkania, ale bardzo często bywa że nie ma w najbliższym miejsc :confused:
Co do grupy P3 to pewnie że może sie starać, ale o tym decyduje komisja penitencjarna w zakładzie karnym. Duzo zależy od tego jak się starał podczas odsiadywania sankcji, bo będą patrzeć w akta jak się zachowywał, itd..., no i jak ktos pisał wyżej wymiar kary, jakie przestępstwo, i czy się stawił sam.

pzdr.

Ostatnia edycja:
paullinna napisał:
witam, mam piątkę dzieci w tym najmłodszr ma rok i 4 miesiące. Sad uznał po moim wniosku o odroczenie kary, że nic takiego się nie dzieje żebym musiała odraczać karę. we wtorek mam się stawić w Lesznie. Do jakiego "P" trafię? Studiuję zaocznie ratownictwo medyczne, czy będę mogła kontynuować studia?
Pozdr.

Tak jak wyżej. Jakie P dostaniesz zależy od komisji penitencjarnej, a to zalezy od wymiaru kary, rodzaju przestępstwa, czy wstawisz się samemu, czy Cię doprowadzą. Czy będziez mogła kontynułować studia zalezy od grupy jaka dostaniesz. Przy P3 szanse bedziesz maiła, ale mówiąc szczerze i znając ZK to nie.

Trzymaj się.

pzdr.

paullinna napisał:
Pozdr.

Dobrze by bylo zebys opisala za co dostalas wyrok wtedy dziewczyny latwijej beda mialy zeby ci odpowiedziec na pytanie no i jaka dlugosc jest twojego wyroku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót